Με διπλή ατζέντα προς τις κάλπες ο κ. Σαμαράς

Με διπλή ατζέντα προς τις κάλπες ο κ. Σαμαράς

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διπλή ατζέντα, αφενός μεν της οικονομικής ανάπτυξης και της αποκατάστασης του απολεσθέντος εθνικού προϊόντος, αφετέρου δε της θεσμικής ανασυγκρότησης της χώρας μέσω και της συνταγματικής μεταρρύθμισης, ανοίγει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, οριοθετώντας και τον δημόσιο διάλογο στον δρόμο προς τις κάλπες του Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα να μιλήσει σε διεθνές συνέδριο για την ενέργεια και το φυσικό αέριο, ενώ αύριο θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, δείχνοντας σαφώς και τους δύο από τους τομείς πάνω στους οποίους, σύμφωνα και με το αναπτυξιακό σχέδιο, θα στηριχθεί η προσπάθεια ανάταξης της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, για τον πρωθυπουργό η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να συνδυασθεί και με το απαραίτητο «θεσμικό οπλοστάσιο», τον εκσυγχρονισμό, δηλαδή, του καταστατικού χάρτη που οδήγησε τη χώρα από το 1974 μέχρι και σήμερα, επί 40 δηλαδή και πλέον έτη.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση αναμένεται να παρουσιαστούν, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κων. Καραμανλής», την Παρασκευή (σ.σ. αρχικώς είχε οριστεί η Τετάρτη) από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, αλλά και τον υπουργό Αμυνας Δημ. Αβραμόπουλο, ο οποίος και ηγήθηκε επιτροπής που επεξεργάστηκε λίστα 31 θέσεων. Εκτοτε κύλησε νερό στο αυλάκι, ενώ πολλές από τις θέσεις ωρίμασαν και άλλες εστράφησαν σε πιο ριζοσπαστική κατεύθυνση, καθώς στο πρωθυπουργικό επιτελείο αποτελεί εδραία πεποίθηση ότι οι πολίτες είναι όχι μόνον δεκτικοί, αλλά απαιτούν ρηξικέλευθες αλλαγές.

Μικρότερη Βουλή

Στον πυρήνα της πρωθυπουργικής πρότασης αναμένεται να βρεθούν προτάσεις που απαντούν στη λαϊκή απαίτηση για διαφάνεια και εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος.

Η μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 250 ή ακόμη και 200 βρίσκεται στον πυρήνα της πρότασης που θα κατατεθεί, μαζί με προβλέψεις για τις αρμοδιότητες και τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πάντως, η μείωση του αριθμού των βουλευτών δεν απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση, αλλά απλό νόμο, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει Βουλή έως και 200 μελών.

Κατά τις συζητήσεις που είχαν, το προηγούμενο διάστημα, οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος συμφωνήθηκε να υπάρξει ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου (σ.σ. χωρίς όμως να επιστρέφει η χώρα στις ρυθμιστικές διατάξεις του προ του 1985 Συντάγματος), αλλά και αποσύνδεση της εκλογής του από τη διάλυση της Βουλής και την πρόκληση πρόωρων εκλογών. Η συζήτηση για εκλογή του Προέδρου απευθείας από τον λαό έχει ανοίξει, ωστόσο ένα ισχυρό σενάριο θέλει τον λόγο να δίδεται στους πολίτες μόνον αν η Βουλή αποτύχει να συμφωνήσει στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στη γαλάζια πρόταση, που αναμένεται να κυριαρχήσει στην ατζέντα των επόμενων ημερών, θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την ασυλία βουλευτών, την παραγραφή των αδικημάτων υπουργών, τη διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων, το ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργών και βουλευτών, καθώς και το ζήτημα των ορίων στη θητεία του πρωθυπουργού, υπουργών, δημοτικών και συνδικαλιστικών στελεχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή