Σε απολογία τέσσερις βουλευτές της Χ.Α.

Σε απολογία τέσσερις βουλευτές της Χ.Α.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η ανάκριση για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, καθώς οι ειδικές ανακρίτριες που χειρίζονται τον βαρύ φάκελο της υπόθεσης καλούν σε απολογία τους τέσσερις βουλευτές από τους πέντε των οποίων την ασυλία έχει άρει η Βουλή.

Πρόκειται για τους βουλευτές Ελένη Ζαρούλια, σύζυγο του επικεφαλής της Χ.Α. Νίκου Μιχαλολιάκου, που είναι ήδη προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό, και τους Δημήτριο Κουκούτση, Μιχαήλ Αρβανίτη και Νικόλαο Κούζηλο.

Σε όλους αποδίδεται η κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς από την ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία που εμπλέκουν στην εγκληματική δράση της Χ.Α. το σύνολο της κοινοβουλευτικής της ομάδας.

Οι τέσσερις βουλευτές έχουν κληθεί σε απολογία για τις 5 Μαΐου, οπότε και αναμένεται να ζητήσουν και να λάβουν προθεσμία για να προετοιμάσουν την υπεράσπισή τους, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες για άρση των ασυλιών και των υπολοίπων βουλευτών για τους οποίους οι δικαστικές αρχές έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα στη Βουλή.

Οι ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου απέστειλαν χθες τις κλήσεις για απολογία στους τέσσερις πρώτους βουλευτές, όχι όμως και στον Ηλία Κασιδιάρη, για τον οποίο επίσης έχει αποφασιστεί η άρση της ασυλίας για το αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμοδίων δικαστικών αρχών, οι απολογίες των βουλευτών της Χρυσής Αυγής αναμένεται να ληφθούν στο τέλος Μαΐου ή το αργότερο στις αρχές Ιουνίου.

Με την κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης οι ειδικές ανακρίτριες έχουν ζητήσει την άρση της ασυλίας συνολικά εννέα βουλευτών της Χ.Α. οι οποίοι έως πρότινος δεν είχαν ποινική εμπλοκή στην υπόθεση. Πρόκειται για τους τέσσερις που κλήθηκαν σε απολογία για τους Αντώνιο Γρέγο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Κων. Μπαρμπαρούση και Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Παράλληλα έχει ζητηθεί η άρση της ασυλίας και για βουλευτές της Χ.Α. που ήδη είναι υπόδικοι, άλλοι προφυλακισμένοι και άλλοι έξω με περιοριστικούς όρους, για αδικήματα που σχετίζονται με παράνομη κατοχή όπλων και εκρηκτικών.

Η ανάκριση για την εγκληματική δράση της Χ.Α. αναμένεται να ολοκληρωθεί με τις απολογίες των βουλευτών, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο και της προσωρινής τους κράτησης, καθώς η κατηγορία που τους αποδίδεται είναι σε βαθμό κακουργήματος, που επισύρει πολυετείς καθείρξεις. Πάντως, η δικαστική έρευνα για την έκνομη δράση της Χ.Α., εκτιμάται ότι θα τελειώσει πριν από το καλοκαίρι προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την έναρξη δίκης πριν εκπνεύσουν τα όρια του 18μήνου για την προσωρινή κράτηση και αποφυλακιστούν οι βουλευτές και τα στελέχη της Χ.Α. που είναι ήδη προφυλακισμένοι.

Επιβαρυντικά στοιχεία έχουν προκύψει για εμπλοκή στα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα κατά δύο ακόμη ατόμων που σύντομα θα κληθούν σε απολογία από τις ειδικές ανακρίτριες που χειρίζονται τις έρευνες για τη Χ.Α.

Εμπλοκή αστυνομικών

Παράλληλα, στις ανακρίτριες έχει διαβιβαστεί από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. που διενήργησε σχετική έρευνα φάκελος με στοιχεία για εμπλοκή και αστυνομικών στις παράνομες δραστηριότητες της Χ.Α. Τα στοιχεία μελετώνται από τις ανακρίτριες προκειμένου να καταλήξουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για το ποιους –και πόσους– αστυνομικούς θα καλέσουν τελικά σε απολογία και για ποια αδικήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή