Κυρ. Μητσοτάκης: «Στη Διαύγεια οι επιχορηγήσεις κομμάτων»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Στη Διαύγεια οι επιχορηγήσεις κομμάτων»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της ανάρτησης στη Διαύγεια των επιχορηγήσεων των κομμάτων, αλλά και των «πόθεν έσχες» των πολιτικών, τοποθετήθηκε σε συνέντευξή του στον Real FM ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως επεσήμανε, εντός των προσεχών δύο μηνών η χρηστική λειτουργία της Διαύγειας θα αναβαθμιστεί προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να χρησιμοποιούν αυτό το εργαλείο με πιο χρηστικό και εύκολο τρόπο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κόμματα αλλά και βουλευτές θα πρέπει να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των πολιτών. «Δεν είναι κακό να μπαίνει κανείς πλούσιος στην πολιτική, το πρόβλημα είναι όταν πλουτίζει όσο είναι στην πολιτική», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Τα κόμματα, στον βαθμό που ενισχύονται από τον κρατικό προϋπολογισμό σχεδόν κατ’ αποκλειστικό τρόπο, θα έπρεπε να ενταχθούν στη Διαύγεια. Ως προς τα “πόθεν έσχες” των βουλευτών, πρέπει να παρουσιάζονται έτσι ώστε ο πολίτης να μπορεί να ελέγχει τη διαχρονική εξέλιξη της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών».

Επιλογή προϊσταμένων

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην κομβική σημασία της συνέντευξης που θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων. Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση μετά το Πάσχα προκειμένου οι αλλαγές στα στελέχη της διοίκησης να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Οπως εξήγησε ο υπουργός, στο νέο σύστημα προβλέπεται κατάργηση της μοριοδότησης, ενώ βασικό εργαλείο για την επιλογή θα είναι η συνέντευξη «με συνθήκες διαφάνειας». «Θα γίνεται υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, με τήρηση πρακτικών, με καταγραφή της συνέντευξης. Δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης στη διαδικασία. Το νέο σύστημα είναι σκληρά αξιοκρατικό και θα συνδέει τα προσόντα του υπαλλήλου με τη συγκεκριμένη θέση που πρέπει να καλύψει».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην κινητικότητα, η οποία εφεξής δεν θα λειτουργεί σαν προθάλαμος απολύσεων. «Το σύστημα αποσπάσεων και μετατάξεων είναι αποσπασματικό. Εμείς θα το αντικαταστήσουμε με μια εσωτερική αγορά εργασίας. Οι υπάλληλοι, με ανοιχτή και διαφανή διαδικασία, θα μπορούν να κάνουν αίτηση για τις κενές θέσεις που θα προκύπτουν ύστερα από αξιολόγηση δομών και σχέδια στελέχωσης. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ανταγωνίζονται για τις θέσεις που προκηρύσσονται στη δημόσια διοίκηση».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη διαπραγμάτευση με την τρόικα επισημαίνοντας ότι «αδικούμαστε όταν η συζήτηση για το Δημόσιο περιορίζεται στην κινητικότητα και τις απολύσεις». «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που θα το εκπονήσουμε μόνοι μας. Παρουσιάσαμε έναν δωδεκάλογο μεταρρυθμίσεων. Ηδη έχουμε καταθέσει στο ΣτΕ προς έγκριση νέους οργανισμούς για 14 υπουργεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή