Χωρίς νέα μέτρα το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή, νέα έκδοση ομολόγων 3-6 δισ.

Χωρίς νέα μέτρα το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή, νέα έκδοση ομολόγων 3-6 δισ.

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτιμήσεις για πολύ μικρότερο δημοσιονομικό κενό τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της κυβέρνησης από ό,τι η τρόικα, και σε κάθε περίπτωση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπονται νέες παρεμβάσεις και ειδικά σε ό,τι αφορά φόρους, μισθούς και συντάξεις,  ενώ για φέτος το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα υπάρξει υπέρβαση στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό του 2015 θα διεξαχθεί με την τρόικα τον Σεπτέμβριο. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, μέσα στο επόμενο 12μηνο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εκδώσει και νέο ομόλογο με στόχο να αντλήσει 3-6 δισ. ευρώ.

«Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε φάση σταθεροποίησης της διεθνούς της θέσης» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι «σήμερα η χώρα και η οικονομία βρίσκονται σε θέση με πολύ καλύτερες προοπτικές».

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 4,19 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,7 δισ. ευρώ (υπέρβαση κατά 1,4 δισ).

Ωστόσο, το 2015 θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό 911 εκατ. ευρώ, το 2016 1,9 δισ. ευρώ.

Εκτιμήσεις οι οποίες είναι καλύτερες από της Κομισιόν που στην έκθεσή της προέβλεπε κενό 2 δισ. για το 2015 και 3,8 δισ. για το 2016.

Ωστόσο, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι εάν συντρέξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως η ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού, η ενίσχυση της ρευστότητας και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, τότε τα κενά αυτά μπορούν ακόμα και να μηδενιστούν.

Σε κάθε περίπτωση υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι το δημοσιονομικό κενό του 2015 θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο με την τρόικα, στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2015.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπεται και η σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Ειδικότερα, το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο προβλέπει:

ΑΕΠ: Ανάπτυξη 0,6% φέτος και 3,3% κατά μέσο όρο την περίοδο 2015-2018.

Ανεργία: 24,5% φέτος, από 25,8% πέρσι και συρρίκνωσή της στο 15,9% το 2018.

Χρέος: 139% του ΑΕΠ το 2018, από 175% του ΑΕΠ πέρυσι.

Έσοδα: 55,9 δισ. φέτος, από 52,4 δισ. ευρώ το 2013 και 53,2 δισ. το 2015, στα 53,3 δισ. το 2016, στα 55,9 δισ. το 2017 και στα 57,4 δισ. το 2018.

Πρωτογενείς δαπάνες: 42,6 δισ. φέτος από 44,2 δισ. πέρυσι και σταδιακή μείωση τους στα 40,9 δισ. το 2018.

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε τις δέκα προτεραιότητες της κυβέρνησης όπως αποτυπώνονται στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο:

1. Αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

2. Ενίσχυση ρευστότητας

3. Σταδιακή μείωση φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων εφόσον επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

4. Προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.

5. Στοχευμένες παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής (ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα).

6. Βελτίωση ποιότητας δημόσιων οικονομικών.

7. Δίκαιο κράτος μέσω επιτάχυνσης της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.

8. Αντιμετώπιση διαφθοράς και απάτης.

9. Αντιμετώπιση δημόσιου χρέους.

10. Διατήρηση βιώσιμων και διευρυνόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων.

Το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτησή του την Παρασκευή. Τη Δευτέρα θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη Παρασκευή.

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο.

Για συνοπτική παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου πατήστε εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή