Το «Ποτάμι» μέσω Facebook έφθασε στη Νέα Υόρκη

Το «Ποτάμι» μέσω Facebook έφθασε στη Νέα Υόρκη

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανήμερα  την εορτή του Αγίου Γεωργίου έγινε η πρώτη προεκλογική συνάντηση των φίλων του «Ποταμιού» στη Νέα Υόρκη στο ελληνικό εστιατόριο Stix στο Μανχάταν. Δεκαπέντε άνθρωποι, κυρίως νέοι σε ηλικία, συγκεντρώθηκαν ύστερα από μια πρόσκληση στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να γνωριστούν και να συνομιλήσουν μεταξύ τους για τον νέο κομματικό σχηματισμό που φαίνεται να γίνεται γνωστός και στις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού.

Η «Κ» επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Χάρη Δήμαρχο, τον 29χρονο ομογενή από την Κάρπαθο που σπουδάζει Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Νιου Τζέρσεϊ που διοργάνωσε τη δράση αυτή μαζί με τον Γιάννη Σακελλαρίδη: «Ας ξεκινήσουμε από το βασικό ότι αντί να έρθει το “Ποτάμι” σε επαφή μ’ εμάς, επιδιώξαμε πρώτοι να αποκτήσουμε μια σύνδεση με το νέο εγχείρημα» μας λέει συνεχίζοντας: «Κάναμε μια έκκληση μέσω Facebook, για να δούμε πόσοι ενδιαφερόμαστε εδώ, να γνωριστούμε. Εχει περάσει η εποχή που οι Ελληνες του εξωτερικού συσπειρώνονταν από τα πολιτικά κόμματα, τα οποία αναζητούσαν ψήφους, ναυλώνοντας πτήσεις προς Ελλάδα. Εχουν περάσει επίσης οι ημέρες που όλοι έβλεπαν την ομογένεια σαν ένα τεράστιο κουμπαρά, που μόνο ξέρει να δίνει λεφτά».

Φυσιογνωμία

«Στη δική μας συνάντηση κυριάρχησαν συγκεκριμένα θέματα. Τι ακριβώς είναι το “Ποτάμι”, πώς θα διαμορφωθεί τελικά η πολιτική του φυσιογνωμία μετά τις εκλογές και κυρίως πώς εμείς που βρισκόμαστε εκτός συνόρων μπορούμε να συνδράμουμε και να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί. Οι παριστάμενοι είχαν πολλές ερωτήσεις. Πώς λ.χ βλέπουμε τον Σταύρο Θεοδωράκη σαν αρχηγό. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι έχει την αίσθηση του κόσμου, αντιλαμβάνεται τι περνά ο μέσος Ελληνας διότι τον αφουγκράζεται μέσα από τη δουλειά του», λέει ο Χάρης Δήμαρχος.

Ως γνωστόν, οι ομογενείς δεν έχουν δικαίωμα ψήφου και οι κάτοικοι εξωτερικού δεν ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. «Ψηφίζουν όμως οι γονείς, οι παππούδες, οι συγγενείς και οι φίλοι μας. Οπότε έχουμε επίδραση έστω και έμμεση. Η δική μας ιδέα για το “Ποτάμι” είναι να αξιοποιήσει το τεράστιο ανθρώπινο κεφάλαιο των επιστημόνων και των άξιων ανθρώπων που βρίσκονται εκτός συνόρων και ενδιαφέρονται για την πατρίδα τους. Γιατί λ.χ. να μη συστήσουμε ένα είδος επιτελείου που θα μπορούσε να δρα συμβουλευτικά σε μια σειρά ζητημάτων; Ετσι και θα αισθανόμαστε ότι προσφέρουμε αλλά και θα ακούγεται η άποψή μας» λέει.

«Η συνάντηση αποπνέει νέα πολιτικά ήθη. Βλέποντάς τους μου έρχονταν στο μυαλό οι πολιτικές εκδηλώσεις που γίνονται στην Αμερική και όχι στην Ελλάδα με τη βαριά κομματική ατζέντα» λέει ο νέος και επιτυχημένος ιδιοκτήτης του Stix, Στάθης Αντωνακόπουλος, που προσέφερε δωρεάν ελληνικούς μεζέδες. Aνάμεσά τους παραδοσιακό χωριάτικο λουκάνικο, φτιαγμένο από μερακλή χασάπη στην Αστόρια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή