Ο Ευ. Βενιζέλος σήκωσε το γάντι του Γ. Παπανδρέου

Ο Ευ. Βενιζέλος σήκωσε το γάντι του Γ. Παπανδρέου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τακτική χαμηλών τόνων συνεχίζει να ακολουθεί ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έναντι του κ. Γ. Παπανδρέου στο ενδοκομματικό μέτωπο το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός συντηρεί ανοιχτό. Χθες, λίγο μετά την ομιλία του κ. Παπανδρέου στην παρουσίαση του βιβλίου της κ. Μαριλένας Κοππά, ο κ. Βενιζέλος επέλεξε να αναφερθεί σε μια σειρά ζητημάτων τα οποία έθιξε ο πρώην πρωθυπουργός, κυρίως ως προς τον προοδευτικό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ επί των ημερών του, αλλά και τις ίδιες τις επιλογές του στην αναζήτηση κυβερνητικών εταίρων. Ως σχόλιο για την παρουσία του κ. Παπανδρέου στην εκδήλωση της κ. Κοππά, μαζί με τον κ. Φ. Κουβέλη, από τον κ. Βενιζέλο παρατέθηκε ο στίχος από τον «Μπολιβάρ» του Νίκου Εγγονόπουλου: «Στρατηγέ, τι γυρεύεις εσύ, ένας Υδραίος στη Λάρισα;».

Στην κυρίως τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνέκρινε την κυβέρνηση που σχηματίσθηκε τον Νοέμβριο του 2011 με πρωθυπουργό τον κ. Παπαδήμο και εκείνη που προέκυψε σχεδόν οκτώ μήνες μετά, τον Ιούνιο του 2012. Υπενθύμισε ότι στο πρώτο σχήμα συμμετείχαν ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ ενώ στο δεύτερο Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. «Φανταστείτε», υπογράμμισε, «πόσο πιο προοδευτικό από πλευράς προσήμου και κατεύθυνσης ήταν το σχήμα που διαμορφώθηκε τον Ιούνιο του 2012 σε σχέση με το σχήμα του Νοεμβρίου 2011».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι, κατά την άποψή του, η σημερινή κατάσταση του ΠΑΣΟΚ οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην «εσφαλμένη επιλογή την άνοιξη του 2010 να σηκώσουμε μόνοι ως ΠΑΣΟΚ το κάρο της κρίσης». Και υπενθύμισε ότι ο ίδιος ήταν υπέρ της ψήφισης του πρώτου προγράμματος από πλειοψηφία 180 βουλευτών. Υπερασπίστηκε τις επιλογές του κόμματος επί των ημερών του, τονίζοντας ότι το βασικό στοίχημα των ευρωεκλογών αφορά την κυβερνητική σταθερότητα, καίριος παράγοντας της οποίας είναι, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε, μάλιστα, στη σημασία που έχει το να στηριχθούν το ΠΑΣΟΚ και η «Ελιά» στις επερχόμενες εκλογές ως μέρος του στοιχήματος της χώρας. «Οποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «δεν έχει αίσθηση των συσχετισμών και των ρόλων». Ως έμμεση κριτική των προθέσεων του κ. Παπανδρέου να στηρίξει την κυβερνητική σταθερότητα εκλαμβάνεται και η αποστροφή του κ. Βενιζέλου περί αμφισβήτησής της «λόγω μιας εσωτερικής αμφιβολίας και αμφιθυμίας».

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε τη σημασία των ευρωεκλογών, λέγοντας πως «τα πράγματα είναι βαριά, δύσκολα, υπάρχει διακύβευμα, υπάρχει στοίχημα» καθώς, όπως υπογράμμισε, τίθεται, μεταξύ άλλων, «ζήτημα νομιμοποίησης» της ασκούμενης πολιτικής. Χρησιμοποίησε, επίσης, οξύτατους χαρακτηρισμούς για την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς μίλησε για σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με «μια απροκάλυπτη συνωμοσιολογική εθνικιστική Ακροδεξιά». Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε, επίσης, τον ΣΥΡΙΖΑ για αδυναμία διαχείρισης καθημερινών υποθέσεων, ενώ επισήμανε πως η τακτική της Κουμουνδούρου την ταυτίζει με τους «πιο σκληρούς κύκλους του ΔΝΤ, τα πιο σκληρά γερμανικά ινστιτούτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή