Ελπίδα αντί του φόβου και Ευρώπη αντί δραχμής

Ελπίδα αντί του φόβου και Ευρώπη αντί δραχμής

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά διλημμάτων στον δρόμο προς τις κάλπες αναμένεται να θέσει προς το εκλογικό σώμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς, παρά την εικόνα σταθερότητος που προβάλλεται, το αποτέλεσμα των δίδυμων εκλογών του Μαΐου θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και τις πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες.

Για το Μέγαρο Μαξίμου η αναζωπύρωση της αντιπαράθεσης μεταξύ ευρωπαϊστών και υποστηρικτών της δραχμής στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί ανέλπιστο δώρο, που έρχεται να επιβεβαιώσει τις αναλύσεις που υπήρχαν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον ενόψει της κάλπης. Στις εσωτερικές συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους στενούς συνεργάτες του (Δ. Σταμάτης, Χρ. Λαζαρίδης, Γ. Μουρούτης, Ανδρ. Παπαμιμίκος) και με τους δημοσκόπους που έχουν αναλάβει να ακτινογραφήσουν, για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου, τις διαθέσεις της κοινής γνώμης κατεγράφη αφενός η διάθεση των πολιτών για αλλαγή, αφετέρου όμως η τεράστια επιφύλαξη με την οποία αντιμετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις μυστικές μετρήσεις που έχει στην κατοχή της η Ν.Δ., ποσοστό άνω του 55% των πολιτών αμφιβάλλει για την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει οικονομική σταθερότητα. Επιπλέον, δύο στους τρεις εκφράζουν τον φόβο ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε σε νέες οικονομικές θυσίες. Παράλληλα, προκρίνονται έννοιες όπως η ελπίδα αντί του φόβου και οι χαμηλοί τόνοι αντί της οργής.

Οσοι άκουσαν την ομιλία του κ. Σαμαρά, την Τρίτη, διαπίστωσαν ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να ισορροπήσει ακριβώς πάνω σε αυτές τις, ενίοτε αλληλοακυρούμενες, έννοιες: ανέδειξε μεν την προοπτική τέλους των Μνημονίων, αλλά με προσεκτικά βήματα που δεν θα οδηγήσουν σε… νέα Μνημόνια, προέκρινε τις μεταρρυθμίσεις έναντι της ακινησίας του παρελθόντος, υπογράμμισε τον στόχο της ρύθμισης του χρέους αντί ενός άλματος στο κενό, μίλησε για τη σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών έναντι των υποσχέσεων προς όλους.

Αρκεί αυτό; Προφανώς όχι. Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μία δυσχερή οικονομική κατάσταση, αλλά και τη χαλαρότητα της ψήφου διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές. Παράλληλα, ο κομματικός μηχανισμός ταλανίζεται από διχόνοια σε κρίσιμες αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις (Αθήνα, Περιφέρεια Αττικής, ενώ απειλή συνιστά και η ολυμπιακή υποψηφιότητα απέναντι στον Β. Μιχαλολιάκο στον Πειραιά), ενώ οι αφορμές εσωστρέφειας στα ηγετικά κλιμάκια δεν λείπουν. Ως απάντηση, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να επιμείνει στα μείζονα διακυβεύματα για το μέλλον της χώρας, με στόχο την υπέρβαση των όποιων εσωτερικών τριβών και την πόλωση που εκτιμάται ότι, εξ αντανακλάσεως, θα ενισχύσει και τους γαλάζιους αυτοδιοικητικούς.

Το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης ενεργοποιείται την προσεχή Τετάρτη, ημέρα που αναμένεται η τυπική πιστοποίηση του πλεονάσματος από τη Eurostat και, συνεπώς, λαμβάνει επίσημο χαρακτήρα η διανομή του «κοινωνικού μερίσματος» και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Στο Eurogroup της 5ης Μαΐου, θα επιδιωχθεί να εξασφαλιστεί η πολιτική δήλωση των εταίρων για την επιτυχία της Αθήνας και την εκ μέρους τους ανταπόκριση στις δεσμεύσεις τους. Λίγες ημέρες νωρίτερα, προγραμματίζεται η παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στο οποίο ο κ. Σαμαράς δίνει ιδιαίτερη σημασία και αναμένεται να αποτελέσει βασικό κεφάλαιο στην πολιτική του επιχειρηματολογία.

Ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις για έναν ανασχηματισμό πριν από τις εκλογές, που θα εξέπεμπε εικόνα πολιτικής αυτοπεποίθησης, ωστόσο φαίνεται ότι έχει καταλήξει να κρατήσει το «χαρτί» για μετά τις εκλογές, προκειμένου να δοθούν και περιθώρια χειρισμών, αναλόγως του αποτελέσματος, στον κ. Ευ. Βενιζέλο. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, μετά την ένταση των προηγούμενων ημερών, όταν το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε εκτός κάδρου στην παρουσίαση των μέτρων για τους αστέγους, θα πορευθούν συντονισμένα προκειμένου να πιστωθούν τα όποια οφέλη από το «μπαράζ» καλών ειδήσεων που θα επιδιωχθεί.

Συντονισμός υπάρχει και στο ζήτημα των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που εκκρεμούν. Η αίτηση του κ. Αλ. Τσίπρα για προ ημερησίας συζήτηση σχετικά με την υπόθεση Μπαλτάκου μοιάζει να… συνθλίβεται μεταξύ νομοθετικού φόρτου και κλεισίματος της Βουλής ενόψει εκλογών, ενώ και η συζήτηση για την άρση ασυλίας των προφυλακισμένων της Χρυσής Αυγής μεταφέρεται, επίσης, για μετά τις κάλπες, καθώς ουδείς μοιάζει να επιθυμεί να δώσει βήμα στους χρυσαυγίτες να εμφανιστούν ως μάρτυρες της… Δημοκρατίας.

Ο ανασχηματισμός και η μετεξέλιξη της Ν.Δ.

Στην ατζέντα του κ. Σαμαρά καταγράφονται με έντονα γράμματα δύο εκκρεμείς πρωτοβουλίες. Ο ανασχηματισμός και η μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας σε βασικό πυλώνα του μετριοπαθούς, φιλευρωπαϊκού μετώπου. Το αποτέλεσμα της κάλπης αναμένεται να κρίνει, εν πολλοίς, το είδος και τον χρόνο εκδήλωσης των πρωτοβουλιών. Με νίκη, που μοιάζει να θεωρεί όλο και πιο πιθανή ο κ. Σαμαράς, ή με οριακή ήττα που δεν θα συνιστά ανατροπή συσχετισμών, ο ανασχηματισμός θα γίνει με όρους πολιτικής κυριαρχίας. Σε διαφορετική περίπτωση θα συνιστά «αμυντική κίνηση», με αμφίβολα αποτελέσματα.

Η επισήμανση αυτή ισχύει κατ’ εξοχήν και για το σχέδιο της μετεξέλιξης της Ν.Δ. σε «Νέα Ελλάδα». Στην ομιλία του, την Τρίτη, ο κ. Σαμαράς δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στο όνομα του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αντιθέτως, ο όρος «Νέα Ελλάδα» (σ.σ. με κεφαλαία αρχικά) επαναλήφθηκε πολλές φορές, όπως σε όλες τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού.

Η πολυδιάσπαση του πολιτικού συστήματος, η σύμπτωση σε σειρά θεμάτων με στελέχη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς καθιστούν ελκυστικό τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού. Ως προς τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Ν.Δ., η σιωπή τους κάθε άλλα παρά αμηχανία υποδηλώνει. Πλην ελαχίστων, ουδείς επιθυμεί να εμφανιστεί ότι υπονομεύει την εθνική προσπάθεια του πρωθυπουργού. Τα υπόλοιπα θα κριθούν εκ του αποτελέσματος, αρχής γενομένης από αυτό της 25ης Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή