Γ. Παπανδρέου: «Να μην είμαστε παρακολούθημα»

Γ. Παπανδρέου: «Να μην είμαστε παρακολούθημα»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Στο πλαίσιο της κριτικής προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και της υπεράσπισης των πρωθυπουργικών πεπραγμένων του ενέμεινε και χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου, μιλώντας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου της κ. Μαριλένας Κοππά, παρουσία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη. Στην παρουσίαση δεν παρέστη ουδείς εκ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, παρά μόνον παλαιότερα στελέχη των κυβερνήσεων Παπανδρέου, όπως οι κ.κ. Χ. Παμπούκης και Μαριλίζα Ξενογιανν ακοπούλου. Ο κ. Παπανδρέου άρχισε την ομιλία του αφήνοντας ευθείες αιχμές προς τη Χαρ. Τρικούπη, δηλώνοντας ότι δεν περίμενε πως η παρουσίαση ενός βιβλίου θα μπορούσε «να προκαλέσει τέτοια προσμονή, αλλά και τόση ανησυχία σε διάφορους κύκλους».

Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν οξύς στους παραλληλισμούς που χρησιμοποίησε, καθώς υπογράμμισε σε έντονα ειρωνικό ύφος ότι «ο φόβος αποτελεί κακό σύντροφο. Περιορίζει τη σκέψη. Κάτι που δεν δικαιολογείται για οποιονδήποτε θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικός». Ακριβώς αυτή η συζήτηση περί του λεγόμενου προοδευτικού προσήμου αποτέλεσε τον πυρήνα της τοποθέτησης του κ. Παπανδρέου. Τόνισε ότι πιστεύει «στο περήφανο, στο υγιές ΠΑΣΟΚ που ξέρει να υπερασπίζεται τις επιλογές του». Επίσης, επέκρινε εμμέσως τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για τις ενδοκυβερνητικές ισορροπίες, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να «πρωτοστατεί στον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας για κυβερνητική σταθερότητα, αλλά με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο». Επίσης, έκρινε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να στέκεται «απέναντι στη δεξιά και την αριστερή συντήρηση», ενώ τόνισε πως «δεν δικαιούμαστε να είμαστε παρακολούθημα κανενός».

Κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ.

Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για κάποιους που «έκτισαν τον πολιτικό τους λόγο βλέποντας απέναντι μόνο το Μνημόνιο». Η κριτική του επεκτάθηκε και στη Ν.Δ., καθώς αναφέρθηκε στην αντιπολιτευτική τακτική του 2009 – 2011. «Η μονομερής αντιμνημονιακή πολιτική αποπροσανατόλισε μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας», δήλωσε επ’ αυτού ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος επανέλαβε μια θέση που υποστηρίζει, περί αποφυγής της κρίσης σε αυτό το μέγεθος, εάν οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας συνεργάζονταν το 2009.

Τις τοποθετήσεις του κ. Παπανδρέου καυτηρίασε εκ νέου ο κ. Μιχ. Κασσής, ο οποίος δήλωσε (Βήμα Fm) πως ο πρώην πρωθυπουργός «βάλθηκε να κάνει μεγαλύτερη ζημιά στο ΠΑΣΟΚ από αυτήν που έχει ήδη κάνει». Χρησιμοποίησε οξύτατους χαρακτηρισμούς, κατηγορώντας τον κ. Παπανδρέου ότι «πρόδωσε» το ΠΑΣΟΚ, καλώντας τον, μάλιστα, να παραδώσει την έδρα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή