Χρυσή Αυγή: Επεισοδιακή άρση ασυλίας

Χρυσή Αυγή: Επεισοδιακή άρση ασυλίας

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βουλή, χθες, όπως ήταν αναμενόμενο, απάντησε με καταφατικό τρόπο στο αίτημα των εισαγγελικών αρχών να αρθεί η βουλευτική ασυλία των νυν και πρώην βουλευτών της Χ.Α. Ν. Μίχου, Γ. Γερμενή, Χρ. Αλεξόπουλου και Στ. Μπούκουρα, προκειμένου να συνεχιστεί η διερεύνηση υποθέσεων σχετικά με την εμπλοκή τους στη δράση εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Η διαδικασία σημαδεύτηκε από την εφαρμογή πρωτοφανών μέτρων ασφαλείας, δεδομένου ότι δύο εκ των προαναφερομένων είναι υπό προσωρινή κράτηση και έπρεπε να μεταφερθούν από τις φυλακές στον Ναό της Δημοκρατίας, καθώς επίσης και από την έκπληξη που προκάλεσε η επιλογή βουλευτών Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ είτε να καταψηφίσουν είτε να δηλώσουν «παρών».

Για τους κ. Μίχο και Γερμενή, οι οποίοι στις ομιλίες τους εμφανίστηκαν επιθετικοί έναντι υπουργών πολιτικών αντιπάλων τους, 197 επί 220 παρόντων βουλευτών ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας, 16 δήλωσαν «κατά», ενώ καταγράφηκαν και 5 «παρών». Για τον Αλεξόπουλο, 183 ήταν τα «ναι», 25 τα «όχι» και 12 «παρών». Αντιστοίχως, για τον Μπούκουρα, ήταν 182, 26 και 12.

«Είμαι περήφανος για όλες τις επιλογές που έχω κάνει μέχρι σήμερα, ειδικά που ανδρώθηκα μέσα στη Χ.Α. από μικρό παιδί. Δεν γνωρίζετε με ποιους τα έχετε βάλει. Θα συνεχίσω τον αγώνα μου μέχρι τέλους», είπε σε άκρως επιθετικό ύφος ο Ν. Μίχος.

«Τον Ιούνιο που κλείνω το εξάμηνό μου θα σας θυμάμαι καλά, κ. Αθανασίου», είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης ο Γ. Γερμενής. «Μετά τις εκλογές, ο λαός θα με έχει εδώ κι εσάς στον κάδο των αχρήστων», πρόσθεσε, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της Χ.Α.

Στον αντίποδα, οι Αλεξόπουλος και Μπούκουρας έλαβαν σαφείς αποστάσεις από τους έως πρότινος «συναγωνιστές» τους, με τον πρώτο να κάνει λόγο έως και για φόβο του να δεχθεί από εκείνους επίθεση: «Χωρίς να έχω την παραμικρή συμμετοχή, παρατηρούσα με τους υπόλοιπους πολίτες μια σειρά παράνομες ενέργειες στις οποίες συμμετείχαν και βουλευτές της Χ.Α. Δεν είχα τη δυνατότητα ούτε να τις σταματήσω ούτε να τις ελέγξω. Ωστόσο, ήδη είχα εσωτερικά διαμορφώσει τους μάχιμους όρους της αποστασιοποίησής μου». Πρόσθεσε ότι «μετά τον φόνο του Π. Φύσσα, είχα αρχίσει να σκέφτομαι το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησής μου», για να συμπληρώσει ότι δεν το έπραξε αμέσως, καθώς φοβήθηκε ότι ο ίδιος ή μέλη της οικογενείας του θα γίνονταν στόχος ξυλοδαρμού από βουλευτές της Χ.Α. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε τον εκνευρισμό των εν ενεργεία μελών της Χ.Α. που, με όρθια χέρια και κουνώντας χαρτονομίσματα, του φώναζαν: «Αλεξόπουλε, πάρε λεφτά».

Αμέσως μετά, ο Στ. Μπούκουρας δήλωνε κλαίγοντας ότι δεν είναι ναζιστής, πως κακώς βρίσκεται στη φυλακή, πως ήταν τα προηγούμενα χρόνια ΠΑΣΟΚ, αλλά και πως οι πρώην συναγωνιστές του «γελάνε και τον χλευάζουν». Οταν κατήλθε του βήματος, έσπευσαν να τον στηρίξουν ψυχολογικά βουλευτές των ΑΝΕΛ, ενώ τον πλησίασαν βουλευτές της Ν.Δ. και ο κ. Ανδ. Λοβέρδος.

Από νωρίς το πρωί και έως το τέλος της ψηφοφορίας και την αποχώρηση των προφυλακισμένων, στη Βουλή εφαρμόζονταν έκτακτα μέτρα, τα οποία περιελάμβαναν έως και την απαγόρευση εισόδου οποιουδήποτε επισκέπτη, έστω και προσκεκλημένου επισήμως από τα κόμματα. Στόχος, να αποτραπούν έκτροπα που θεωρήθηκε πιθανόν να σχεδίαζαν να προκαλέσουν στελέχη της Χ.Α.

«Διαρροές» στην ψηφοφορία από βουλευτές Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ

«Εκπλήξεις» από τον χώρο των ΑΝΕΛ και του ΠΑΣΟΚ «έκρυβε» η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Ειδικότερα: τέσσερις βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι Ραχήλ Μακρή, Π. Χαϊκάλης, Μ. Ουζουνίδης και Κ. Δαμαβολίτης (αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Επ. Μαριά), καταψήφισαν το αίτημα για άρση της ασυλίας και για τους 4 βουλευτές των οποίων οι υποθέσεις εξετάστηκαν χθες. Ιδια στάση, όπως ήταν φυσικό, τήρησαν και οι παρόντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Κατά της άρσης ασυλίας για τους Αλεξόπουλο και Μπούκουρα τάχθηκαν οι Τάνια Ιακωβίδου και Α. Μαρίνος (Ν.Δ.), οι Κ. Σκανδαλίδης, Ν. Σηφουνάκης, Μ. Κασσής και Γ. Ντόλιος (ΠΑΣΟΚ) και οι Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Μαρία Κόλλια (ΑΝΕΛ). Ειδικά για την περίπτωση Μπούκουρα, αρνητική ήταν η ψήφος και του πρώην προέδρου της Βουλής, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Απ. Κακλαμάνη.

Αποστάσεις για όλους, δηλώνοντας «παρών», έλαβαν οι Π. Μελάς, Ελενα Κουντουρά, Τσιαμπίκα Ιατρίδη (ΑΝΕΛ) και ο ανεξάρτητος Γ. Κουράκος.

«Παρών» μόνο για Μίχο – Γερμενή ψήφισαν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Χρυσοβελώνη και Κόλλια.

«Παρών», ειδικά για Αλεξόπουλο – Μπούκουρα, δήλωσαν οι Χ. Κέλλας, Γ. Δεικτάκης, Ηλ. Βλαχογιάννης και Δ. Κυριαζίδης (Ν.Δ.), ο Β. Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ) και οι ανεξάρτητοι Θ. Παραστατίδης και Π. Μουτσινάς. Ο κ. Κ. Κόλλιας (Ν.Δ.) ψήφισε «παρών» για την περίπτωση Μπούκουρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή