Αλ.Τσίπρας: Είμαστε η πραγματική εναλλακτική στην Ευρώπη της κ. Μέρκελ

Αλ.Τσίπρας: Είμαστε η πραγματική εναλλακτική στην Ευρώπη της κ. Μέρκελ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαστε εμείς η πραγματική εναλλακτική στην Ευρώπη της 'Αγγελα Μέρκελ» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ιταλική έκδοση της ειδησεογραφικής πύλης Huffington Post.

«Οι ευρωεκλογές θα μας αναδείξουν πρώτο κόμμα. Θα επιβεβαιώσουν, δηλαδή, την δυσαρμονία ανάμεσα στη θέληση του λαού και τις επιλογές της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι η συνέχιση της λιτότητας, με οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα, θα περιφρονεί τη θέληση του λαού. Θα παραβιάζει ευθέως την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το χαρακτηρισμό του «εποικοδομητικού ευρωσκεπτικιστή» που έχουν χρησιμοποιήσει ιταλοί δημοσιογράφοι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει:

«Δεν στηρίζουμε κανέναν ευρωσκεπτικισμό. Στηρίζουμε μόνον την προοπτική μιας άλλης Ευρώπης. Της Ευρώπης της ειρήνης, της Δημοκρατίας και της ανάπτυξης. Που δεν είναι τόσο απόμακρη, όσο νομίζετε, είτε ως προοπτική, είτε ως περιεχόμενο. Και θα σας έλεγα ότι η δική μας Ευρώπη είναι πολύ πιο κοντά στο αρχικό όραμα και πολιτικό σχέδιο των θεμελιωτών της απ' ό,τι η σημερινή νεοφιλελεύθερη Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ».

Σε σχέση με το ιταλικό ψηφοδέλτιο «Η 'Αλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα», ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν τονίζει ότι θα επισκεφθεί και πάλι την Ρώμη για την ολοκλήρωση της εκστρατείας της πολιτικής αυτής δύναμης και δηλώνει ότι «οφείλει να παραδεχτεί ότι δεν θα μπορούσε να κλείσει με καλύτερο τρόπο ο κύκλος των περιοδειών μας σε ευρωπαϊκές χώρες».

Αναφερόμενος στην πρώτη πράξη στην οποία θα προβεί αν εκλεγεί πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην ιταλική Huffington Post, τονίζει:

«Πρώτη πράξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και όλων των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – φανερών και κρυφών. Από τη μέρα που θα ορκιστεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχύει τίποτα απ' όλα όσα έχουν σχέση με τη λιτότητα και περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2015-2018. Δεν ισχύουν οι νέες περικοπές στις συντάξεις – κύριες και επικουρικές – οι νέες περικοπές στους μισθούς, η μονιμοποίηση των χαρατσιών, οι απολύσεις 11.000 δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το Φεβρουάριο του 2015, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η επαναφορά του εργοδοτικού λοκ-άουτ».

Σε ερώτηση αν θεωρεί «αριστερό μέτρο» την απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι να μειώσει κατά 80 ευρώ τον μήνα τις κρατήσεις και τους φόρους στους χαμηλόμισθους, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι:

«Δεν υπάρχουν μεμονωμένα "αριστερά" μέτρα ως σταγόνα στον ωκεανό της λιτότητας των 34 δισ. ευρώ, που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντζι για την επόμενη τριετία. Μια πολιτική η οποία, άλλωστε, απέσπασε τα επαινετικά σχόλια της 'Ανγκελα Μέρκελ. Σύντομα ο ιταλός πρωθυπουργός θα διαπιστώσει ότι, σε αντίθεση με ό,τι ενδεχομένως του έχει πει η κα Μέρκελ, η εκτόξευση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας ως ποσοστού του ΑΕΠ εξαιτίας της λιτότητας, δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Ότι ο υπερδανεισμός δεν αντιμετωπίζεται με λιτότητα. Αντιμετωπίζεται με ουσιαστική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο «Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος», ανάλογης της Διάσκεψης του Λονδίνου το 1953 για το χρέος της Γερμανίας».-

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή