Αντιδρά η ΔΗΜΑΡ στον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων

Αντιδρά η ΔΗΜΑΡ στον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οξύτατη αντίδραση και της ΔΗΜΑΡ -μετά αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ- προκάλεσε ο τρόπος διανομής της έκτακτης χρηματοδότησης των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών. Ο εκπρόσωπος της Αγ. Κωνσταντίνου στη διακομματική επιτροπή, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, κατήγγειλε ότι «η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, με πρόσχημα τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2009, δηλαδή σε μια τελείως διαφορετική στιγμή του πολιτικού συστήματος, στηρίζει οικονομικά κυρίως το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.».

Η επιχειρηματολογία της ΔΗΜΑΡ δεν είναι διαφορετική από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνεργάτες του κ. Κουβέλη υποστηρίζουν ότι είναι εξόφθαλμο γιατί ο κ. Μιχελάκης αποφάσισε να διατεθεί το 50% της χρηματοδότησης βάσει των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών 2009 και όχι των εθνικών εκλογών του 2012. Ο στόχος ήταν το μεγαλύτερο μέρος του ποσού να κατευθυνθεί στα κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης.

Σύμφωνα με όσα είπε στην «Κ» ο κ. Μαυροκεφαλίδης, με τη συγκεκριμένη διανομή η ΔΗΜΑΡ θα εισπράξει προεκλογικά μόλις 46.000 ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί ούτε στο ελάχιστο για τα έκτακτα έξοδα ενόψει της διπλής αναμέτρησης. Πολύ περισσότερο, όπως είπε, όταν δεν έχει καν δοθεί η πρώτη δόση της τακτικής χρηματοδότησης των κομμάτων η οποία εκτιμάται για την Αγ. Κωνσταντίνου στις 220.000 ευρώ.

Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ κατ’ εξοχήν συμφωνεί με τη μείωση του συνολικού ποσού με το οποίο χρηματοδοτούνται τα κόμματα -εκτάκτως και τακτικώς- αλλά πρόσθεσε πως είναι εντελώς άδικο να μην κατανέμεται ισότιμα, δηλαδή βάσει της πραγματικής εκλογικής δύναμης που είχαν στην εκάστοτε τελευταία αναμέτρηση. Η δε πρόταση που κατέθεσε στη διακομματική είναι το ποσό να σπάσει στα τρία. Δηλαδή το 33% να κατανεμηθεί βάσει των ευρωαποτελεσμάτων του 2009, το 33% βάσει των εθνικών εκλογών του 2012 και το υπόλοιπο 33% αναλόγως των ποσοστών που θα αποσπάσουν τα κόμματα στις επικείμενες εκλογές.

Χθες, εν τω μεταξύ, με νέα συνέντευξή του ο κ. Φώτης Κουβέλης έβαλε ξανά κατά του κ. Ευ. Βενιζέλου με αφορμή τη δήλωση περί «παρασιτικής ΔΗΜΑΡ». Είπε ότι δεν προτίθεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο να υιοθετήσει τον πολιτικό «πολιτισμό» και την «αισθητική» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τους ψηφοφόρους να σκεφτούν γιατί ο κ. Βενιζέλος θέλησε να απαξιώσει τη ΔΗΜΑΡ, όταν προ ολίγων ημερών την καλούσε σε συστράτευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή