Σαμαράς: Χωρίς δανεικά από το 2015

Σαμαράς: Χωρίς δανεικά από το 2015

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα οικονομικής ανάκαμψης και πολιτικής σταθερότητας εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, στην οποία τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να σταθεί μόνη της στα πόδια της χωρίς επιπρόσθετη βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν απειλείται η κυβερνητική πλειοψηφία και η χώρα δεν κινδυνεύει με πολιτική αποσταθεροποίηση.

Στη συνέντευξη, που δημοσιεύθηκε χθες, λίγο πριν από τη σημερινή πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 από τη Eurostat, ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι η Ελλάδα υπερκαλύπτει τους στόχους επιτυγχάνοντας πλεονάσματα. «Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Δεν έχουμε δημοσιονομικό κενό, δεν έχουμε χρηματοδοτικό κενό και, επιπλέον, έχουμε τη δυνατότητα να προσφύγουμε στις αγορές αν αυτό κριθεί απαραίτητο», σημειώνει, εκπέμποντας αυξημένη αισιοδοξία, η οποία έρχεται σε συνέχεια θετικών δηλώσεων από τις ηγεσίες και τεχνοκράτες ευρωπαϊκών χωρών και του ΔΝΤ και προσθέτει: «Περιμένουμε ότι το 2015 δεν θα έχουμε μόνο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και δημοσιονομικό πλεόνασμα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούμε να αποπληρώσουμε μόνοι μας τα χρέη μας, χωρίς δανεισμό. Υπάρχουν πολύ λίγες ευρωπαϊκές χώρες που κάνουν κάτι τέτοιο σήμερα». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί, το 2015, στα 5,9 δισ. ευρώ (η τρόικα το υπολογίζει στα 5,5 δισ.). Το ίδιο έτος οι δαπάνες για τόκους εκτιμώνται από την ελληνική πλευρά σε 5,8 δισ. ή ακόμη χαμηλότερα. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Οι επισημάνσεις του πρωθυπουργού έχουν σαφή πολιτική στόχευση, καθώς εισερχόμαστε στην τελική ευθεία για τις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο κ. Σαμαράς δηλώνει σίγουρος πως η Ελλάδα θα αποφύγει την πρόωρη προσφυγή σε εθνικές εκλογές, δηλώνοντας ότι «αποσταθεροποίηση θα είχαμε αν χάναμε με μεγάλη διαφορά στις επόμενες εκλογές, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί». Εμφανίζεται, μάλιστα, βέβαιος ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ασφαλής έως το 2016, οπότε και είναι προγραμματισμένες οι επόμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ εκφράζει την ανησυχία του για τις κοινωνικές εντάσεις που τροφοδοτούνται από την οικονομική κρίση: «Αυτά που με κρατούν ξάγρυπνο είναι η διαφύλαξη της δημοκρατίας, η μείωση της ανεργίας και η καταπολέμηση του εξτρεμισμού», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Προσέλκυση επενδύσεων

Σημειώνει ότι δεν υπάρχει βιασύνη για νέα έξοδο στις αγορές στο εγγύς μέλλον, λέγοντας ότι «θα ζητήσουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε με χαμηλότερο επιτόκιο» όταν κριθεί απαραίτητο. «Δεν θέλαμε να δανειστούμε περισσότερα χρήματα από όσα χρειαζόμασταν», τονίζει ο πρωθυπουργός και επιλέγει να δώσει έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων και στην τόνωση της ρευστότητας: «Περιμένουμε από τη μια ότι τα επιτόκια των ομολόγων και των εντόκων γραμματίων θα υποχωρήσουν και από την άλλη ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας μέσω των επενδύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων». Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται στις επενδύσεις που αρχίζουν να γίνονται στην Ελλάδα από σημαντικούς διεθνείς κολοσσούς: «Κάθε ημέρα, έρχονται ολοένα και περισσότεροι: η Hewlett Packard, η IBM, η Huawei, η ZTE. Επίσης, περισσότερα από 1.400 στρέμματα γης θα αναπτυχθούν στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου από Ελληνες και ξένους επενδυτές, μια επένδυση 7-8 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Σαμαράς δηλώνει ευθέως ότι αναμένει από τους Ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τη συμφωνία για περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους όταν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα. «Αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους, όπως έχει ήδη κάνει, οι δανειστές θα προχωρήσουν σε νέα ελάφρυνση χρέους. Αυτή ήταν μια απόφαση που ελήφθη τον Νοέμβριο του 2012. Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε, περιμένουμε και από αυτούς να κάνουν το ίδιο», σημειώνει, χωρίς πάντως να προσδιορίζει τον τρόπο ελάφρυνσης του χρέους.

Τέλος, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει πως «πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας, τα οποία είναι το φυσικό περιβάλλον, ο τουρισμός και οι φυσικές πηγές ενέργειας. «Εχουμε μαγνήσιο, βωξίτη, σπάνια πετρώματα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή