Ευ. Βενιζέλος: Επίτευγμα της ελληνικής προεδρείας ο Μηχανισμός Εξυγίανσης των τραπεζών

Ευ. Βενιζέλος: Επίτευγμα της ελληνικής προεδρείας ο Μηχανισμός Εξυγίανσης των τραπεζών

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

  Σε έναν πρώτο απολογισμό των επιτευγμάτων της Ελληνικής Προεδρίας προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας τη Μεγάλη Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επρόκειτο για την τελευταία σύνοδο της Ολομέλειας του ΕΚ, πριν από τις ευρωεκλογές, με την οποία ολοκληρώνεται ουσιαστικά το νομοθετικό έργο της Προεδρίας. Στη σύνοδο, το ΕΚ ενέκρινε τα βασικά κείμενα για την Τραπεζική Ένωση, κάτι που ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» και ως «το πιο σημαντικό αποτέλεσμα» της Προεδρίας, ενώ δήλωσε ότι «η συγκρότηση μιας στέρεας Τραπεζικής Ένωσης είναι απαραίτητη για τη διάρρηξη του δεσμού ανάμεσα στη δημοσιονομική και τη χρηματοοικονομική κρίση που βιώνει η ΕΕ τα τελευταία χρόνια».

 Ειδικά σε ότι αφορά στο Μηχανισμό Εξυγίανσης, χαρακτήρισε το συμβιβασμό, τον οποίο πέτυχε η Προεδρία, «πραγματικό επίτευγμα». Πρόσθεσε πάντως ότι πέραν των Μηχανισμών Εποπτείας και Εξυγίανσης των τραπεζών χρειάζεται και πανευρωπαϊκός Μηχανισμός Προστασίας Καταθέσεων. Πέραν της τραπεζικής ‘Ενωσης, ο κ. Βενιζελος παρέθεσε όλες τις νομοθετικές πράξεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν από την αρχή του χρόνου και με την Ελλάδα στο ρόλο του «έντιμου διαμεσολαβητή». Χαρακτήρισε ως μεγάλη επιτυχία και «εξαιρετικά σημαντικό βήμα» την υιοθέτηση του Κανονισμού για την επιτήρηση των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων της ΕΕ.

 Στον απολογισμό του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον τομέα της ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής, στην ολοκλήρωση του Πολυετούς Πλαισίου και τη συμφωνία σε νέοι κανόνες για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Επίσης, στον τομέα της αγροτικής πολιτικής, στη ρύθμιση της χρηματοδότησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας. Στον τομέα της Ενιαίας Αγορά, στην υιοθέτηση της Οδηγίας για την ηλεκτρονική τιμολόγηση δημοσίων προμηθειών και του Κανονισμού για την ηλεκτρονική ταυτοποίηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, υιοθετήθηκε η Οδηγία για τη λήψη μέτρων μείωσης του κόστους εγκατάστασης υψίρρυθμων δικτύων, στον τομέα της απασχόλησης η Οδηγία για την απόσπαση εργαζομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή