Δυστοκία στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ

Δυστοκία στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου επικράτησε εκρηκτικό κλίμα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε χθες έξι επιπλέον υποψηφιότητες για το ευρωψηφοδέλτιο. Δύο θέσεις παραμένουν κενές και αναμένεται να «κλείσουν» μέσα στις επόμενες ημέρες, γεγονός που καταδεικνύει τη δυστοκία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά την οριστικοποίηση του ψηφοδελτίου. Οι έξι νέοι υποψήφιοι είναι οι: Γιώργος Κυρίτσης δημοσιογράφος, Μαρία Καραμεσίνη οικονομολόγος, Νικήτας Κανάκης πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Γιώργος Φουντουλάκης παραολυμπιονίκης, Πέπη Ρηγοπούλου καθηγήτρια Πανεπιστημίου και Κρίτων Αρσένης ευρωβουλευτής.

Ο κ. Κυρίτσης και η κ. Καραμεσίνη είναι οι δύο πρώτοι επιλαχόντες της ψηφοφορίας που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για την ανάδειξη υποψηφίων. Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης αφορούσαν τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ κ. Αρσένη. Η επιλογή του έγινε τελικά κατά πλειοψηφία, γεγονός που προκάλεσε σφοδρή αντίδραση των διαφωνούντων, οι οποίοι επικαλέστηκαν απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ότι οι υποψηφιότητες θα αποφασίζονταν με συναίνεση από την Πολιτική Γραμματεία. Μάλιστα, από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας αναφέρθηκε ότι «και στις υπόλοιπες προτάσεις δείξαμε ανοχή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ήταν υποψήφιος ο Κρίτων Αρσένης». Η μειοψηφία επανέφερε την πρότασή της για υποψηφιότητα του οικονομολόγου Κώστα Λαπαβίτσα, στην οποία, όμως, η αντίθεση της πλειοψηφίας ήταν κάθετη. Σε μια προσπάθεια να κλείσει ένα νέο μέτωπο, ελήφθη η απόφαση να αναζητηθεί για τη μία από τις δύο εναπομείνασες κενές θέσεις του ευρωψηφοδελτίου υποψήφιος από τη μουσουλμανική μειονότητα. Η τοποθέτηση στο ευρωψηφοδέλτιο της Ρομά Σουλεϊμάν Σαμπιχά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη, που έθεσαν θέμα απόσυρσής της. Για να κατευνασθούν οι αντιδράσεις, αποφασίσθηκε να αναζητηθεί υποψήφιος της μειονότητας με το σκεπτικό ότι η υποψηφιότητα της Σαμπιχά «δεν είναι αντιπροσωπευτική της μειονότητας».

Τσίπρας κατά Σαμαρά

Ο κ. Αλ. Τσίπρας, σε ομιλία του χθες το βράδυ στη Χαλκίδα, θέλησε να προλάβει τα σχόλια για τις νέες διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σαν τα υπόλοιπα κόμματα, «δεν το χωράει το μυαλό τους ότι εμείς συζητάμε δημοκρατικά και ανοιχτά» και πρόσθεσε ότι «αποφασίζουμε με πλειοψηφία και εφαρμόζουμε τις αποφάσεις. Ολοι μαζί». Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι «έχουμε έναν κωμικό πρωθυπουργό, ο οποίος ασκεί μια τραγική πολιτική», ενώ, σχολιάζοντας το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ., μίλησε για «ένα ψηφοδέλτιο που κλείνει το μάτι στην Ακροδεξιά. Ενα ψηφοδέλτιο που με τη σύνθεσή του δείχνει ότι ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τις κρίσιμες ευρωεκλογές με όρους πασαρέλας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, λέγοντας ότι η τράπεζα «παραχωρείται για ένα κομμάτι ψωμί», και πρόσθεσε ότι «για το σκάνδαλο των τραπεζών δεν θα υπάρξει καμία ασυλία» από μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος, είπε ότι «θα απευθυνθούμε στον λαό για κάθε μεγάλο ζήτημα που αφορά τη δική του ζωή» και έφερε ως παράδειγμα την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή