Αιφνίδια «επιστράτευση» Γλέζου

Αιφνίδια «επιστράτευση» Γλέζου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Μανώλη Γλέζο επιστράτευσε για το ευρωψηφοδέλτιο ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τη ζημιά που του έκαναν στον λεγόμενο «πατριωτικό» χώρο οι χειρισμοί σε σχέση με την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, με την επιλογή Γλέζου η Κουμουνδούρου επιδιώκει να αλλάξει το πεδίο της αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. για την «πατριωτική ψήφο» από το μειονοτικό στο θέμα των σχέσεων με τη Γερμανία και το ζήτημα των επανορθώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε πως ο κ. Γλέζος θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνου στο ηρώον του Δήμου Βιάννου, στην Κρήτη, όπου οι Γερμανοί εκτέλεσαν εν ψυχρώ 1.400 αμάχους σε αντίποινα για τη δράση των ανταρτών το 1943, ούτε βεβαίως ότι εστίασε στο ζήτημα των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, λέγοντας ότι «παραμένει ανεκπλήρωτο και ιστορικά αδικαίωτο το αίτημα της ηθικής και υλικής αποκατάστασης από την πλευρά της Γερμανίας».

Ο κ. Τσίπρας είπε, επίσης, στο Βιάννο, ότι η απόφαση να συμμετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο ο Μανώλης Γλέζος σηματοδοτεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τις ευρωεκλογές ως «μια αναμέτρηση με ιδιαίτερα πατριωτικό και εθνικό χαρακτήρα» και κάλεσε «όλους τους Ελληνες πατριώτες» να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ είναι «να θέσει ο Μανώλης Γλέζος στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα της αποκατάστασης του ιστορικού χρέους απέναντι στον ελληνικό λαό, στην πρώτη συνεδρίαση, όπου θα προεδρεύσει ως ο γηραιότερος βουλευτής».

Παρά τον ελιγμό με την υποψηφιότητα Γλέζου, πάντως, τα προβλήματα παραμένουν. Το μικρότερο από αυτά είναι ότι στο ευρωψηφοδέλτιο υπάρχουν πάλι δύο θέσεις κενές, αφού τη θέση του κ. Γλέζου στη Βουλή θα καταλάβει η Μάνια Παπαδημητρίου, που είχε επιλεγεί για την Ευρωβουλή. Πολύ σημαντικότερο είναι το θέμα που ανέκυψε από τις δηλώσεις του υποψηφίου ευρωβουλευτή Δ. Χριστόπουλου που με αφορμή την υπόθεση Σουλεϊμάν, μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τη μειονότητα «ένα ενιαίο τουρκικό πράγμα», ενώ τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού των μειονοτικών. Αν και η Κουμουνδούρου του έχει παράσχει κάλυψη, παραπέμποντας σε δηλώσεις του ότι δεν αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης, κυρίως από τους πασοκογενείς έχουν εκδηλωθεί ενστάσεις για την επιλογή του, ενώ κλειστά κρατάει τα χαρτιά της στο θέμα η Αριστερή Πλατφόρμα του κ. Π. Λαφαζάνη, η οποία γενικότερα στον δημόσιο λόγο της εμφανίζεται ένα κλικ πιο «πατριωτική» από τον υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί στη χθεσινή συνεδρίαση της Π.Γ. του κόμματος, αποφασίστηκε όμως να περιμένουν ώσπου να επιστρέψει ο κ. Τσίπρας από την Κρήτη σήμερα.

Αντιπεριφερειάρχες

Η χθεσινή συνεδρίαση ασχολήθηκε μόνο με αντιπεριφερειάρχες. Στο εσωτερικό του κόμματος τα πνεύματα είναι τεταμένα. Κατ’ ιδίαν εκδηλώνεται μεγάλη γκρίνια για το επιτελείο του κ. Τσίπρα, αλλά και για τον γραμματέα του κόμματος κ. Δ. Βίτσα, σε σχέση με τις επιλογές για τα ψηφοδέλτια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή