Μείωση φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις

Μείωση φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις με ταυτόχρονες παρεμβάσεις προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σταθερότερο και ελκυστικότερο περιβάλλον για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων προτάσσει ο οδικός αναπτυξιακός χάρτης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στο Eurogroup της 5ης Μαΐου.

Το τρισέλιδο κείμενο, που προσβλέπει, βεβαίως, να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους για την ανάγκη μιας νέας και γενναίας αναπτυξιακής χρηματοδότησης εκ μέρους της Ε.Ε., αποτελεί μια σύνθεση τριών μελετών της McKinsey, του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και αναδιαμορφώθηκε χθες, σε άτυπη σύσκεψη που είχαν στελέχη των δύο κυβερνητικών κομμάτων. Παρόντες ήταν οι κ. Γ. Στουρνάρας, Κ. Χατζηδάκης, Χρ. Λαζαρίδης, Δ. Πτωχός και Π. Τσακλόγλου και εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ οι κ. Χρ. Πρωτόπαπας, Φίλ. Σαχινίδης και Οδ. Κωνσταντινόπουλος.

Κατά πληροφορίες, ο αναπτυξιακός αυτός χάρτης, που αφορά την εξαετία 2014-2020, αφού αναδεικνύει τα αποτελέσματα της σφικτής δημοσιονομικής διαχείρισης των Μνημονίων υπογραμμίζοντας και την τεράστια ανεργία που προκλήθηκε, απαριθμεί τους τομείς μέσω των οποίων η χώρα προσβλέπει να επανακτήσει την αναπτυξιακή της τροχιά. Μεταξύ άλλων στο κείμενο περιγράφονται παρεμβάσεις στις τουριστικές υποδομές, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στα είδη διατροφής και ειδικότερα στα εξαγώγιμα αγροτικά προϊόντα, στις ιχθυοκαλλιέργειες, στη διαχείριση απορριμμάτων, ενώ έμφαση δίνεται στη δέσμευση της κυβέρνησης να συνεχίσει απρόσκοπτα τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές για τη διόρθωση των στρεβλώσεων και την απελευθέρωση των κλειστών αγορών, αλλά και στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης. Επί της ουσίας, το εν λόγω κείμενο επιχειρεί να περιγράψει ότι η χώρα πέτυχε και με το παραπάνω τους στόχους που της είχαν τεθεί, πλην όμως λόγω των συνεπειών που προκάλεσε η ύφεση στις αποταμιεύσεις και στη ρευστότητα, υπάρχει άμεση πλέον ανάγκη ενίσχυσης της οικονομίας με ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία θα διοχετευθούν σε τομείς που θα την υποβοηθήσουν να επανακτήσει τη βιώσιμη σταθερότητά της.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του προέβαλε δύο μόνον ενστάσεις. Επέμεινε στην ανάγκη να καταγραφεί ως μεσοπρόθεσμος στόχος η μείωση των φορολογικών συντελεστών και στα φυσικά πρόσωπα, αλλά και να τονιστεί ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους με στόχο την επιστροφή στην ανάπτυξη και στην επανάκτηση της κοινωνικής συνοχής. Οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου δεν είδαν αρνητικά τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και επιφυλάχθηκαν να τις ικανοποιήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι παριστάμενοι στη χθεσινή σύσκεψη συμφώνησαν για την ανάγκη το τελικό κείμενο να περιοριστεί από πέντε μόλις σε τρεις σελίδες, προκειμένου να περιγραφεί περιληπτικά και με σαφήνεια όλη η πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια και να πεισθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι για την ανάγκη χρηματοδότησης συγκεκριμένων αναπτυξιακών μέτρων για την ουσιαστική πλέον ανάκαμψη της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή