«Ηταν λάθος το ευρώ για την Ελλάδα»

«Ηταν λάθος το ευρώ για την Ελλάδα»

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Focus ο Τόμας Μάγερ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να μη βοηθηθεί από τους πιστωτές και πως οι τελευταίοι δεν θα πάρουν ποτέ πίσω τα χρήματά τους, αφού δεν θα έχουν μέσο πίεσης προς την Αθήνα. Ο κ. Μάγερ απάντησε σε γραπτές ερωτήσεις στην «Κ».

– Στη συνέντευξή σας στο Focus σκιαγραφείτε μια ζοφερή πρόγνωση για την Ελλάδα. Ωστόσο, Μέρκελ και Σόιμπλε ήρθαν εδώ για να στηρίξουν τον πρωθυπουργό. Θεωρείτε ότι πρόκειται για μία πολιτική χειρονομία που δεν βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία;

– Η μεγάλη ύφεση έχει προφανώς παρέλθει, αλλά η ανάπτυξη θα παραμείνει εξαιρετικά ανίσχυρη ώστε να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους και να μειωθεί η ανεργία. Αυτό το γνωρίζουν ακόμη και η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε. Δεν αλλάζει όμως η απόφαση της κ. Μέρκελ ότι καμία χώρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Υποστηρίζει τον κ. Σαμαρά επειδή κι εκείνος την βοηθά να εφαρμόσει αυτήν την πολιτική.

– «Θα έπρεπε να αφήσουμε τους Ελληνες στην τύχη τους μόλις έγινε σαφές ότι το πρόγραμμα βοήθειας δεν έχει επίδραση». Επιμένετε σε αυτήν τη διαπίστωση;

– Είναι λάθος να θεωρείται μη αναστρέψιμη η συμμετοχή στην ΟΝΕ. Με δεδομένο ότι δεν έχουμε ένα ευρωπαϊκό ομόσπονδο κράτος, εναπόκειται στα εθνικά κράτη η διαχείριση της κυριαρχίας τους. Εκείνα μπορούν να εκχωρήσουν μέρος της κυριαρχίας αυτής στην Ε.Ε., αλλά και το αντίθετο. Οποιος διαπιστώνει ότι απεδέχθη εκχώρηση της νομισματικής κυριαρχίας, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να την ανακτήσει. Κατά τη γνώμη μου αποδείχθηκε πως ήταν λάθος για την Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ. Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να διορθώσει το λάθος. Το παράδειγμα άλλων χωρών δείχνει ότι είναι εξαιρετικά ικανοποιητική η ζωή εκτός Ευρωζώνης.

– Ακόμη και ο Πολ Κρούγκμαν παραδέχθηκε ότι έσφαλε όταν προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Εσείς όχι;

– Προφανώς ο Κρούγκμαν υποτίμησε την αποφασιστικότητα της κ. Μέρκελ να κρατήσει την Ευρωζώνη ενωμένη. Αν θα παραμείνουν στην Ευρωζώνη, θα πρέπει να το αποφασίσουν οι Ελληνες. Και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αναρωτηθούν αν η χώρα μπορεί να ξεπληρώσει το υψηλό της χρέος, ούσα μέλος της Ευρωζώνης.

– Πιστεύετε ότι οι επενδυτές αγοράζουν ελληνικά ομόλογα μόνο για να κερδοσκοπήσουν; Μόλις πριν από λίγες μέρες επιβεβαιώθηκε το δημοσιονομικό πλεόνασμα και από την Eurostat. Εσείς το αμφισβητείτε;

– Η εξέλιξη της αγοράς των ομολόγων στις χώρες της Ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια μου θυμίζει τη σύγκλιση των επιτοκίων κατά τη δημιουργία της. Οπως και τότε, έτσι και σήμερα οι επενδυτές εμπιστεύονται την πολιτική βούληση για διατήρηση της Ευρωζώνης. Τα βασικά οικονομικά στοιχεία ή οι νομικές επιφυλάξεις, όπως αυτές του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για το πρόγραμμα OMT, δεν παίζουν ρόλο.

– Ο πρωθυπουργός Σαμαράς απέκλεισε ένα τρίτο πακέτο. Εσείς πάλι όχι. Πιστεύετε, δηλαδή, ότι θα υπάρξει και νέο Μνημόνιο;

– Δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο. Η Ελλάδα όμως θα παραμείνει εξαρτημένη από τη βοήθεια των εταίρων της στην Ευρωζώνη και την ΕΚΤ. Η επιθυμία της κυβέρνησης για περαιτέρω ελαφρύνσεις του χρέους, την οποία φαίνεται ότι θα ικανοποιήσει τελικά το Eurogroup, αποδεικνύει ακριβώς αυτό.

– Δεν αποκλείσατε, μάλιστα, ένα «κούρεμα» από την πίσω πόρτα («μηδενικά επιτόκια – αποπληρωμή στο άπειρο»). Πώς θα μπορούσε να παρουσιαστεί μία τέτοια αναδιάρθρωση στους Γερμανούς φορολογουμένους;

– Θα ειπωθεί ότι η Γερμανία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις διεκδικήσεις της από την Ελλάδα. Το γεγονός όμως ότι η τρέχουσα αξία των διεκδικήσεων μειώνεται όταν πέφτουν τα επιτόκια και επιμηκύνεται η αποπληρωμή το κατανοούν μόνο οι ειδικοί.

– Οι Ελληνες πολίτες έχουν υποφέρει πολλά από την κρίση. Θεωρείτε ότι οι θυσίες ήταν μάταιες;

– Πολλοί πλούσιοι Ελληνες ευνοήθηκαν από τα πρώτα χρόνια της οικονομικής άνθησης εντός της Ευρωζώνης και μόλις άρχισε η κρίση μετέφεραν την περιουσία τους σε ασφαλή καταφύγια. Είναι πικρό να πληρώνουν στο τέλος τον λογαριασμό εκείνοι που δεν προσεκλήθησαν καν στο πάρτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή