Αντ. Σαμαράς: «Προϋπόθεση για ανάπτυξη, η σταθερότητα»

Αντ. Σαμαράς: «Προϋπόθεση για ανάπτυξη, η σταθερότητα»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προϋπόθεση των επενδύσεων, την πολιτική σταθερότητα και τη σοβαρότητα του σχεδιασμού, την αποκατάσταση και ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την εκ μέρους της επικοινωνία με ανοιχτούς ορίζοντες, και όχι με συμπεριφορές απομονωτισμού, ανέδειξε ως κρίσιμες παραμέτρους για την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή της οικονομίας σε ισχυρούς αναπτυξιακούς ρυθμούς ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας, χθες, στο διεθνές συνέδριο του Greek Energy Forum για την ενέργεια, ο κ. Σαμαράς επιβεβαίωσε ότι ο τομέας της ενέργειας αντιμετωπίζεται ως μείζονος σημασίας στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας. Ολο και περισσότεροι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τη σημασία του ενεργειακού πλούτου της χώρας, επεσήμανε, αναφερόμενος και στις γεωστρατηγικές προεκτάσεις της ανάδειξης της Ελλάδας σε κόμβο παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας.

Στην ομιλία του προς το κοινό της διεθνούς αγοράς ενέργειας, ανέδειξε το ζήτημα ως ενδεικτικό του ελληνικού παραδείγματος, δηλ. των στρεβλώσεων που υπήρχαν μέχρι πολύ πρόσφατα, των μεγάλων αλλαγών που συντελέστηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, των όσων δρομολογούνται τώρα (έρευνες κοιτασμάτων, εκμετάλλευση) «και ανοίγουν τον δρόμο για μακροχρόνια ανάπτυξη» και, τέλος, των άμεσων επιπτώσεων που μπορεί να έχει ο ελληνικός ενεργειακός χάρτης στις ενεργειακές προοπτικές ολόκληρης της Ευρώπης. Μάλιστα, εκτίμησε ότι μόνον ο τομέας της ενέργειας αρκεί για να πετύχει η Ελλάδα ρυθμούς ανάπτυξης που υπερβαίνουν κάθε στόχο, ωστόσο πρόσθεσε ότι, προφανώς, η ελληνική πλευρά ούτε εφησυχάζει ούτε θα βασιστεί μόνον στην ενέργεια.

Οι Κινέζοι για Καστέλλι

Εν τω μεταξύ, ο κ. Σαμαράς συνέχισε χθες τον κύκλο επαφών του με επιχειρηματικούς ομίλους που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Χθες, την πόρτα του Μαξίμου πέρασε ο διευθυντής επενδύσεων, Li Jiqin, της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας παγκοσμίως, της China State Construction Engineering Corporation. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κινεζικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων των ελληνικών αεροδρομίων, με πρώτο το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ηρακλείου στο Καστέλλι, ενώ εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να επενδύσουν στην τουριστική αγορά με την κατασκευή και λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών κατοικιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Li Jiqin αναφέρθηκε και στην ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων, όπου όμως η διαδικασία έχει ήδη δρομολογηθεί, αλλά και στο ενδιαφέρον του ομίλου του για επένδυση στις ΑΠΕ, με τη συγκεκριμένη ωστόσο αγορά να εμφανίζει συμπτώματα κορεσμού. Ο πρωθυπουργός αναμένεται σήμερα να απευθύνει χαιρετισμό στη γ.σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ενώ εντός των ημερών αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το πρόγραμμα των προεκλογικών του εμφανίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή