Διαφορετικές αποχρώσεις στελεχών ΠΑΣΟΚ

Διαφορετικές αποχρώσεις στελεχών ΠΑΣΟΚ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απότομη ένταση των τόνων στο δίλημμα περί κυβερνητικής σταθερότητας, το οποίο θέτει ευθαρσώς πλέον ο κ. Ευ. Βενιζέλος, προκαλεί στο εσωτερικό αλλά και πέριξ του ΠΑΣΟΚ συζητήσεις και διαφωνίες για τον τρόπο διαχείρισης της εκλογικής στρατηγικής του κόμματος στις λίγες ημέρες που απέμειναν ώς τις εκλογές. Το απόγευμα της Δευτέρας, στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου (Δ. Καρύδης, Ν. Σαλαγιάννης, Χρ. Πρωτόπαπας) συζήτησαν για την ανάγκη το δίλημμα να παρουσιαστεί, με έναν τρόπο, ενταγμένο στη συνολική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και -κυρίως- σε ήπιους τόνους. Είναι άξιον αναφοράς το γεγονός ότι ουδείς εκ των παρευρισκομένων στη σύσκεψη γνώριζε την απόφαση Βενιζέλου να προχωρήσει σε αυτή τη ρητορική στροφή.

Λίγη ώρα αργότερα, σε εκδήλωση της «Ελιάς» στον Βόλο, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος κινήθηκε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, καθώς ζήτησε από τους πολίτες να διερωτηθούν «εάν την Κυριακή, το βράδυ των εκλογών, θέλουν η Ελλάδα να είναι μια χώρα που θα υποστεί ό,τι έχουν υποστεί χώρες όπως η Ουκρανία ή χώρες της Βόρειας Αφρικής». Σε υψηλούς τόνους εξακολούθησε να κινείται και ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος, δίχως, βέβαια, τους παραλληλισμούς του κ. Γρηγοράκου. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε (ΣΚΑΪ) ότι στις εκλογές «οι πολίτες θα μας αξιολογήσουν κι εμείς θα αξιολογήσουμε», προσθέτοντας μάλιστα με έμφαση πως «από τη στιγμή που ο κ. Βενιζέλος έθεσε το δίλημμα αυτό, δεν υπάρχει επιστροφή».

Εκ των ελαχίστων που εμφανίζονται ότι γνώριζαν για την ανάδειξη του συγκεκριμένου διλήμματος είναι ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος, πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα και άλλοτε στενός φίλος και συνεργάτης του κ. Βενιζέλου. «Εχουμε συναποφασίσει με τον κ. Βενιζέλο», είπε (ΒΗΜΑ fm) ο κ. Λοβέρδος, «είμαι ταυτισμένος με αυτή την πολιτική». Και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε την επιδοκιμασία του κόσμου. Δεν είμαστε παρακολούθημα, βολικό δεκανίκι και καβάντζα κανενός».

Αρκετοί εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα λειτουργήσουν ως καταλύτης εξελίξεων. Χθες, ο κ. Κ. Σκανδαλίδης ζήτησε (ΣΚΑΪ) τη διεξαγωγή συνεδρίου μετά τις ευρωεκλογές «για να συζητηθούν τα αποτελέσματα». Ο κ. Σκανδαλίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα ηγεσίας μετά τις 25 Μαΐου, ωστόσο επισήμανε πως «η ατζέντα της επόμενης μέρας θα ανοίξει μετά τις ευρωεκλογές». Ο πρώην υπουργός επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση στο κόμμα τόσο στον κ. Βενιζέλο όσο και στον κ. Γ. Παπανδρέου και ζήτησε από τον σημερινό πρόεδρο «να ρίξει νερό στο κρασί του» έναντι του πρώην πρωθυπουργού.

Στην τακτική του ΠΑΣΟΚ να διαφοροποιείται όπου οι βουλευτές και τα στελέχη του διατύπωναν διαφωνίες αναφέρθηκε ο κ. Δ. Καρύδης, προκειμένου να αιτιολογήσει την ανάδειξη του διλήμματος από τον κ. Βενιζέλο. Μίλησε για «τεχνητό δίπολο» Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε ότι οι πολίτες θα πρέπει να σταθμίσουν τα πράγματα «με πιο ώριμο και πιο υπεύθυνο τρόπο». Ο κ. Π. Καψής συμφώνησε με το δίλημμα που τέθηκε, εκτίμησε, ωστόσο, ότι «οι εκλογές θα αποτελέσουν κριτήριο για το αν και πόσο η πολιτική αυτή έχει τη στήριξη των προοδευτικών ψηφοφόρων».

«Πράξη αυτοκτονίας»

Στη συζήτηση παρενέβη χρησιμοποιώντας οξύτατους χαρακτηρισμούς ο κ. Θ. Πάγκαλος. Ο πρώην υπουργός περιέγραψε την κίνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ως «πράξη αυτοκτονίας» και «άθλιο και αφελή εκβιασμό». Προχώρησε σε προσωπική επίθεση προς τον κ. Βενιζέλο, καθώς εκτίμησε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν έχει μέλλον με την παρούσα ηγεσία», ενώ αναφέρθηκε δηκτικά και στην ενδοκομματική σύγκρουση του 2007. Στον κ. Πάγκαλο απάντησε η κ. Αφροδίτη αλ Σάλεχ, η οποία τον κάλεσε να αφήσει «τη χώρα και την παράταξη να αναπνεύσουν». «Αφήστε μας να ξεχάσουμε τον χειρισμό σας στα Ιμια και στην υπόθεση Οτσαλάν», πρόσθεσε σε σαφώς ειρωνικό ύφος η κ. Αλ Σάλεχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή