Οι «κοριοί», οι κασέτες και τα «μαγαζάκια» της Χ.Α.

Οι «κοριοί», οι κασέτες και τα «μαγαζάκια» της Χ.Α.

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε να έχει τον τίτλο «Υπερπαραγωγές η Χρυσή Αυγή» και περιεχόμενο μια σειρά από υποκλαπέντα βίντεο και συνομιλίες. Αυτά που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», ελήφθησαν με τη σύμφωνη γνώμη της προφυλακισμένης ηγεσίας της οργάνωσης.

Τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση έκανε εσωτερική έρευνα, μεταξύ υπουργών αλλά και των άλλων χρηστών των λεγόμενων ασφαλών γραμμών. Το συμπέρασμα, στο οποίο κατέληξε, ήταν ότι υπουργικές συνδιαλέξεις που να μπορούν να υποκλαπούν από τη Χρυσή Αυγή ή από μέλη υπηρεσιών ασφαλείας, που δούλευαν για λογαριασμό τρίτων, δεν υπάρχουν. Οι αρχές ασφαλείας και οι εισαγγελικές αρχές θεωρούν πιθανό κάποιοι νομικοί παραστάτες στελεχών της Χρυσής Αυγής, να συνήργησαν στις λήψεις, κάτι που διαψεύδουν, πάντως, εκείνοι που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπεράσπιση των κατηγορουμένων ή ήδη προφυλακισθέντων.

Το γεγονός ότι το βίντεο από τη συνομιλία Μπαλτάκου – Κασιδιάρη αναρτήθηκε σε ρωσικό ιστότοπο εταιρείας, που είναι υπό έλεγχο της κρατικής εταιρείας αερίου Γκάζπρομ, οδηγεί ορισμένους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας να ερευνούν μήπως πίσω από την κίνηση Κασιδιάρη βρίσκονται Ρώσοι, όχι απαραίτητα ρωσικές κρατικές υπηρεσίες. Αλλοι παράγοντες, όμως, που είναι πιο κοντά στην κυβέρνηση, σημειώνουν ότι ο κ. Μπαλτάκος επιχειρούσε να προτείνει στον κ. Κασιδιάρη να κινηθεί διασπαστικά έναντι της προφυλακισμένης ηγεσίας της οργάνωσής, την ώρα που μέσα στη Χρυσή Αυγή είχαν δημιουργηθεί πολλά διαφορετικά «μαγαζιά». Η προοπτική της προφυλάκισης της κ. Ελένης Ζαρούλια, όμως και του ίδιου του κ. Ηλ. Κασιδιάρη, έφερε πιο κοντά τον προφυλακισμένο αρχηγό και τον εκπρόσωπο Τύπου της οργάνωσης. Μάλιστα ο κ. Κασιδιάρης, μιλώντας το περασμένο Σάββατο στην Κηφισιά, σάρκασε την εκδοχή ότι η δημοσίευση του βίντεο ήταν εν αγνοία του αρχηγού του. Η εκδοχή Κασιδιάρη επιβεβαιώθηκε στην «Κ» και από στενό συνεργάτη του κ. Μιχαλολιάκου που φαίνεται να εγκρίνει τις κινήσεις του εκπροσώπου του.

Αμέσως μετά την εξέλιξη αυτή η εισαγγελέας κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη έδωσε εντολή να εφαρμόζεται η διαδικασία του αυτοφώρου ακόμα και για βουλευτές, αλλά ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής από το να δημοσιοποιήσουν το επόμενο «υλικό» από κάποιο σέρβερ της αρεσκείας τους.

Διαφορετικές πηγές από το περιβάλλον των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής επιμένουν σε επικοινωνία τους με την «Κ» ότι «υπάρχουν και άλλα βίντεο» όπως και συνομιλίες. Οπως υποστηρίζουν, δεν έχει εξαντληθεί καν το βίντεο των Κασιδιάρη – Μπαλτάκου που περιλαμβάνει μια συνομιλία αρκετής ώρας. Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον της Χρυσής Αυγής, υπάρχουν βίντεο με έναν τουλάχιστον ακόμα βουλευτή της Ν.Δ. που έχει διατελέσει και υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή. Ωστόσο, οι θέσεις του στο θέμα της Χρυσής Αυγής φαίνεται να είναι ταυτόσημες με εκείνες που έχει αναπτύξει δημόσια. Ο Κασιδιάρης επικαλέσθηκε και παρόμοιες καταγραφές συνομιλιών με δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, φέρεται να υπάρχουν και συνομιλίες που έχουν προέλθει από παρακολουθήσεις τρίτων που δεν είναι σαφές ποιος τις έχει κάνει. Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον της Χρυσής Αυγής, αυτές αφορούν συνομιλίες δημοσιογράφων με δικαστικούς λειτουργούς, κρατικών αξιωματούχων με δικαστικούς λειτουργούς αλλά και συνομιλίες κρατικών αξιωματούχων μεταξύ τους για υποθέσεις που δεν αφορούν μόνο τη Χρυσή Αυγή.

Παρά το γεγονός ότι κατά περιόδους γίνεται λόγος για «ιδιωτικά συμβόλαια» που αναλαμβάνουν κρατικοί λειτουργοί στα δύο «συστήματα» νόμιμων συνακροάσεων, δεν είναι σαφές ποια θα μπορούσε να είναι η προέλευση παρόμοιων συνομιλιών. Πάντως, αν η Χρυσή Αυγή χάσει τη μάχη να αποτρέψει την προφυλάκιση των στελεχών της, που είναι ακόμα ελεύθερα, τότε προγραμματίζει για τις δημοτικές εκλογές να κάνει προεκλογική εκστρατεία…μέσα από τη φυλακή.

«Παίζουν τα ρέστα τους»

Το συνεργείο των «καταγραφών» απ’ ό,τι φαίνεται ήταν μονομελές: Αποτελείτο μόνο από τον Κασιδιάρη. Η λήψη ήταν σταθερή με πλάνο που δεν κινείτο. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, με τις οποίες συνομίλησε η «Κ», από το περιβάλλον των κατηγορουμένων στελεχών της Χρυσής Αυγής δεν είχε υπάρξει προηγούμενη επαφή του με τον κ. Μπαλτάκο. Η οικειότητα με την οποία συζητούν οι δύο άνδρες, όμως, δεν κάνει αληθοφανή αυτόν τον ισχυρισμό.

Η κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, περιμένει να διαπιστώσει εν τοις πράγμασι αν θα δοθούν στη δημοσιότητα και άλλα προϊόντα υποκλοπών. «Παίζουν τα ρέστα τους» είπε στην «Κ» αξιωματούχος που παρακολουθεί τις έρευνες. «Ξέρουν ότι τα στοιχεία σε βάρος τους είναι τόσο συντριπτικά και αφορούν πλέον το σύνολο της οργάνωσης και προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι εδώ συνωμότησε το σύμπαν για να συλληφθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής…».

Στην αντιπαράθεση αυτή αναγνωρίζεται ότι διαδραματίζουν ρόλο μέχρι και αντιπαραθέσεις για τον έλεγχο καταστημάτων της νύχτας, ιδιαίτερα του Πειραιά, όπου διάφοροι «τοπάρχες» της οργάνωσης συγκρούονταν με την υποστήριξη ή την ανοχή τοπικών κρατικών οργάνων. «Κάποιες καταγραφές», λέει στέλεχος υπηρεσίας ασφαλείας, «στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για μια καθαρά πολιτική ατζέντα…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή