Ευρωεκλογές: Η κατανομή τηλεοπτικού χρόνου και χρηματοδότησης

Ευρωεκλογές: Η κατανομή τηλεοπτικού χρόνου και χρηματοδότησης

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα θα διατεθούν στα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014, σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2009, όταν το συνολικό ποσό είχε φτάσει τα 9,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής που συνεδρίασε χθες στο υπουργείο Εσωτερικών, φέτος θα διανεμηθούν 7 εκατ. ευρώ. Απ’ αυτά το 50% θα διατεθεί με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2009, το 10% με βάση τις βουλευτικές του 2012, ενώ το υπόλοιπο 40% θα διατεθεί μετά τις ευρωεκλογές με βάση το αποτέλεσμά τους. Το 60% της επιχορήγησης θα εκταμιευτεί άμεσα.

Οσον αφορά την κατανομή του χρόνου τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής προβολής των κομμάτων, αποφασίστηκε: Το 40% θα μοιραστεί με βάση τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα στις ευρωεκλογές του 2009, το 40% με βάση τις εθνικές εκλογές του 2012 και το υπόλοιπο 20% ισότιμα σε όσα κόμματα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές. Στην Επιτροπή τέθηκε ιδιαίτερα έντονα και η ανάγκη διαφημιστικής προβολής των ευρωεκλογών για να καταπολεμηθεί η αποχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε το 50% του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου να κατανεμηθεί ισομερώς σε όλα τα κόμματα που θα πάρουν μέρος στις ευρωεκλογές και το υπόλοιπο 50% αναλογικά, με βάση τα αποτελέσματα του Ιουνίου του 2012. Συμβιβαστικά πρότεινε να ληφθούν υπόψη και οι ευρωεκλογές του 2009 για το 10% του χρόνου. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πουλάκης μίλησε για «σκανδαλωδώς ευνοϊκή ρύθμιση υπέρ των κομμάτων της συγκυβέρνησης».

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ζήτησαν την ελεύθερη διέλευση των ψηφοφόρων από τα διόδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή