Το μέλλον της χώρας πάνω από θέσεις μικροκομματισμού

Το μέλλον της χώρας πάνω από θέσεις μικροκομματισμού

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σταθερά βήματα μπροστά». Το σύνθημα που κυριάρχησε κατά την παρουσίαση των υποψήφιων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, προ εβδομάδων, είναι και αυτό που θα συνοδεύει τον προεκλογικό λόγο του κόμματος στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές.

Αλλωστε, η βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει και προσωπική εμπλοκή στη στρατηγική για την κάλπη, είναι να καταφέρει να εκφράσει την ανάγκη των πολιτών για αλλαγή και ελπίδα, χωρίς όμως να τεθούν υπό διακινδύνευση όσα έχουν επιτευχθεί ή να απειληθούν οι πολίτες με νέες θυσίες. Ο κ. Σαμαράς θα επιλέξει, καθώς ο -και υποψήφιος για την Κομισιόν- Αλ. Τσίπρας δεν το επεδίωξε, να οικοδομήσει τον ρόλο του «statesman», του ηγέτη δηλαδή που προκρίνει το μέλλον της χώρας από τη μικροκομματική αντιπαράθεση. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι πιο προσεκτικοί παρατηρούν πως ο κ. Σαμαράς αποφεύγει οποιαδήποτε ονομαστική αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και τον επικεφαλής του, αλλά και όποια τετ α τετ αντιπαράθεση που, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, μόνο πόντους θα έδινε στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε πρώτο πλάνο Σαμαράς

Ο πρωθυπουργός θα κυριαρχήσει και στα προεκλογικά μηνύματα της Νέας Δημοκρατίας που αναμένεται να αρχίσουν να κατακλύζουν τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εφημερίδες αλλά και Διαδίκτυο ήδη από αύριο. Η διασφάλιση των επιτευγμάτων της τελευταίας διετίας, η προοπτική περαιτέρω βελτίωσης των συνθηκών ειδικά για όσους δοκιμάζονται περισσότερο από την κρίση, αλλά και ο κίνδυνος μιας νέας περιπέτειας, στην περίπτωση που υπάρξει πολιτική περιπέτεια, θα εμπεριέχονται στο μήνυμα που θα εκπέμψει η Ν.Δ. για τις κάλπες.

Το επιτελείο του κ. Σαμαρά (Χρ. Λαζαρίδης, Γ. Μουρούτης, Δημ. Σταμάτης, Κ. Μπούρας, Στ. Παπασταύρου αλλά και ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδ. Παπαμιμίκος) σε συνεργασία με την εταιρεία επικοινωνίας Newton’s Laboratory έχουν ήδη καταλήξει στο περιεχόμενο των τριών ή τεσσάρων διαφημιστικών σποτ που θα προβληθούν και θα εκπέμπουν, κατά κύριο λόγο, θετικά μηνύματα. Δεν αποκλείεται, πάντως, οι τόνοι να ανεβούν κατακόρυφα την τελευταία εβδομάδα και, υπό την έννοια αυτή, δεν είναι επιδίωξη αλλά και δεν αποκλείεται (σ.σ.: ανάλογα και με τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που θα «τρέχουν») η χρήση αρνητικής διαφήμισης, κάτι που αναμένεται να κάνει κατ’ εξοχήν η πλευρά της αντιπολίτευσης.

Από αυτήν την εβδομάδα, ο κ. Σαμαράς θα μπει και ο ίδιος σε καθαρά προεκλογικούς ρυθμούς. Ηδη έχει αποφασιστεί η πραγματοποίηση μιας μεγάλης ανοικτής συγκέντρωσης στην Αθήνα, την Παρασκευή 23 Μαΐου, και εξετάζονται εναλλακτικοί χώροι (Ζάππειο, Διον. Αρεοπαγίτου, Σύνταγμα). Πολιτικό γεγονός αναμένεται, εφέτος, να αποτελέσει και το ετήσιο μνημόσυνο του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθώς σε συνεννόηση του Ιδρύματος με το Μαξίμου η προγραμματισμένη για την Παρασκευή 9 Μαΐου εκδήλωση θα λάβει χαρακτήρα συνάντησης «όλης της Νέας Δημοκρατίας» και υπέρβασης των σεναρίων εσωστρέφειας που διακινούνται το τελευταίο διάστημα. Την επομένη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το «παρών» στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του υποψηφίου περιφερειάρχη Αττικής Γ. Κουμουτσάκου, ενώ για τις 15 Μαΐου προγραμματίζεται, κατ’ αρχήν, η παρουσία του στη Θεσσαλονίκη.

Στο μεσοδιάστημα θα υπάρξουν επισκέψεις, που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, σε περιφέρειες της χώρας και εκδηλώσεις επικεντρωμένες στους νέους και τη νέα επιχειρηματικότητα, στον τουρισμό, στις γυναίκες, στους συνταξιούχους και στα μέτρα στήριξής τους αλλά και στον πρωτογενή τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή