Οι δήμαρχοι αποφεύγουν το «πόθεν έσχες»

Οι δήμαρχοι αποφεύγουν το «πόθεν έσχες»

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και επικεφαλής νομικών προσώπων ΟΤΑ υποχρεούνται να υποβάλλουν και να αναρτούν στην ιστοσελίδα του δήμου για κάθε χρόνο της θητείας τους τη δήλωση πόθεν έσχες». Αυτά λέει ο νόμος. Αλλά ένας καθηγητής της Παντείου και μία ομάδα φοιτητών του αποφάσισαν με βάση ευρήματα της «Διεθνούς Διαφάνειας» να δουν τι σχέση έχει ο νόμος με την εφαρμογή του, σαράντα μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

Στις 5 Απριλίου ο αναπληρωτής καθηγητής Ελεγκτικής και Διεθνών Προτύπων στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γιάννης Φίλος, έστειλε στον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, μία επιστολή με τα αποτελέσματα της εργασίας φοιτητών του. Αντικείμενό της τα στοιχεία ελέγχου 100 δημάρχων και αντιδημάρχων σχετικά με την άρνηση της συμμόρφωσής τους να αναρτούν το «πόθεν έσχες» τους στο Διαδίκτυο. Η «πρώτη ύλη» για την ανάλυση του Φίλου και των φοιτητών του ήταν ένας κατάλογος της «Διεθνούς Διαφάνειας – Ελλάς» (ΔΔΑ) για την υποχρέωση δημάρχων και αντιδημάρχων στους 100 μεγαλύτερους πληθυσμιακά δήμους της χώρας. Τι προέκυψε;

– Σε 22 από τους 100 δήμους εμφανίζεται να μην έχει αναρτηθεί καμία δήλωση από τον δήμαρχο ούτε και από τους αντιδημάρχους του για την τριετία 2011, 2012, 2013, χρόνια στα οποία επεκτάθηκε η έρευνα τόσο του Παντείου όσο και της ΔΔΑ.

– Υπάρχει μόνο ένας δήμος, ο Δήμος Καλαμαριάς, όπου ο δήμαρχος και οι πέντε αντιδήμαρχοί του έχουν αναρτήσει επί τρία συναπτά έτη τις δηλώσεις τους στο Διαδίκτυο. Συνολικά καταγράφονται μόλις 10 δήμοι που συμμορφώθηκαν πλήρως σε ποσοστό 60% των υποχρέων με την επιταγή του νόμου να αναρτώνται τα «πόθεν έσχες» στο Διαδίκτυο.  Αντίθετα,  σε  22  δήμους ουδείς  αξιωματούχος έχει αναρτήσει για μία τριετία δήλωση «πόθεν έσχες» και ανάμεσά τους υπάρχουν αρκετοί μεγάλοι δήμοι του λεκανοπεδίου Αττικής.

– Ο μέσος όρος συμμόρφωσης για το σύνολο των δήμων που ερευνήθηκαν είναι 29% στους 100 μεγαλύτερους και 13% για την Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής που επελέγη από τους φοιτητές του Παντείου.

Πάντως, ο καθηγητής Γιάννης Φίλος διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν λάθη στις καταχωρίσεις της ΔΔΑ, που ωστόσο δεν αλλάζουν τη συνολική εικόνα, καθώς παλιότερες δηλώσεις αντικαταστάθηκαν από νεότερες. Δύο αντιδήμαρχοι και ένας δήμαρχος, με τους οποίους η «Κ» επικοινώνησε δειγματοληπτικά, παραδέχθηκαν από τη μια πλευρά ότι παράνομα δεν ανάρτησαν το «πόθεν έσχες», ωστόσο από την άλλη τόνισαν ότι το είχαν καταθέσει οι ίδιοι στην αρχή για το «ξέπλυμα του χρήματος». Σημειώνεται ότι η σχετική απαίτηση του νόμου είναι ανεξάρτητη από την κατάθεση της βεβαίωσης/δήλωσης «πόθεν έσχες» στην αρμόδια αρχή.

Στην Ανατολική Αττική

Οι φοιτητές του καθηγητή Φίλου προχώρησαν την έρευνα της ΔΔΑ κάνοντας ιδιαίτερη στόχευση στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής. Σε αυτήν περιλαμβάνονται 12 δήμοι, επτά από τους οποίους υπάρχουν και στο δείγμα των 100 μεγαλύτερων της ΔΔΑ. Από τους υπόλοιπους πέντε δήμους οι τέσσερις είχαν μηδενική συμμόρφωση. Τα ευρήματα αυτά είχαν και συνέχεια στο μάθημα των φοιτητών. Αυτοί ρωτήθηκαν από τον καθηγητή τους τι θα πρότειναν για τους παραβάτες:

Να τους επιβληθεί πρόστιμο; Να προχωρήσουν σε άμεση ανάρτηση; Να απαγορευτεί να συμμετάσχουν στις εκλογές; Να αντικατασταθούν; Να βρεθεί άλλη λύση, με επικρατέστερη τον πλήρη έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης όσων δεν υπέβαλαν δήλωση; Αυτό το τελευταίο σημείο δείχνει ότι οι φοιτητές πιθανώς να διαχωρίζουν όσους δεν υπέβαλαν δήλωση από εκείνους που δεν ανάρτησαν τη δήλωση στο Διαδίκτυο.

Η εικόνα, πάντως, των φοιτητών είναι ότι οι εκλεγμένοι δεν ενδιαφέρονται κατά κανόνα να τηρήσουν την αρχή της ανάρτησης στο Διαδίκτυο.

Τα αποτέλεσματα της φοιτητικής εργασίας κοινοποιήθηκαν, εκτός από τον υπουργό Εσωτερικών, στον πρόεδρο της Βουλής, στον υπουργό Δικαιοσύνης, στους αρχηγούς των κομμάτων και στον επικεφαλής της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Η πλειοψηφία των περίπου 30 αιρετών με τους οποίους μίλησε η «Κ» θεωρεί δευτερευούσης σημασίας την πρόβλεψη του νόμου. Πάντως, η κοινή απάντηση όσων απέρριψαν ως δευτερεύουσα την ανάρτηση του «πόθεν έσχες» είναι ότι ο «λαός ελέγχει τους αιρετούς», αλλά υπήρξαν και περιπτώσεις που αιρετοί δεν γνώριζαν την ανάγκη να αναρτάται η δήλωση του «πόθεν έσχες» στο Διαδίκτυο ή, πάλι, το έμαθαν στη διάρκεια της τριετίας την οποία ήλεγξαν από κοινού το Πάντειο και η ΔΔΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή