Περιπλέκονται οι ισορροπίες στη Χαρ. Τρικούπη

Περιπλέκονται οι ισορροπίες στη Χαρ. Τρικούπη

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, όταν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μάθαινε ότι ο κ. Α. Σαμαράς και οι συναρμόδιοι υπουργοί της Ν.Δ. ανακοίνωναν μέτρα μέριμνας για τους αστέγους, βρισκόταν στο Λουξεμβούργο. Στην Αθήνα, οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν ανέμειναν για πολλή ώρα στο ακουστικό τους, καθώς ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να γνωστοποιηθεί η δυσφορία του άμεσα. Επειτα, μίλησε με τον κ. Α. Σαμαρά, προκειμένου να λυθεί η παρεξήγηση. Κάπως έτσι, στις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες που αντιμετωπίζει προεκλογικά η Χαρ. Τρικούπη, προστέθηκε και η ανάγκη για την -ήδη δυσχερή- τήρηση των ενδοκυβερνητικών ισορροπιών.

Ο έντονος εκνευρισμός του κ. Βενιζέλου την περασμένη Δευτέρα οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο ίδιος εκτιμά πως στους επόμενους μήνες οι εξελίξεις στην οικονομία θα δικαιώσουν την πάγια στρατηγική του: Οτι δηλαδή μαζί με τη χώρα, θα ανέβει -σταδιακά- και το ΠΑΣΟΚ. Για τον λόγο αυτό και επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ να έχει σταθερή και αδιάλειπτη κυβερνητική παρουσία για όλο το χρονικό διάστημα που ξεκινάει από το Eurogroup της 5ης Μαΐου έως και τις αρχές Νοεμβρίου, όταν θα συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Κομισιόν προκειμένου να αναδείξει τον νέο πρόεδρό της. Και λόγω αυτών των εξελίξεων, ο κ. Βενιζέλος δεν επιθυμεί να αναγκαστεί σε «κλεφτοπόλεμο» για την πολιτική πατρότητα μιας περιόδου την οποία ο ίδιος αντιλαμβάνεται ως σαφής έναρξη της διαδικασίας ανάκαμψης.

Δισταγμοί

Αν και ουδείς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έχει εκφραστεί ανοιχτά κατά της συνέχισης της διακυβέρνησης, ουκ ολίγοι διερωτώνται πώς θα συνεχιστεί η συνύπαρξη με τη Ν.Δ. όταν η συνεννόηση καθίσταται τόσο δύσκολη. Ακριβώς αυτή η δυσκολία να απαντηθεί πώς το ΠΑΣΟΚ θα επιλύσει τα ενδοκομματικά προβλήματά του δίχως να αμφισβητηθεί η φύση της συνεργασίας με τη Ν.Δ., δηλαδή να τεθεί σε δοκιμασία η σταθερότητα της κυβέρνησης, συντηρεί τον δισταγμό όσων θεωρούν ότι μετά τις 25 Μαΐου οι εξελίξεις στο κόμμα οφείλουν να είναι σοβαρές. Μετά την υπόθεση Μπαλτάκου και τις δυσκολίες που εμμέσως επέφερε και στο ΠΑΣΟΚ, η εσκεμμένη -όπως την αντιμετωπίζουν στο περιβάλλον του κ. Βενιζέλου- βιασύνη της Ν.Δ. να καρπωθεί τα οφέλη μιας πολιτικής με σαφέστατα θετικό κοινωνικό πρόσημο, απλά περιπλέκει τις ισορροπίες στη Χαρ. Τρικούπη.

Σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια της περιόδου ανακωχής στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου. Εως τότε, οι πρωτοκλασάτοι ενεργοποιούνται -σιωπηλά- στην εκλογική επιτροπή, ενώ η διεκδίκηση του σταυρού αναγκάζει τους υποψηφίους ευρωβουλευτές να περιοδεύουν εντατικά ανά τη χώρα για τις επόμενες 35 μέρες. Το αποτέλεσμα της 25ης Μαΐου θα είναι σημαντικό και για τις ενδοκομματικές ισορροπίες, καθώς ο υποψήφιος ο οποίος θα εξασφαλίσει την πρώτη θέση (ή και τη δεύτερη, σε περίπτωση που η «Ελιά» κατορθώσει να επιτύχει υψηλότερα ποσοστά), θα διαθέτει και αυξημένο διαπραγματευτικό κύρος στις συζητήσεις οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με θέμα -μίνιμουμ- την πολιτική φυσιογνωμία που θα πρέπει να έχει το κόμμα, μετά τέσσερα χρόνια συμμετοχών σε κυβερνήσεις που εφαρμόζουν ένα ελάχιστα δημοφιλές πρόγραμμα λιτότητας. Και, όπως είναι σαφές, στο ενδοκομματικό πεδίο μεγάλη σημασία εξακολουθεί να διαδραματίζει ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξει να κινηθεί μετεκλογικά ο κ. Γ. Παπανδρέου.

Κατά τα λοιπά, στη Χαρ. Τρικούπη επενδύουν σημαντικά στην υπόθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς εκτιμούν ότι, τηρουμένων των αναλογιών, είναι πιθανόν οι υποψήφιοι που προέρχονται από την Κεντροαριστερά να σημειώσουν καλύτερες επιδόσεις όχι μόνο από εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά -σε ορισμένες περιπτώσεις -και από αυτούς της Ν.Δ. Δεδομένης μάλιστα της κατάστασης όπως αυτή διαμορφώνεται σε μεγάλους δήμους (Αθήνα -Θεσσαλονίκη), αλλά και περιφέρειες (Αττική, Δυτ. Ελλάδα, Κρήτη, Δωδεκάνησα), στη Χαρ. Τρικούπη ευελπιστούν ότι οι κάλπες θα επιτρέψουν στο ΠΑΣΟΚ να αντισταθμίσει τις εντυπώσεις που ενδεχομένως δημιουργηθούν από ένα πιθανό πολύ αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή