Σύγκρουση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας

Σύγκρουση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαφαινόμενη μετάθεση της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για την υπόθεση Μπαλτάκου στην περίοδο μετά τις εκλογές του Μαΐου εξελίσσεται στο νέο μέτωπο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας επανέφερε χθες, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, το αίτημα του κόμματός του για διεξαγωγή της συζήτησης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου να τον κατηγορεί ότι παίζει με τους θεσμούς και ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο για οποιοδήποτε θέμα, προσθέτοντας ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα «έχει γίνει ευρύτατος δημόσιος διάλογος επί αρκετές εβδομάδες και η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί σαφώς». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μάλιστα, αναφέρει στη δήλωσή του ότι «ο προσδιορισμός της διεξαγωγής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης των πολιτικών αρχηγών ορίζεται ρητώς στον κανονισμό της Βουλής».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται τον κανονισμό της Βουλής προκειμένου να καταγγείλουν ότι «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός συστηματικά απαξιώνουν το Κοινοβούλιο», όπως αναφέρει ο κ. Τσίπρας στην επιστολή του, στην οποία επισημαίνει, επίσης, ότι την τελευταία διετία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πέντε αιτήματα για προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις και έχει πραγματοποιηθεί μία. Ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση πραγματοποιείται μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή αιτήσεως. Με βάση αυτήν την πρόβλεψη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι χθες συμπληρώθηκαν 25 ημέρες από την κατάθεση του αιτήματος και ζητεί από τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη να ορίσει τη συζήτηση πριν κλείσει η Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει, και από την πλευρά της κυβερνήσεως αλλά και από κοινοβουλευτικές πηγές επισημαίνεται ότι μέχρι την επόμενη Παρασκευή, οπότε και η Βουλή θα διακόψει τις εργασίες της για τις εκλογές, δεν υπάρχει χρόνος για τη συζήτηση. Ειδικότερα, για σήμερα έχει προγραμματισθεί συζήτηση για θέματα του υπ. Οικονομικών και άρση ασυλιών, αύριο είναι αργία, από την Παρασκευή μέχρι την επόμενη Τετάρτη θα συζητηθούν δύο νομοσχέδια του υπ. Ανάπτυξης, ενώ την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή θα έλθει προς συζήτηση το Μεσοπρόθεσμο. Να σημειωθεί ότι με επιστολή του προς τον κ. Μεϊμαράκη, ο βουλευτής της Χ.Α. Ηλ. Κασιδιάρης ζητεί τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Μπαλτάκου.

Την ίδια στιγμή, σε ομιλία του χθες στην Πράγα, ο κ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στην εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα, λέγοντας ότι το δίλημμα των ευρωεκλογών ξεκαθαρίζει για τους Ελληνες και είναι «ΣΥΡΙΖΑ ή λιτότητα». Οπως ανέφερε, το νέο Μεσοπρόθεσμο προβλέπει μέτρα λιτότητας μέχρι και το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή