Η ανάπτυξη το νέο πρόταγμα του κ. Σαμαρά

Η ανάπτυξη το νέο πρόταγμα του κ. Σαμαρά

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάδειξη του αφηγήματος για έξοδο από την εποχή των Μνημονίων και είσοδο σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης της οικονομίας έχει στόχο η κυβέρνηση, ενόψει των δίδυμων εκλογών του Μαΐου. Παράλληλα, στο Μαξίμου είναι έτοιμοι, όπως απέδειξε η σκληρή αντιπαράθεση που ξέσπασε με αφορμή την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, να κεφαλαιοποιήσουν τα διαδοχικά λάθη στρατηγικής ή την κακοφωνία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προς ενίσχυση του διακυβεύματος «σταθερότητα ή περιπέτεια» που θα αναδείξει σε κάθε του δημόσια παρέμβαση ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα φέρονται αποφασισμένα να αφήσουν πίσω τους το παιχνίδι με τη φωτιά στη Θράκη και, συνεπώς, η αντιπαράθεση αναμένεται να επικεντρωθεί εκ νέου στην οικονομία. Αλλωστε, στο Μαξίμου υπήρξε έντονος προβληματισμός για τις διαστάσεις που έλαβε η αντιπαράθεση και για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η κλιμάκωσή της στις λεπτές ισορροπίες της Θράκης. Τούτο, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αφήσει ανεκμετάλλευτη κάθε «αστοχία» του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθεια να οικοδομήσει το δίλημμα των εκλογών. Είναι ενδεικτική η χθεσινή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου, στον απόηχο της δημοσιοποίησης της διακήρυξης της Κουμουνδούρου για τις ευρωεκλογές. «Ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακήρυξη για τις ευρωεκλογές επαναλαμβάνει “καμία θυσία για το ευρώ”… είναι σαφές ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της οικονομίας και της χώρας, δεν θα επιτρέψουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ακόμη πιο σκληρή, η ανακοίνωση της Ν.Δ. σημειώνει πως «o ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με έναν μόνο στόχο: την αποσταθεροποίηση της οικονομίας, τη διάλυση της κοινωνίας και την απαξίωση των θυσιών του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα επικίνδυνο κόμμα. Ο ελληνικός λαός οφείλει, πλέον, να γνωρίζει ότι στις 25 Μαΐου επιλέγει είτε σταθερότητα και ανάπτυξη είτε ΣΥΡΙΖΑ».

Θεσμική ανασυγκρότηση

Παρά το γεγονός ότι η χθεσινή δημοσιοποίηση της νέας επικαιροποιημένης συμφωνίας για το πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά και η επικείμενη κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή, αναμένεται να δώσει την ευκαιρία στην αντιπολίτευση για την όξυνση της κριτικής, στο κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται αποφασισμένοι να καθορίσουν οι ίδιοι την ατζέντα. Το αναπτυξιακό πακέτο για την Ελλάδα του 2021 και η επιχειρηματολογία για το τέλος των δημοσιονομικών μέτρων και την είσοδο της Ελλάδας σε φάση ανάπτυξης και αποκλιμάκωσης της ανεργίας θα κυριαρχήσουν στον λόγο της κυβέρνησης, μαζί με προτάσεις για τη θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς προγραμματίζεται να παρουσιάσει ο ίδιος το αναπτυξιακό σχέδιο, ενώ θα έχει σειρά δημοσίων παρεμβάσεων με στόχο την ανάδειξη θετικών πτυχών της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και της «επόμενης μέρας» της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση επενδύει και στο Eurogroup της 5ης Μαΐου, όταν και αναμένεται να υπάρξει τουλάχιστον μία δήλωση εκ μέρους των υπουργών Οικονομικών που θα στηρίξει την κυβερνητική προσδοκία για ελάφρυνση του χρέους, αλλά και στην επίσκεψη που προγραμματίζει για τις 19 Μαΐου στην Ελλάδα ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Παρά τα κενά που αφήνουν οι δημοσκοπήσεις, καθώς μεγάλος αριθμός πολιτών αρνείται να απαντήσει, στο επιτελείο της Ν.Δ. εμφανίζονται αισιόδοξοι για την έκβαση της εκλογικής μάχης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή