Τα μηνύματα μιας προεκλογικής χειραψίας

Τα μηνύματα μιας προεκλογικής χειραψίας

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «ενσταντανέ» στο ετήσιο μνημόσυνο για τον ιδρυτή της Ν.Δ., Κων. Καραμανλή, την Παρασκευή το πρωί, απέπνεε πνεύμα ενότητας, σύμπνοιας και συστράτευσης, με τον νυν και τον πρώην πρωθυπουργό δίπλα δίπλα, σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα παρατεταγμένη, αλλά και αντάρτες, διαγραμμένους και διεκδικητές μεριδίου της κεντροδεξιάς πίτας στο κάδρο, υπό την «αιγίδα» των καραμανλικών, που ήθελαν να περάσουν το μήνυμα ότι μόνο αυτοί «ενώνουν».

Οι κ. Αντ. Σαμαράς και Κ. Καραμανλής αντήλλαξαν θερμή χειραψία. Ο στόχος προφανής: να συμβολίσουν την ενότητα της παράταξης ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης. Δεν συναντήθηκαν, ωστόσο, κατ’ ιδίαν ούτε για λίγα λεπτά (όπως είχε συμβεί προ διετίας, αν και ο σχετικός χώρος είχε προετοιμασθεί), επιβεβαιώνοντας ότι οι ισορροπίες στο εσωτερικό της παράταξης παραμένουν εύθραυστες.

Η πρώτη και τελευταία φορά από την εκλογή Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ. που οι δύο άνδρες συναντήθηκαν χωρίς παρουσία άλλων ήταν τον Δεκέμβριο του 2013. Τότε, τρώγοντας ψάρι, είχαν την ευκαιρία για μια ανοικτή συζήτηση, η οποία ολοκληρώθηκε με εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις στήριξης. Οπως λέγεται, ο κ. Καραμανλής είχε ξεκαθαρίσει στον πρωθυπουργό ότι ο ίδιος δεν είναι αντίπαλός του και ότι όλοι στρατεύονται για τη στήριξη της δύσκολης αποστολής του.

«Ο Αντώνης είναι φίλος με τον Κώστα από τα φοιτητικά χρόνια. Αυτό δημιουργεί ανθεκτικούς δεσμούς», έλεγαν αργότερα συνεργάτες του πρωθυπουργού. Και ο πρώην πρωθυπουργός, πάντως, δεν σταματά να επαναλαμβάνει σε κάθε επαφή του με κομματικά στελέχη πως «η κυβέρνηση Σαμαρά είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση για τη χώρα».

Παρότι τελευταίως τοποθετείται όλο και λιγότερο, όπως λένε στελέχη που τον επισκέπτονται τακτικά, ο κ. Καραμανλής φέρεται έντονα προβληματισμένος για το βουβό κλίμα υπό το οποίο οδεύει η χώρα στη διπλή εκλογική αναμέτρηση. Κλίμα, που όπως λένε συνεργάτες του, διαπιστώνεται όχι μόνο μέσω των δημοσκοπήσεων, αλλά και από τις επαφές που πραγματοποιεί ο πρώην πρωθυπουργός σε πολλά μέρη της χώρας και το οποίο ίσως υποκρύπτει μια δύσκολη επόμενη ημέρα. Στην ερώτηση αν του έχει ζητηθεί η με οποιονδήποτε τρόπο δημόσια παρέμβασή του, προκειμένου οι ψηφοφόροι να προστρέξουν στις κάλπες και να στηρίξουν την κυβερνητική σταθερότητα, η απάντηση των συνομιλητών του κ. Καραμανλή είναι αρνητική. Οι ίδιοι κύκλοι, χωρίς να το αποκλείουν, δεν διακρίνουν πρόθεση εκ μέρους του πρώην πρωθυπουργού να απευθύνει παραίνεση προς το εκλογικό σώμα. Θέλησε, ωστόσο, να στείλει ένα μήνυμα στήριξης της Ν.Δ. με την παρουσία του στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος, η οποία πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την παρουσίαση των προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις αναφορές του κ. Σαμαρά στον ιδρυτή της παράταξης Κων. Καραμανλή.

Στο τετ α τετ του περασμένου Δεκεμβρίου λέγεται ότι δεν έγινε κουβέντα για πρόσωπα ένθεν κακείθεν που συχνά-πυκνά ανταλλάσσουν πυρά δημοσίως, ούτε όμως για το σενάριο περί αλλαγής ονόματος στο κόμμα. «Το πρόβλημα δεν είναι το όνομα αλλά οι πολιτικές. Αυτές χαρακτηρίζουν και τελικώς προσδιορίζουν τη δυναμική ενός κόμματος», επισημαίνουν στελέχη του περιβάλλοντος Καραμανλή, αποφεύγοντας επί του παρόντος να δώσουν συνέχεια σε μια συζήτηση, που πάντως έχει ανοίξει και μετά βεβαιότητος προκαλεί δυσφορία σε μερίδα τουλάχιστον των συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού. Κάτι ανάλογο πράττουν και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι προκειμένου να μην πυροδοτήσουν νέο κύκλο έντασης σπεύδουν να σημειώσουν ότι «η Νέα Ελλάδα», την οποία οραματίζεται ο κ. Σαμαράς, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το «αύριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή