Αντίδραση στις προκλήσεις της Αγκυρας

Αντίδραση στις προκλήσεις της Αγκυρας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας προκάλεσε η νέα, προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, να αποστείλει ρηματική διακοίνωση προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, η οποία αναφέρεται στην αποκαλούμενη «συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας» ανάμεσα στην Τουρκία και το ψευδοκράτος. Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή απαράδεκτη και την καταδίκασε εμφατικά, ενώ σημείωσε ότι επηρεάζει αρνητικά τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Στο ελληνικό ΥΠΕΞ συνεκλήθη χθες ομάδα εμπειρογνωμόνων και υπηρεσιακών παραγόντων, με αντικείμενο να διερευνήσει κατά πόσον αυτή η ενέργεια της Αγκυρας επηρεάζει και τα ελληνικά συμφέροντα επί της ΑΟΖ, κάτι που σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να συμβαίνει. Η ηγεσία του ΥΠΕΞ, ωστόσο, θέλει να περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας της ομάδας εργασίας, ώστε να τοποθετηθεί συνολικά επί του θέματος. Αυτό αναμένεται να γίνει σήμερα.

Κύκλοι του ΥΠΕΞ χαρακτήριζαν εντελώς άκαιρη την ενέργεια αυτή, εν μέσω διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Σημείωναν, επίσης, ότι σε Αθήνα και Λευκωσία αυτό που έχει προκαλέσει τον μεγαλύτερο προβληματισμό είναι η χρονική στιγμή που επέλεξε η Τουρκία ώστε να ανακινήσει το θέμα.

Η Αγκυρα κατέθεσε στις 10 Απριλίου επίσημο έγγραφο στον ΟΗΕ με αποδέκτη τον γ.γ. του Μπαν Κι-Μουν, στο οποίο του κοινοποιεί τις συντεταγμένες της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας της μεταξύ της τουρκικής ακτής και των ακτών των Κατεχόμενων.

Στο έγγραφο η Τουρκία ζητάει να δημοσιευτεί η οριοθέτηση αυτή επισήμως και στην περιοδική έκδοση του Δικαίου της Θάλασσας και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ που περιλαμβάνει τις θαλάσσιες οριοθετήσεις. Στο έγγραφο γίνεται επίσης αναφορά στον σχετικό νόμο, με τον οποίο η τουρκική Εθνοσυνέλευση επικύρωσε τη συμφωνία οριοθέτησης. Τη «συμφωνία» αυτή, την είχαν υπογράψει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο «πρόεδρος» του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου το 2011, στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Καθώς το ψευδοκράτος αναγνωρίζεται μόνον από την Αγκυρα, η «συμφωνία» αυτή δεν έχει απολύτως καμία ισχύ στη διεθνή έννομη τάξη. Οπως δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, είναι νομικά ανυπόστατη και άκυρη». Παρά τη νέα τουρκική πρόσκληση, πάντως, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο κοινότητες συνεχίζονται. Οι κ. Μαυρογιάννης και Οζερσάι επισκέφθηκαν χθες το Κέιπ Τάουν και ενημερώθηκαν για την Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης που είχε δημιουργηθεί μετά το απαρτχάιντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή