Ευ. Βενιζέλος: «Το στόιχημα της σταθερότητας κρίνεται στην Ελιά, στο ΠΑΣΟΚ»

Ευ. Βενιζέλος: «Το στόιχημα της σταθερότητας κρίνεται στην Ελιά, στο ΠΑΣΟΚ»

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 «Τα πράγματα είναι βαριά, δύσκολα, υπάρχει διακύβευμα και στοίχημα» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας σε διευρυμένη συνεδρίαση του Τομέα Υγείας του κόμματος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, σημειώνοντας ότι «η χώρα πρέπει να βγει όρθια και σταθερή» από τη θεσμική αλλά και πολιτική διαδικασία των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών.

«Το στοίχημα των εκλογών είναι η κυβερνητική σταθερότητα όχι μιας κυβέρνησης δικομματικής, αλλά η κυβερνητική σταθερότητα μιας κυβέρνησης που διαχειρίζεται τις εθνικές υποθέσεις» τόνισε για να υπογραμμίσει ότι το στοίχημα της κυβερνητικής σταθερότητας είναι η δημοκρατική παράταξη, η Ελιά, το ΠΑΣΟΚ που συμμετέχει σε αυτήν, το ΠΑΣΟΚ «που αγωνίζεται, ούτε κρύβεται, ούτε υποστέλει τις σημαίες του, που συσπειρώνει όλες τις δυνάμεις και διαμορφώνει μια πλατφόρμα ακόμα μεγαλύτερης συσπείρωσης, με δυναμική στην οποία θα πρέπει αν δεν πειστούν, να πιεστούν να ενταχθούν όλοι όσοι ισχυρίζονται ότι ανήκουν στον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας».

«Το στοίχημα της χώρας, της σταθερότητας, της συνέχειας και της ολοκλήρωσης της εθνικής στρατηγικής, κρίνεται στην Ελιά, στο ΠΑΣΟΚ, στη δημοκρατική παράταξη» σημείωσε. Για να προσθέσει ότι «όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό δεν έχει αίσθηση των συσχετισμών και των ρόλων».

Υπογράμμισε επίσης ότι αυτό συνιστά και στοιχείο ιστορικής δικαίωσης, «γιατί άλλοι προσχώρησαν εκ των υστέρων στη δική μας στρατηγική και είναι κρίμα αν εμείς ως παράταξη, ενώ είμαστε ο εγγυητής της σταθερότητας, μερικές φορές δημιουργούμε την αίσθηση ότι αμφισβητούμε τη σταθερότητα, λόγω μιας εσωτερικής αμφιβολίας και αμφιθυμίας, όταν οι άλλοι με πολλή μεγάλη απλότητα ήταν αντιμνημονιακοί».

«Πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε και τώρα αποδίδει καρπούς και αυτό που αποδίδει καρπούς δείχνει τι σημαίνει προοδευτικό πρόσημο» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, σε μια αναφορά του που μαζί με άλλες έγιναν αντιληπτές ως έμμεση απάντηση στη δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα ο Γιώργος Παπανδρέου περί της αναγκαιότητας να υπάρξει ξεκάθαρα προοδευτικό πρόσημο.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση «θα θέλαμε να είναι πραγματικά οικουμενική, ενωτική και να διαθέτει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση, αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε εφικτό» για να επισημάνει πως όταν άλλοι μιλούσαν για αυτοδυναμία και κατάληψη εξουσίας δια της εφόδου, «εμείς μιλούσαμε πάντα για συνεργασία όλων των υπεύθυνων φιλκοευρωπαϊκών δυνάμεων και θέλαμε όλους, και τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό ζητούσαμε και τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012» οπότε και αυτό επετεύχθη εν μέρει, με τη συμμετοχή της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ, όπως πρόσθεσε.

Εν συνεχεία εξήγησε τους λόγους για τους οποίους παρέμεινε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, παρά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και υπενθύμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ όντας η απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή το 2009 αναζήτησε τη συνεργασία με τη ΝΔ και την αναζήτησε από τον Ιούνιο του 2011 για να την πετύχει, συμβιβαζόμενο σε πολλούς όρους που έθετε η ΝΔ, τον Νοέμβριο του 2011, με τη συμμετοχή πλέον του ΛΑΟΣ».

Συνεχίζοντας στο ίδιο πλαίσιο είπε: «Φανταστείτε πόσο πιο καθαρό και προοδευτικό από πλευράς προσήμου ήταν το σχήμα που διαμορφώθηκε το 2012 σε σχέση με το σχήμα του Νοεμβρίου του 2011».

Πρόσθεσε δε ότι ήταν εσφαλμένη επιλογή να σηκώσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μόνη της το βάρος της κρίσης και πως η πρότασή του να ζητηθεί πλειοψηφία 180 βουλευτών θα καθάριζε το τοπίο και θα στερούσε από τη ΝΔ την ευκολία μιας αντιμνημονιακής φάσης.

Ερωτηθείς σχετικά με τον κ. Παπανδρέου, σε άτυπη σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους μετά την ομιλία του, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «δεν με ενοχλεί τίποτα» ότι κοιτάμε το έθνος, τον τόπο, την οικονομία και τους πολίτες και πως γι' αυτά αγωνιζόμαστε, καθώς επίσης και πως όλα τα άλλα είναι αστεία και δεν έχουν σημασία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα διαψεύσουμε κάθε πρόγνωση, ότι η χώρα θα μείνει όρθια, η παράταξη θα οδηγηθεί προς την ολοκληρωμένη συνεργασία και την αναζωπύρωση και την αναγέννησή της» και πως «οι ευρωεκλογές θα είναι η αφετηρία για θετικές εξελίξεις για τον τόπο και τον λαό».

Ο κ. Βενιζέλος επίσης άσκησε δριμεία κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας αναφέρει προηγουμένως ότι «ανεξάρτητα από το τι λέει ο καθένας, μετά τις εκλογές θα επιχειρηθούν ερμηνείες που θα θέλουν να παρεμποδίσουν τη χώρα» γιατί κάποιοι «θέλουν να δουν νέα μέτρα, τη χώρα να ταπεινώνεται, γιατί έτσι αντλούν εκλογική πελατεία». «Ε, δεν θα το δουν κι αυτό τους τρελαίνει πραγματικά» τόνισε, για να προσθέσει ότι «αυτή είναι η επιτυχία της δημοκρατικής παράταξης και το στοίχημα των εκλογών».

Επιπλέον, είπε ότι οι εκλογές δεν είναι ανώδυνες, γιατί, όπως υποστήριξε, παρόλο που η στρατηγική εφόδου εγκαταλείφθηκε γιατί απέτυχε, «μένει πάντα ανοικτό το ενδεχόμενο μια σκληρής και επιθετικής συνδυαστικής ερμηνείας του αποτελέσματος που να θέτει ζήτημα πολιτικής και κυβερνητικής σταθερότητας, προσανατολισμού της χώρας, ζήτημα για τις θυσίες του λαού που τώρα πιάνουν τόπο και που πρέπει να γίνουν εφαλτήριο για την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο».

Συνεχίζοντας την επίθεση είπε ότι «οι πιο σκληροί κύκλοι του ΔΝΤ, τα πιο σκληρά γερμανικά ινστιτούτα, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ακροδεξιοί εθνικιστές συνεταίροι του», «μόλις καταλαβαίνουν ότι δεν έχουμε ανάγκη από νέο δάνειο και νέο μνημόνιο τρελαίνονται, ολοφύρονται, κλαίνε γοερά επειδή η χώρα βγαίνει από το μνημόνιο».

Είπε ακόμα ότι απεδείχθη πως οι ίδιοι δεν μπορούν να διαχειριστούν τίποτα, ότι μόλις ανοίγει η συζήτηση για εθνικά κρίσιμα θέματα, είτε δεν έχουν να πουν τίποτα, είτε λένε αντιφατικά πράγματα είτε εμφανίζουν την εικόνα ενός εσωτερικού μετώπου που είναι ανελέητο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή