Σε λειτουργία η online εφαρμογή euvox για τις ευρωκάλπες

Σε λειτουργία η online εφαρμογή euvox για τις ευρωκάλπες

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν βρίσκεστε ενώπιον σφοδρών διλημμάτων ενόψει των ευρωεκλογών, απευθυνθείτε σε έναν… σύμβουλο ψήφου. Η πανευρωπαϊκή διαδικτυακή εφαρμογή euvox, που διατίθεται online από χθες για όλους τους πολίτες της Ε.Ε., με 30 καίριες ερωτήσεις σε θέματα που αφορούν την Ε.Ε., την οικονομία, αλλά και την κοινωνία, μπορεί να «προσανατολίσει» σωστά στην κάλπη. Οι ερωτήσεις σχετικά με την Ε.Ε. είναι κοινές για όλους τους ψηφοφόρους, αλλά στους δύο άλλους τομείς εξειδικεύονται ανά χώρα. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι το μεγάλο διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι η συμμετοχή των πολιτών. Το 2009 το πανευρωπαϊκό ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 43,7%, ενώ στην Ελλάδα το 52,55%.

«Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην ενημέρωση των πολιτών για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να τους ενθαρρύνουμε να ψηφίσουν, αλλά και να τους οδηγήσουμε στην ιδεολογική αυτογνωσία τους, καθώς η πολιτική μας συμπεριφορά επηρεάζεται από το συναίσθημα», ανέφερε χθες κατά την παρουσίαση του προγράμματος ο δρ Γιάννης Κωνσταντινίδης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας. Φαίνεται ότι είναι κατάλληλη συγκυρία για μια νηφάλια ενδοσκόπηση, σύμφωνα με την καθηγήτρια του Παντείου, δρα Βασιλική Γεωργιάδου. «Οι ευρωεκλογές είναι λιγότερο φορτισμένες, επομένως ο ψηφοφόρος έχει τη δυνατότητα να διακρίνει τις προσωπικές του επιλογές πέρα από τις παραδοσιακές του δεσμεύσεις. Μετά τη συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, που γίνεται ανώνυμα, ο χρήστης μπορεί να προβάλει τα αποτελέσματα σε σχέση με τα υπολοιπα κόμματα της Ε.Ε. ή το σύνολο των χρηστών, να κατεβάσει το αρχείο, να το αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…

Το euvox είναι το ακαδημαϊκό δημιούργημα που προέκυψε από τη σύμπραξη της ολλανδικής εταιρείας Kieskompas με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Preference Matcher, ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρόμοια εργαλεία υφίστανται εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό, η Ολλανδία, μάλιστα, θεωρείται πρωτοπόρος, ενώ παράμοια προγράμματα είχαμε και στην Ελλάδα στις εκλογές του 2012. Το αποτέλεσμα αναδεικνύει ποσοστιαία τον βαθμό ταύτισης των απαντήσεών μας με τα υπάρχοντα κόμματα.

Οι θέσεις των κομμάτων

Ο προσδιορισμός των θέσεων των κομμάτων έγινε από ειδικούς βάσει τεκμηρίωσης. «Το 2012 είχαμε απευθυνθεί στα ίδια τα κόμματα», θυμάται η δρ Γεωργιάδου, «από τα οκτώ, μόνο τα δύο μάς απάντησαν». «Ιδιαίτερη σημασία έχει ο τρόπος που τίθεται μια ερώτηση», σχολίασε ο δρ Κωνσταντινίδης, «κάνουμε λόγο για “παραμονή στο ευρώ” ή “έξοδο από το ευρώ”». Ο προσανατολισμός βάσει ερωτήσεων είναι εξαιρετικά εύστοχος, καθώς οι ψηφοφόροι ενδιαφέρονται για συγκεκριμένες θεματικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή