Απόφαση υπέρ του Δημοσίου για τα υποβρύχια

Απόφαση υπέρ του Δημοσίου για τα υποβρύχια

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Υπέρ του ελληνικού Δημοσίου στη διαμάχη με την ιδιοκτησία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) για τα 4 υποβρύχια του Π.Ν. αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Η απόφαση υποχρεώνει τα ΕΝΑΕ να διασφαλίσουν τη συντήρηση και την ασφάλιση των τριών υποβρυχίων τύπου P-214 και του υποβρυχίου «Ωκεανός» τύπου P-209, που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας, η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει τη λύση που έχει ήδη δρομολογηθεί για το ζήτημα των υποβρυχίων. Ενισχύει όμως τη νομική θέση του ΥΠΕΘΑ σε περίπτωση που η ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ υπαναχωρήσει από τη συμφωνία. Επιπλέον, η απόφαση είναι θετική για το ΥΠΕΘΑ και ενόψει του ενδεχομένου να έχουν δημιουργηθεί ζημιές στα υποβρύχια λόγω ελλιπούς συντήρησης, οι οποίες θα απαιτήσουν υπέρβαση του προϋπολογισμού για την ολοκλήρωσή τους. Υπενθυμίζεται ότι τα Ναυπηγεία είχαν σταματήσει να λειτουργούν από τον Μάιο του 2012.

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας είχε καταθέσει μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά των ΕΝΑΕ στις αρχές Μαρτίου. Είχε προηγηθεί έλεγχος της κατάστασης των υποβρυχίων από κλιμάκιο του ΓΕΝ, που διαπίστωσε ότι τα υποβρύχια κινδύνευαν να πάθουν ζημιά από έλλειψη συντήρησης. Η προσφυγή του ΝΣΚ συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο στις 7 Μαρτίου. Σε περίπτωση που η ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ δεν συμμορφωθεί με την απόφαση, απειλείται με πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ ανά εβδομάδα παράβασης.

Εγκριση τροπολογίας στη Βουλή

Το έργο της ολοκλήρωσης των υποβρυχίων ανατέθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό με τροπολογία που εγκρίθηκε από τη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, μετά τη συμφωνία του υπουργού Αμυνας Δ. Αβραμόπουλου με τον πλειοψηφούντα μέτοχο των ΕΝΑΕ, Ι. Σάφα, για τον διαχωρισμό της ολοκλήρωσης των υποβρυχίων από τη διαμάχη της ιδιοκτησίας των ΕΝΑΕ με το Δημόσιο. Βάσει της συμφωνίας αυτής, τα ΕΝΑΕ παρέδωσαν τα 4 υποβρύχια στο Πολεμικό Ναυτικό και άνευ ανταλλάγματος τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό για την ολοκλήρωσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή