Ανευ περιορισμού οι εμφανίσεις υποψηφίων

Ανευ περιορισμού οι εμφανίσεις υποψηφίων

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυνατότητα απεριόριστων εμφανίσεων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα στους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες παρέχει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα στο Κοινοβούλιο. Η έκβασή της, βέβαια, παραμένει αβέβαιη, καθώς παίρνοντας τον λόγο χθες στη Βουλή ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, εξέφρασε τη διαφωνία του στη ρύθμιση. Η τροπολογία προβλέπει την άρση των περιορισμών για τον αριθμό εμφανίσεων των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών σε «πάσης φύσεως εκπομπές δημοσίων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης, παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, καθώς και σε διαδικτυακούς τόπους και ιστοσελίδες». Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα δώσει τη δυνατότητα για υπερβολική προβολή των υποψηφίων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Το υπουργείο Εσωτερικών υπενθυμίζει με ανακοίνωσή του πως η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική για τους πολίτες. Η μη συμμετοχή στην ψηφοφορία επιφέρει ποινικές κυρώσεις. Εξαιρούνται της υποχρεωτικότητας οι εξής κατηγορίες: όσοι θα βρίσκονται στο εξωτερικό, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των διακοσίων (200) χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο υποχρεούνται να ψηφίσουν.

Για να μην αντιμετωπίσουν όμως κυρώσεις πρέπει οι εκλογείς που θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό να εφοδιαστούν με σχετικά δικαιολογητικά (εισιτήρια κ.λπ.). Επίσης, όσοι βρίσκονται την ημέρα των εκλογών 200 και πλέον χιλιόμετρα από τον τόπο που ψηφίζουν, πρέπει να παρουσιαστούν την ημέρα των εκλογών στον δήμο του τόπου διαμονής τους και να εφοδιαστούν με σχετική βεβαίωση.

Οι εκλογείς άνω των 70 ετών, οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν δεν υποχρεούνται να προβούν σε καμία ενέργεια.

Εάν υπάρχει άλλος λόγος σοβαρός για τον οποίο εκλογείς δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν (π.χ. ασθένεια), οι πολίτες αυτοί θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να έχουν στην κατοχή τους σχετικά έγγραφα ή στοιχεία, με τα οποία να δικαιολογούν την παράλειψη άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή