Αρση ασυλίας του Κασιδιάρη για κακούργημα ζητά η εισαγγελέας

Αρση ασυλίας του Κασιδιάρη για κακούργημα ζητά η εισαγγελέας

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή διαβιβάζεται η δικογραφία για το βίντεο Κασιδιάρη, με τη συνομιλία του με τον Παναγιώτη Μπαλτάκο.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών, μετά την έρευνα που διενήργησε για την υπόθεση η εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλλιόπη Νταγιάντα, αποφάσισε την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, για άρση ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, προκειμένου να διωχθεί για το αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος της παραβίασης απορρήτου προφορικής συνομιλίας.

Και ενώ από πολλές πλευρές διατυπώνονται απόψεις για ύπαρξη και άλλων συνομιλιών, τόσο με τον κ. Μπαλτάκο –κάτι που ούτε ο ίδιος έχει διαψεύσει– όσο ενδεχομένως και με άλλα πρόσωπα, οι δικαστικές αρχές έχουν ήδη παρέμβει, προαναγγέλλοντας «βαριές» ποινικές διώξεις. Οι φημολογίες για ύπαρξη και άλλων βίντεο, αλλά και παράνομα καταγεγραμμένων συνομιλιών, οδήγησαν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη να παρέμβει και να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αναφέροντας σε έγγραφό της ότι όποιος εμφανίσει νέα υποκλαπέντα βίντεο θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες του νόμου, ακόμη και αν είναι βουλευτής.

Η ίδια, κάνοντας αναφορά σε εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που εκδόθηκε σε χρόνο ανύποπτο το 2012, σημείωσε πως της διαδικασίας των συλλήψεων που προβλέπει ο νόμος για τις υποκλαπείσες συνομιλίες δεν εξαιρούνται οι βουλευτές.

Με τις εισαγγελικές αρχές να βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που δημοσιοποιηθούν άλλες συνομιλίες ή βίντεο, οι έρευνες για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Οι δύο ειδικές ανακρίτριες, Ιω. Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, σχεδόν, έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της εξέτασης δεκάδων μαρτύρων και θυμάτων επιθέσεων και άλλων παράνομων δράσεων από στελέχη της Χ.Α. και περνούν πλέον στις απολογίες βουλευτών της.

Η εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση του βίντεο, διερεύνησε, σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, τις συνθήκες καταγραφής της συνομιλίας και κυρίως το παρασκήνιο που προηγήθηκε, προκειμένου να φωτιστούν άγνωστες και αθέατες πλευρές της υπόθεσης που προκάλεσε θύελλα και μέσα στη Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, η εισαγγελέας είχε ζητήσει τα πρακτικά της Βουλής και το επίμαχο βίντεο, διερευνώντας και στην κατεύθυνση της απόδοσης ευθυνών στον υπόδικο βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, που εμφάνισε το βίντεο μέσα στη Βουλή, κάνοντας εμφανώς χρήση ενός παράνομου υλικού.

Δικαστικές πηγές, από την πρώτη στιγμή, εκτιμούσαν ότι η δημοσιοποίηση του βίντεο με τη συνομιλία Μπαλτάκου-Κασιδιάρη εντάσσεται σε οργανωμένο σχέδιο της Χ.Α. να δημιουργήσει κλίμα, με ισχυρισμούς περί κατασκευασμένων κατηγοριών σε βάρος στελεχών και βουλευτών της και να εμφανίσει τους δικαστές «κομματικά εγκάθετους» για να τορπιλίσει τη δικαστική έρευνα. Προς τούτο συνέδεαν τους ισχυρισμούς Κασιδιάρη ότι γνωρίζει το περιεχόμενο συνομιλίας του πρωθυπουργού με ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, φωτογραφίζοντας τον εισαγγελέα που εποπτεύει τις ανακρίσεις για τη Χ.Α., Ισίδωρο Ντογιάκο, με τις προσπάθειες που καταβάλλονται να υποβληθεί αίτημα εξαίρεσής του για να σταματήσουν, για κάποιο καιρό, οι έρευνες.

Αντίστοιχη προσπάθεια να εμφανιστούν και οι ανακρίτριες ως «πολιτικά καθοδηγούμενες» είχε καταβληθεί πρόσφατα από τους εμπλεκόμενους βουλευτές της Χ.Α. και ειδικότερα από τον Ηλία Κασιδιάρη. Η προσπάθεια που εκδηλώθηκε με αίτημα εξαίρεσής τους δεν είχε, όμως, τύχη στο Συμβούλιο Εφετών.

Οι προσπάθειες υπονόμευσης των δικαστικών ενεργειών από τη Χ.Α., εκτιμούν στον Αρειο Πάγο, ότι σχετίζονται επιπλέον με την επικείμενη κρίσιμη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για το αν η Χρυσή Αυγή, ως έχει, μπορεί να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές, θέμα μείζονος σημασίας για την ίδια, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις και το πολιτικό σύστημα γενικότερα.

Οι κατηγορίες που προβλέπει η νομοθεσία μας για παράνομες καταγραφές και για χρήση των παράνομων βίντεο είναι βαρύτατες, διώκονται σε βαθμό κακουργήματος και επισύρουν ποινές πολυετών καθείρξεων.

Επιπλέον, για τα αδικήματα αυτά η νομοθεσία προβλέπει την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας (συλλήψεις), οι οποίες στην περίπτωση του Ηλία Κασιδιάρη δεν εφαρμόστηκαν. Οπως εξηγούσαν εισαγγελικές πηγές, η κίνηση αυτόφωρης (σύλληψης) για τον υπόδικο βουλευτή δεν προχώρησε διότι το παράνομο βίντεο χρησιμοποιήθηκε από τον ίδιο σε διαδικασία σε βάρος του, κάτι που αίρει -κατά τον νόμο- το αυτόφωρο του αδικήματός του.

Το περιεχόμενο της συνομιλίας Μπαλτάκου – Κασιδιάρη προκάλεσε αντιδράσεις και στους κόλπους της Δικαιοσύνης. Δικαστές και εισαγγελείς όλων των βαθμίδων έντονα ενοχλημένοι και με οργή αντιμετώπιζαν το όλο θέμα, ενώ στον Αρειο Πάγο το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ, με ανώτατους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς να θεωρούν «πρωτάκουστα» τα όσα ελέχθησαν στο βίντεο, όπου εμφανίζονται οι δικαστικές αρχές σε «διατεταγμένη υπηρεσία» από υπουργούς στην έρευνα της Χ.Α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή