Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα «ρουσφέτια» των λαϊκών αγορών

Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα «ρουσφέτια» των λαϊκών αγορών

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές και έντονες αντιδράσεις από το χώρο της αντιπολίτευσης προκάλεσε η επιλογή του υφυπουργού Ανάπτυξης Αθ. Σκορδά να καταγγείλει από του βήματος της Ολομέλειας ότι βουλευτές «απ’ όλα τα κόμματα» επιχειρούν να προωθήσουν ρουσφέτια υπέρ παραγωγών ή εμπόρων λαϊκών αγορών, για λόγους προφανώς πελατειακού συμφέροντος.

«Καλώ οποιονδήποτε από εσάς δεν έχει πάρει ήδη ένα τηλέφωνο στο Υπουργείο για μια βελτίωση θέσης ενός παραγωγού ή επαγγελματία από την περιφέρειά του, να έρθετε όποια μέρα θέλετε και να δείτε πόσα αιτήματα για βελτίωση θέσεων γίνονται και τί καταγγέλλουν οι ενδιαφερόμενοι», είπε ο κ. Σκορδάς, απαντώντας στην κριτική που του ασκείται, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση θεμάτων σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Η αναφορά αυτή του υφυπουργού Ανάπτυξης προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης, με τον κ. Δημ.Αναγνωστάκη (ΔΗΜΑΡ) να ζητεί άμεσα το λόγο: «Εννοεί ότι υπάρχουν βουλευτές που παρεμβαίνουν ρουσφετολογικά; Και από ποιό χώρο είναι αυτοί; Παρακαλώ, ή να ανασκευάσει, ή να τους καταγγείλει δημόσια».

Ο κ. Σκορδάς επέμεινε στην καταγγελία του, χωρίς ωστόσο, αν και προκλήθηκε πολλές φορές, να πει ονόματα βουλευτών που ζήτησαν το συγκεκριμένο «ρουσφέτι».

«Δεν έχω καμμιά δυσκολία να το πω. Εχουν πάρει από όλα τα κόμματα. Σας καλύπτει αυτό;», είπε αμέσως.

«»Οχι!» απάντησε από τα έδρανα του ΚΚΕ η κα Διαμάντω Μανωλάκου.

«Οχι, να πείτε ονόματα κ. Υπουργέ», πρόσθεσε ο κ. Αναγνωστάκης.

«Εγώ δεν λέω «όλοι οι βουλευτές». Λέω ότι βουλευτές από όλα τα κόμματα ζητούν κατά καιρούς αυτό το πράγμα», επανήλθε ο κ. Σκορδάς.

«Από όλα τα κόμματα δεν είναι. Από το ΚΚΕ δεν είναι. Πείτε ονόματα αν έχετε. Πείτε συγκεκριμένα ονόματα», σημείωσε η κα Μανωλάκου.

«Αυτό που κάνετε είναι ανεπίτρεπτο» φώναξε ο κ. Αναγνωστάκης.

«Σέβομαι την καθεμία και τον καθένα. Ξέρετε, όμως, όλοι πολύ καλά για τί μιλάω. Αυτό που έχουμε όλοι το θάρρος να το ομολογούμε ιδιωτικά, να έχουμε το θάρρος να το ομολογήσουμε και δημόσια», σχολίασε ο κ. Σκορδάς.

Παρ’ όλα αυτά και αν και προκλήθηκε αρκετές φορές και από άλλους βουλευτές (και του ΣΥΡΙΖΑ), ονόματα δεν ανέφερε, γεγονός το οποίο σχολιάστηκε αρνητικά αργότερα στο Περιστύλιο. Στο επίκεντρο των σχολίων ήταν το γεγονός ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος μάλιστα είναι εξωκοινοβουλευτικός, με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το ζήτημα, επέφερε επιπλέον πλήγμα στο ήδη τρωθέν από άλλες περιπτώσεις κύρος του θεσμού του Κοινοβουλίου.

Υπό αυτό το πρίσμα, προσλαμβάνει επιπρόσθετο ενδιαφέρον η δεύτερη και τελευταία ημέρα της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για τις λαϊκές, μεθαύριο Δευτέρα.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι για τις λαϊκές αγορές

Εξυγιαντική παρέμβαση, χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωπου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αν και ζήτησαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να συνεχίσει τον διάλογο με τους φορείς μέχρι και τη Δευτέρα που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο από την Ολομέλεια. Κατά του νομοσχεδίου δήλωσαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αν και δεν αρνήθηκαν ότι υπάρχουν σήμερα φαινόμενα παθογένειας στις λαϊκές αγορές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, αν και αναγνώρισε ότι ο διάλογος που προηγήθηκε ήταν πολύωρος και στο υπουργείο, και στις έδρες των σωματείων και στο κοινοβούλιο, ζήτησε από την κυβέρνηση να τον συνεχίσει και τη Δευτέρα, παρατηρώντας πάντως ότι από την κατάθεση των διατάξεων στη Βουλή μέχρι και σήμερα, «η κυβέρνηση έχει εξελίξει τη θέση της, έχει φτιάξει ένα καλύτερο νομοσχέδιο από το αρχικό», αλλά θα πρέπει και η άλλη πλευρά να μην προσέλθει στον διάλογο με θέσεις πλήρως αμετακίνητες.

Τους εκβιασμούς που ασκούνται σε βάρος των βουλευτών για μήνυμα στην κάλπη την 25η Μαΐου, κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, για δε τα αιτήματα που προβάλλονται, αναρωτήθηκε γιατί θα πρέπει ο μικρός μανάβης της γειτονιάς, του στεγασμένου χώρου, να είναι απολύτως εντάξει στις υποχρεώσεις του απέναντι στο Δημόσιο (ΙΚΑ, Εφορία κλπ) αλλά να μην γίνει το ίδιο με όσους έχουν θέση στις λαϊκές αγορές.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να εξηγήσει τι ακριβώς κάνει το νομοσχέδιο, διότι υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση στις λαϊκές. «Η νομοθετική αυτή παρέμβαση, αντί να εξορθολογίσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα και ανασφάλεια και ως εκ τούτου εμείς δεν θα ψηφίσουμε υπέρ», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο οποίος αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να λέει ότι έχει εξαντλήσει τη διαβούλευση και έξω από τη Βουλή παραγωγοί και πωλητές να διαμαρτύρονται με ένα πολυπληθές συλλαλητήριο.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία χαρακτήρισε τον υφυπουργό Θανάση Σκορδά προκλητικό απέναντι σε έναν ολόκληρο κλάδο: «Πάτε να δημιουργήσετε άνεργους παραγωγούς και επαγγελματίες στις λαϊκές αγορές, την ίδια ώρα που οι εφοπλιστές χρωστούν 100 εκατομμύρια ευρώ στο ΝΑΤ και που τους εξασφαλίζετε πληθώρα απαλλαγών» είπε η βουλευτής.

«Η σημερινή κυβέρνησις, μιαν και μόνην συνέπειαν επέδειξε. Είναι πιστός εκτελεστής των Μνημονίων», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΧΑ Μιχάλης Αρβανίτης και υπογράμμισε ότι το κόμμα του «έχει δώσει όρκο τιμής ότι θα αναβαθμιστούν οι λαϊκές αγορές για να συνεχίσουν να είναι το καταφύγιο του φτωχού».

Βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές

Τέσσερις βασικές βελτιωτικές αλλαγές σε επίμαχες διατάξεις που είχαν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών όλων των κομμάτων, αλλά και συνδικαλιστικών φορέων, κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις:

-Γίνεται σαφές πλέον ότι «δεν δύναται να μειωθεί ο υφιστάμενων αριθμός των αδειών στις λαϊκές αγορές.

-Η κλήρωση για την άδεια γίνεται εφάπαξ, τον Ιανουάριο του 2015 και στη συνέχεια καθιερώνεται το σύστημα κυκλικότητας κάθε χρόνο, κατά μία θέση.

-Αυξάνονται, από τρεις, σε πέντε ημέρες η διάρκεια για τις εμποροπανηγύρεις και σε 10 για τις Χριστουγεννιάτικες και Πασχαλινές αγορές.

-Μειώνεται, από ένα χρόνο, σε έξι μήνες η ποινή φυλάκισης για όσους συλλαμβάνονται χωρίς άδεια.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, με αυτόν τον τρόπο γίνεται δικαιότερο και διαφανέστερο το σύστημα των αδειών, ξεκαθαρίζεται ότι δεν μειώνονται οι υφιστάμενες άδειες, ενώ ελαχιστοποιούνται οι ποινές και τα πρόστιμα, σε σχέση με ό,τι αρχικά προέβλεπε το νομοσχέδιο, για τους παραβάτες που συλλαμβάνονται χωρίς άδεια, καθώς αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και η απέλαση, ενώ παραμένει μόνο η ποινή φυλάκισης έξι μηνών η οποία αρχικά είχε προσδιοριστεί στο ένα έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή