Ανασχηματισμός και αλλαγή σελίδας μετά τις διπλές εκλογές

Ανασχηματισμός και αλλαγή σελίδας μετά τις διπλές εκλογές

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τώρα τρέχουμε. Τα υπόλοιπα αργότερα…». Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η αντίδραση όλων των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην ερώτηση για τον χρόνο και το περιεχόμενο του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ο οποίος είναι βέβαιο ότι περιλαμβάνεται στα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά παραμένει σε δεύτερο πλάνο.

Για τους γνωρίζοντες, η πρόθεση του πρωθυπουργού να «ανακατέψει την κυβερνητική τράπουλα» είναι σαφής, καθώς, πέραν των άλλων, ο πρωθυπουργός θέλει να σηματοδοτήσει με πολλούς τρόπους την αλλαγή σελίδας στη χώρα. Αλλωστε, όπως ο ίδιος είπε πρόσφατα δημοσίως, «βαθμολογεί» καθημερινά τους υπουργούς του. Ολοι, ωστόσο, συμφωνούν ότι οριστικές αποφάσεις δεν μπορεί να ληφθούν πριν από την 26η Μαΐου, καθώς από το αποτέλεσμα της διπλής κάλπης θα καθοριστεί το πολιτικό τοπίο της επόμενης ημέρας και πιθανότατα ο χρόνος των επόμενων εθνικών εκλογών.

Παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα είχε δεχθεί εισηγήσεις να προχωρήσει σε ανασχηματισμό πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Σαμαράς επέλεξε –και το σηματοδότησε αυτό με την αντικατάσταση των κ. Μαξ. Χαρακόπουλου και Στ. Καλαφάτη– να μην αλλάξει τη σύνθεση της κυβέρνησης πριν από τις εκλογές. Και αυτό γιατί πρώτα απ’ όλα, κάτι τέτοιο αφενός θα προκαλούσε μεγαλύτερα ζητήματα από εκείνα που επιδιώκεται να αντιμετωπιστούν, αφού θα δημιουργούσε «στρατιά» δυσαρεστημένων στελεχών που είτε θα απομακρυνθούν είτε δεν θα αξιοποιηθούν.

Ο σημαντικότερος, όμως, λόγος, είναι ότι ο κ. Σαμαράς θέλει να εντάξει τον ανασχηματισμό στο ευρύτερο σχέδιό του για ένα πιο σύγχρονο προφίλ της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο σχεδιάζεται να υλοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Από το ΠΑΣΟΚ

Ο τρίτος και εξίσου σημαντικός λόγος είναι ο βαθμός της συμμετοχής του κυβερνητικού εταίρου, του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σε πολύ μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από τις εκλογικές επιδόσεις της «Ελιάς». Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, πάντως, περίπου προεξοφλείται ότι στα νέα πρόσωπα θα περιλαμβάνονται ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος και ο κ. Γ. Σαχινίδης, όπως επίσης και η παραμονή στην κυβέρνηση των κ. Γ. Μωραΐτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη και της κ. Φώφης Γεννηματά.

Το «κλειδί» για την ακριβή σύνθεση του νέου σχήματος είναι η θέση του υπουργού Οικονομικών, καθώς από αυτήν θα εξαρτηθούν πολλοί άλλοι θώκοι. Τα σενάρια, ωστόσο, για τα ονόματα που συζητούνται ήδη ευρέως, συμφωνούν σε ορισμένες προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτές, αλλά και με τα έως σήμερα δεδομένα, αμετακίνητος στη θέση του εμφανίζεται ο υπουργός Αμυνας Δημ. Αβραμόπουλος, χωρίς να αποκλείεται ολοκληρωτικά και η επαναφορά του σεναρίου της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης ή ακόμη και του υπουργείου Εξωτερικών, ανάλογα με τις εξελίξεις γενικότερα αλλά και ειδικότερα σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Ευάγγ. Βενιζέλο. Από τις πιο υψηλές βαθμολογίες παίρνει από τον πρωθυπουργό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νικ. Δένδιας, του οποίου η παραμονή στην κυβέρνηση προεξοφλείται, πιθανότατα σε αναβαθμισμένο πόστο.

Στους παραμένοντες στο υπουργικό σχήμα περιλαμβάνονται και οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης, Κ. Χατζηδάκης, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Γ. Μιχελάκης, Π. Παναγιωτόπουλος και η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί η αλλαγή ρόλου. Η τελευταία δεν κρύβει την επιθυμία της να παραμείνει στο υπουργείο Τουρισμού, προκειμένου να ολοκληρώσει το πρόγραμμα που υλοποιεί, αν και είναι σαφές ότι αν της ζητηθεί από τον πρωθυπουργό αλλαγή πόστου με αυξημένες αρμοδιότητες θα το αποδεχθεί.

Εξομάλυνση σχέσεων

Οι σχέσεις του κ. Χατζηδάκη με το Μέγαρο Μαξίμου έχουν περάσει «από σαράντα κύματα» λόγω των αντιδράσεων που προκαλούσαν συγκεκριμένες αποφάσεις του υπουργείου. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, και ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες πρωτοβουλίες για την απλούστευση των διαδικασιών για την ίδρυση εταιρείας αλλά και την πληθωρική συμμετοχή του στην κατάρτιση του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, φαίνεται ότι έχουν πλήρως εξομαλυνθεί.

Στα στελέχη που είτε θα παραμείνουν στο πόστο τους είτε θα αναβαθμιστούν περιλαμβάνονται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας αλλά και οι υφυπουργοί Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης και Περιβάλλοντος Ασημ. Παπαγεωργίου, ενώ πόστο δεν αποκλείεται να αλλάξει ο κ. Αδ. Γεωργιάδης. Το Μέγαρο Μαξίμου πιστώνει στον υπουργό μαχητικότητα στην υπεράσπιση των κυβερνητικών θέσεων και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Είναι πιθανό, ωστόσο, να επιλέξει τη μετακίνησή του καθώς ο αιχμηρός και συγκρουσιακός του λόγος έχει προκαλέσει πολλές εστίες έντασης με επαγγελματικές ομάδες από τον χώρο της υγείας.

Ενα ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν στο νέο σχήμα θα συμμετάσχει ο κ. Μ. Βορίδης, καθώς η παραμονή του στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. κρίνεται κρίσιμη, ιδιαίτερα στους επόμενους μήνες όπου η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μετωπική.

• Αίσθηση, εν τω μεταξύ, προκάλεσε μια δήλωση, χθες, της κ. Ντόρας Μπακογιάννη (Alpha), καθώς αποκάλεσε τη Ν.Δ. «ένα μικρό κόμμα που δεν έχει καμία σχέση με τη μεγάλη Κεντροδεξιά Παράταξη που γνώρισα εγώ». Πρόσθεσε επίσης ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει τα νέα δεδομένα στο πολιτικό πεδίο, αλλά διευκρίνισε ότι δεν έχει αρχηγικές φιλοδοξίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή