Υποκλοπές: διώξεις ακόμη και κατά βουλευτών

Υποκλοπές: διώξεις ακόμη και κατά βουλευτών

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες αναμένεται να βρεθεί ο ήδη υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, καθώς η έρευνα για την παράνομη καταγραφή της συνομιλίας του με τον παραιτηθέντα γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο οδεύει προς το τέλος της. Είναι πολύ πιθανό, ακόμα και πριν από το Πάσχα, η εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση, Καλλιόπη Νταγιάντα, να προχωρήσει σε αποστολή της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή, ζητώντας την άρση της βουλευτικής ασυλίας για τον κ. Κασιδιάρη και αποδίδοντάς του ευθύνες για τη χρήση του παράνομου υλικού αλλά και την καταγραφή της επίμαχης συνομιλίας.

Και ενώ από πολλές πλευρές διατυπώνονται απόψεις για ύπαρξη και άλλων συνομιλιών, τόσο με τον κ. Μπαλτάκο –κάτι που ούτε ο ίδιος έχει διαψεύσει– όσο ενδεχομένως και με άλλα πρόσωπα, οι δικαστικές αρχές έχουν ήδη παρέμβει, προαναγγέλλοντας «βαριές» ποινικές διώξεις. Οι φημολογίες για ύπαρξη και άλλων βίντεο, αλλά και παράνομα καταγεγραμμένων συνομιλιών, οδήγησαν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη να παρέμβει και να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αναφέροντας σε έγγραφό της ότι όποιος εμφανίσει νέα υποκλαπέντα βίντεο θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου, ακόμη και αν είναι βουλευτής.

Η ίδια, κάνοντας αναφορά σε εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που εκδόθηκε σε χρόνο ανύποπτο το 2012, σημείωσε πως της διαδικασίας των συλλήψεων που προβλέπει ο νόμος για τις υποκλαπείσες συνομιλίες δεν εξαιρούνται οι βουλευτές.

Με τις εισαγγελικές αρχές να βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που δημοσιοποιηθούν άλλες συνομιλίες ή βίντεο, οι έρευνες για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Οι δύο ειδικές ανακρίτριες, Ιω. Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, σχεδόν, έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της εξέτασης δεκάδων μαρτύρων και θυμάτων επιθέσεων και άλλων παράνομων δράσεων από στελέχη της Χ.Α. και περνούν πλέον στις απολογίες βουλευτών της.

Αμέσως μετά το Πάσχα στο ανακριτικό γραφείο αναμένεται να περάσουν όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και εκείνοι από τους υποδίκους που αντιμετωπίζουν πρόσθετες κατηγορίες για διάφορες παραβάσεις του νόμου περί όπλων. Η ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για την άρση της ασυλίας τους είναι η μόνη προϋπόθεση που αναμένεται από τις ανακρίτριες να υλοποιηθεί, για να σταλούν τα βαριά κατηγορητήρια στους βουλευτές της Χ.Α.

Ολοι στον ανακριτή

Ουσιαστικά, το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χ.Α. θα περάσει το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, και με ανοικτό για πολλούς από τους βουλευτές το ενδεχόμενο να κρατηθούν προσωρινά. Οι δικαστικές εξελίξεις, που θα κορυφωθούν με τις απολογίες των εμπλεκόμενων βουλευτών, αναμένεται να φορτίσουν και την πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και να ενισχύσουν το ενδεχόμενο να δημοσιοποιηθούν και άλλα βίντεο.

Δικαστικές πηγές, από την πρώτη στιγμή, εκτιμούσαν ότι η δημοσιοποίηση του βίντεο με τη συνομιλία Μπαλτάκου-Κασιδιάρη εντάσσεται σε οργανωμένο σχέδιο της Χ.Α. να δημιουργήσει κλίμα, με ισχυρισμούς περί κατασκευασμένων κατηγοριών σε βάρος στελεχών και βουλευτών της και να εμφανίσει τους δικαστές «κομματικά εγκάθετους» για να τορπιλίσει τη δικαστική έρευνα. Προς τούτο συνέδεαν τους ισχυρισμούς Κασιδιάρη ότι γνωρίζει το περιεχόμενο συνομιλίας του πρωθυπουργού με ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, φωτογραφίζοντας τον εισαγγελέα που εποπτεύει τις ανακρίσεις για τη Χ.Α., Ισίδωρο Ντογιάκο, με τις προσπάθειες που καταβάλλονται να υποβληθεί αίτημα εξαίρεσής του για να σταματήσουν, για κάποιο καιρό, οι έρευνες.

Αντίστοιχη προσπάθεια να εμφανιστούν και οι ανακρίτριες ως «πολιτικά καθοδηγούμενες» είχε καταβληθεί πρόσφατα από τους εμπλεκόμενους βουλευτές της Χ.Α. και ειδικότερα από τον Ηλία Κασιδιάρη. Η προσπάθεια που εκδηλώθηκε με αίτημα εξαίρεσής τους δεν είχε, όμως, τύχη στο Συμβούλιο Εφετών.

Οι προσπάθειες υπονόμευσης των δικαστικών ενεργειών από τη Χ.Α., εκτιμούν στον Αρειο Πάγο, ότι σχετίζονται επιπλέον με την επικείμενη κρίσιμη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το αν η Χρυσή Αυγή, ως έχει, μπορεί να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές, θέμα μείζονος σημασίας για την ίδια, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις και το πολιτικό σύστημα γενικότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή