Πόλεμος Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ με φόντο το ευρώ

Πόλεμος Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ με φόντο το ευρώ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προθέσεις για μια σκληρή και σε υψηλούς τόνους προεκλογική αντιπαράθεση καταδεικνύει η σύγκρουση ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ που εκδηλώθηκε χθες με αφορμή, για άλλη μια φορά, τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ευρώ. Στο επίκεντρο σκληρής ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. βρέθηκαν δηλώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη και Μανώλη Γλέζου. «Προφανώς και οι δύο (σ.σ. οι κ. Δραγασάκης και Γλέζος) εννοούν αυτό που αναφέρει η προγραμματική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, δηλαδή στάση πληρωμών, χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή!», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ.

Είχε προηγηθεί αναφορά του κ. Δραγασάκη σε ομιλία του σε πολιτική εκδήλωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει «whatever it takes» (ό,τι απαιτηθεί) προκειμένου να αντιμετωπίσει ως κυβέρνηση τα όποια προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ενώ παρέπεμψε για άλλη μια φορά σε δημοψήφισμα, λέγοντας ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί με δημοκρατικό τρόπο στον λαό. Ο κ. Δραγασάκης αναγνώρισε ότι η «κυβέρνηση σωτηρίας», όπως τη χαρακτήρισε, θα αντιμετωπίσει δυσκολίες και προβλήματα στην προσπάθεια να βάλει τέλος στους κινδύνους των Μνημονίων και στη λιτότητα. Να σημειωθεί ότι η έκφραση στα αγγλικά που χρησιμοποίησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε ειπωθεί από τον Μάριο Ντράγκι κατά την ανακοίνωση του προγράμματος της ΕΚΤ για αγορές κρατικών ομολόγων το καλοκαίρι του 2012, για να υπογραμμίσει τη βούληση της τράπεζας να προστατεύσει το ευρώ.

Ο κ. Γλέζος από την πλευρά του, απαντώντας σε ερώτηση (ΒΗΜΑ FM) αναφορικά με το θέμα του ευρώ, είπε ότι «ο ρόλος του χρήματος έχει τη σημασία και αυτό πρέπει να δούμε, όχι τη μορφή του χρήματος. Η μορφή του χρήματος δεν θα είναι το κίνητρό μας. Θα τη βρούμε. Αν μας συμφέρει, θα παραμείνουμε. Αν δεν μας συμφέρει, δεν θα παραμείνουμε». Αν και ο κ. Δραγασάκης δεν αναφέρθηκε σε δημοψήφισμα για το ευρώ, από την πλευρά της Ν.Δ. η δήλωσή του περί προσφυγής στον λαό ερμηνεύθηκε με αυτόν τον τρόπο, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Κουμουνδούρου, που απάντησε κάνοντας λόγο για «απόλυτη διαστρέβλωση» από το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ.. «Πρόκειται για ένα ξαναζεσταμένο φαΐ που το σερβίρουν κάθε μέρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα αναταραχή και η απειλή ενός νέου κύκλου εσωστρέφειας λίγες μόνον ώρες πριν από την πανηγυρική παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου δεν χαροποίησε την Κουμουνδούρου, που επιχείρησε να κλείσει το θέμα πριν λάβει διαστάσεις. «Δεν υπάρχει θέμα για εμάς», σχολίαζαν στελέχη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμποντας στις επίσημες θέσεις του κόμματος, οι οποίες, ωστόσο, τουλάχιστον όπως διατυπώθηκαν στη διακήρυξη για τις ευρωεκλογές, άφησαν ανοιχτό το ζήτημα του νομίσματος.

Στη Διακομματική

Εν τω μεταξύ, χθες, ο κ. Γλέζος αποχώρησε από τη διακομματική επιτροπή της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, καταγγέλλοντας ότι εξελίσσεται σε επιτροπή μελέτης και όχι επιτροπή δράσης για τη διεκδίκηση των οφειλών, ενώ δήλωσε ότι εάν δεν ξεκαθαρίσει ο ρόλος της επιτροπής, θα ζητήσει την κατάργησή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή