Παράταση τουρκικών ερευνών πλησίον Χίου

Παράταση τουρκικών ερευνών πλησίον Χίου

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνονται οι τουρκικές έρευνες για τον εντοπισμό του τουρκικού F-16 και της σορού του πιλότου Νάιλ Ερντογάν, το οποίο κατέπεσε το 1996 στη θαλάσσια περιοχή της Χίου, στη διάρκεια εμπλοκής με ελληνικά Mirage 2000.

Η σχετική NAVTEX που εκδόθηκε χθες επεκτείνεται μέχρι και την 1η Μαΐου, ενώ κανονικά οι έρευνες επρόκειτο να ολοκληρωθούν χθες. Οι τουρκικές εφημερίδες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα (η Τουρκία προχώρησε στις έρευνες αυτές ύστερα από πίεση της οικογένειας του πιλότου και του Τύπου). Χθες, τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι βρέθηκαν κομμάτια μετάλλου στον βυθό, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν αν αυτά ανήκουν στο τουρκικό μαχητικό. Οι έρευνες, που διεξάγονται στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, παρακολουθούνται στενά από το Π.Ν. Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, έως τώρα δεν έχει βρεθεί απολύτως τίποτα.

Υπενθυμίζεται ότι τη Μεγάλη Πέμπτη ο υπουργός Αμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος είχε επικοινωνήσει με τον Τούρκο ομόλογό του και είχε εκφράσει την προθυμία της Ελλάδας να συνεισφέρει στις έρευνες, αν της ζητηθεί. Οι ίδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ διέψευδαν πάντως με κατηγορηματικό τρόπο τις πληροφορίες πως τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε τη Μεγάλη Πέμπτη το γερμανικό ερευνητικό σκάφος Poseidon που διεξάγει, με άδεια της ελληνικής κυβέρνησης, έρευνα σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νοτίως της Κρήτης. Οπως αναφέρουν αυτοί οι κύκλοι, η φρεγάτα πράγματι βρισκόταν στην περιοχή και παρέμεινε κοντά στο γερμανικό ερευνητικό τρεις ώρες, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί οποιαδήποτε επικοινωνία ή παρενόχληση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή