Ευρωεκλογές καθοριστικές και για τις εθνικές

Ευρωεκλογές καθοριστικές και για τις εθνικές

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναμέτρηση – ορόσημο θα είναι η επερχόμενη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, καθώς από την τελική της έκβαση μπορεί να επέλθει ένα ντόμινο πολιτικών εξελίξεων που εκτείνονται από την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, μέχρι τη δημιουργία όρων και προϋποθέσεων που θα της επιτρέψουν ακόμη και να υπερβεί τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής και να εξαντλήσει πλήρως τη θητεία της τον Ιούνιο του 2016.

Με βάση τα υφιστάμενα δημοσκοπικά δεδομένα, στο Μέγαρο Μαξίμου και την Ιπποκράτους εκτιμούν πως η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για «έφοδο στην εξουσία» αποτυγχάνει, καθώς η διαφορά από τη Ν.Δ. είναι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οριακή –σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, υπέρ της τελευταίας–, ενώ στοιχειώδη αντοχή επιδεικνύει και η «Ελιά».

Ομως, με δεδομένες τις αρνήσεις πολλών πολιτών να απαντήσουν στις έρευνες της κοινής γνώμης και την άγνωστη παράμετρο του τρόπου με τον οποίο θα λειτουργήσει τελικώς η αποχή, το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση. Μάλιστα, η διασύνδεση των εκλογικών αποτελεσμάτων της 18ης και της 25ης Μαΐου με τη σταθερή πορεία της χώρας προς την έξοδο από την κρίση θα είναι ένα από τα κεντρικά πολιτικά μηνύματα που θα εκπέμψει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Ανάλογα μηνύματα, ότι από τα αποτελέσματα της επερχόμενης «δίδυμης» κάλπης κρίνεται εάν η κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή ή εάν η χώρα θα οδηγηθεί στην «περιπέτεια» της επαναδιαπραγμάτευσης και των αμφίσημων θέσεων για το ευρώ που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποστέλλει εξάλλου συστηματικά και ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος.

Κατά πληροφορίες, δε, το δίλημμα της πολιτικής σταθερότητας ή αστάθειας θα αποτελέσει έναν από τους πυλώνες της τηλεοπτικής καμπάνιας των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης. Πάντως, το ΠΑΣΟΚ θα «τρέξει» και ορισμένα σποτ που με προσεκτικό τρόπο θα αναδεικνύουν τις διαχωριστικές γραμμές με τη Ν.Δ., καθώς για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα είναι πρωτόγνωρη εμπειρία να κατέρχονται ως αντίπαλοι σχηματισμοί δύο κόμματα που συγκυβερνούν και μάλιστα όχι σε κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», όπως εκείνη του κ. Λουκά Παπαδήμου.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, αλλά και συνεργάτες του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου, εκτιμούν πως εάν η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ είναι τελικώς οριακή, όπως προκύπτει από τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις και η Ελιά «αντέξει», την επομένη των εκλογών το πολιτικό πρόβλημα θα μεταφερθεί στην Κουμουνδούρου: Ειδικότερα, θα αμφισβητηθεί η επιλογή του κ. Αλ. Τσίπρα να ανεβάσει τον πήχυ της αναμέτρησης, καθιστώντας τις διπλές κάλπες του Μαΐου δημοψήφισμα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ θα επανέλθουν στο προσκήνιο οι εσωτερικές διαφωνίες μεταξύ πλειοψηφίας και Αριστερής Πλατφόρμας για τον συνολικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τις ίδιες πηγές, σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Αλ. Τσίπρας ευλόγως θα θελήσει να κερδίσει χρόνο και όχι να επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις. Ως εκ τούτου, θα είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα προχωρήσει στο «άλμα» της πρόκλησης πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ειδικά εάν ο κ. Σαμαράς προτείνει μια υποψηφιότητα με τα χαρακτηριστικά του κ. Φ. Κουβέλη, ή, ακόμη περισσότερο, του κ. Ν. Κωνσταντόπουλου.

Σε κάθε περίπτωση, έμπειρα στελέχη των δύο κομμάτων εκτιμούν πως η «βιωσιμότητα» της κυβέρνησης δεν θα τεθεί σε κίνδυνο για τους επόμενους μήνες, ακόμη και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει τελικώς της Ν.Δ. με διαφορά μικρότερη των τριών – τεσσάρων μονάδων. Η, εναλλακτικά, στην περίπτωση κατά την οποία στο ΠΑΣΟΚ υπάρξουν μετεκλογικοί κλυδωνισμοί εξαιτίας πιθανού αρνητικού αποτελέσματος.

Οπως σημειώνεται, ουσιαστικά από αύριο ανοίγει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενώ ακολουθεί η έναρξη της τουριστικής περιόδου που αποτελεί την ατμομηχανή για την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης. Ετσι, εκτιμάται πως δύσκολα θα υπάρξουν πρόσωπα που θα έθεταν σε κίνδυνο τις δύο παράλληλες αυτές πορείες, μέσω της διολίσθησης της χώρας σε τροχιά πολιτικής αστάθειας. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως ακόμη και ο κ. Γ. Παπανδρέου, παρά τις εμφανέστατες αποστάσεις που τηρεί από το εγχείρημα της «Ελιάς» έχει αποφύγει να εγείρει ζήτημα τερματισμού του βίου της παρούσας κυβέρνησης και διαφοροποιείται μόνον ως προς τον προσανατολισμό της.

Είναι, όμως, προφανές πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιτύχει «καθαρή» νίκη στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, ή το ΠΑΣΟΚ διολισθήσει σε μια ατέρμονη εσωστρέφεια ή στην ευθεία αμφισβήτηση του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου, ο κυβερνητικός ορίζοντας θα σμικρυνθεί κατά πολύ και ουσιαστικά θα τερματίζεται το αργότερο στην προεδρική εκλογή του προσεχούς Μαρτίου. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα έχει πρόσθετα ισχυρά χαρτιά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η διευθέτηση του ελληνικού χρέους που τοποθετείται στο τέλος του χρόνου, αλλά και η πιστοποίηση της επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Επίσης, στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και εάν τελικώς αυτές πραγματοποιηθούν, τα διλήμματα προς το σώμα των ψηφοφόρων θα είναι σαφώς ισχυρότερα, αφού η επερχόμενη ψήφος στις μεν δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έχει έντονα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, ενώ η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι σαφώς «χαλαρότερη» από εκείνη για την εκλογή κυβέρνησης.

Το σχέδιο ανάπτυξης από τον Αντ. Σαμαρά

Το σχέδιο για την επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξη θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Σαμαράς θα εξειδικεύσει μέτρα και πολιτικές για την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου «Ελλάδα 2021» που κατέθεσε πριν από δέκα ημέρες η Αθήνα στο Euroworking Group, στις Βρυξέλλες.

Το αναπτυξιακό σχέδιο, μαζί με τις προτάσεις της Ν.Δ. για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και τη συνταγματική αναθεώρηση –που θα παρουσιαστούν από τον πρωθυπουργό την Τετάρτη– θα αποτελέσουν τους δύο πυλώνες της πρότασης της Ν.Δ. για την «επόμενη ημέρα» της χώρας, στην τελική ευθεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Παράλληλα, βεβαίως, ο κ. Σαμαράς θα αναδείξει τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της οικονομίας και τον δρόμο που διανύθηκε από το καλοκαίρι του 2012, όταν η χώρα ήταν στο χείλος της εξόδου από το ευρώ, μέχρι τη φετινή επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, την έξοδο της χώρας στις αγορές και την έναρξη των συζητήσεων με τους εταίρους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή