Το «Ποτάμι» βάζει εκλογικό πήχυ…

Το «Ποτάμι» βάζει εκλογικό πήχυ…

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σε δύο εβδομάδες μπορούν να συμβούν πολλά». Στη συγκεκριμένη φράση στελέχους του «Ποταμιού» συμπυκνώνεται όλη η ένταση που κρύβεται στο επιτελείο του κ. Στ. Θεοδωράκη. Ο επικεφαλής του «Ποταμιού», έπειτα από σχεδόν δύο μήνες στον δρόμο, βρίσκεται μόλις 15 ημέρες μακριά από την ημερομηνία που θα μάθει αν η μεταπήδηση στην πολιτική επέφερε τα αποτελέσματα που είχε υπολογίσει.

Ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης έχει δηλώσει δημοσίως ότι η καταγραφή ποσοστού της τάξης του 3%-5% θα σήμαινε αποτυχία για το «Ποτάμι» και ο ίδιος θα αποχωρούσε από την πολιτική. Τις τελευταίες εβδομάδες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει ανακοπεί η προηγούμενη ανοδική πορεία του «Ποταμιού». Οι συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη τονίζουν ότι κατά πάγια τακτική δεν σχολιάζουν τις δημοσκοπήσεις από την πρώτη ημέρα δημιουργίας του κόμματος. Στελέχη του ανέφεραν ότι κάθε σχολιασμός επί δημοσκοπήσεων σε αυτή τη φάση θα ήταν παρακινδυνευμένος, καθώς μόλις τώρα αρχίζουν οι ψηφοφόροι να διαμορφώνουν την τελική απόφασή τους. Και υπενθυμίζουν ότι περί το 40% του εκλογικού σώματος, αν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων είναι ακριβή, εξακολουθεί να μην έχει αποφασίσει τι θα πράξει ενώπιον της κάλπης σε δύο εβδομάδες από σήμερα.

Στο «Ποτάμι» εκτιμούν ότι οι περιοδείες του κ. Θεοδωράκη ανά την Ελλάδα (οι οποίες συνεχίζονται ακόμη) συμβάλλουν στο να γνωστοποιήσουν εκ του σύνεγγυς στους πολίτες της Ελλάδας εκτός των Αθηνών τις θέσεις του κόμματος. Και τονίζουν ότι αυτές τις ημέρες γίνονται εμφανή τα πρώτα αποτελέσματα των εργασιών στις οποίες είχαν αποδυθεί τους προηγούμενους μήνες οι ειδικές ομάδες εργασίας του «Ποταμιού». Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτουν, αναδεικνύονται οι θέσεις του κόμματος για την οικονομία, το περιβάλλον, τη συνταγματική αναθεώρηση, τα αγροτικά ζητήματα και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων και του ορυκτού πλούτου που κρύβει το ελληνικό υπέδαφος. Και τονίζουν πως οι πολύ συγκεκριμένες προτάσεις του κόμματος σε μια σειρά από ζητήματα λειτουργούν και ως έμπρακτη διάψευση όσων κατηγορούν το «Ποτάμι» για ανυπαρξία ή ασάφεια θέσεων επί των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Μέχρι και τις 25 Μαΐου, στο «Ποτάμι» θα επιμείνουν στην τήρηση ίσων αποστάσεων τόσο από τα κόμματα της κυβέρνησης (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ) όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Θεοδωράκης εξακολουθεί να αποφεύγει να λάβει θέση στη συζήτηση περί Κεντροαριστεράς, αν και έσπευσε ταχύτατα να αποδομήσει το δίλημμα που έθεσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος περί σύνδεσης των ποσοστών που θα σημειώσει η «Ελιά» με τη συνέχιση, ή μη, του βίου της παρούσας κυβέρνησης.

Μετά τις 25 Μαΐου και εφόσον τα ποσοστά του «Ποταμιού» ανταποκριθούν στις προσδοκίες του κ. Θεοδωράκη και των συνεργατών του, θα ξεκινήσει ένας δεύτερος αγώνας δρόμου, αυτή τη φορά για τη δημιουργία οργανωτικών δομών στο κόμμα. Στόχος παραμένει η διενέργεια ιδρυτικού συνεδρίου στα τέλη Ιουνίου (πιθανότατα στη Σαμοθράκη). Η οργανωτική συγκρότηση αποτελεί και τον βασικότερο λόγο για τον οποίο οι συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη αντιμετωπίζουν ως «εφιαλτικό» ένα πιθανό σενάριο κατάρρευσης του κυβερνητικού συνασπισμού που θα οδηγούσε στη δρομολόγηση συνολικών εξελίξεων, ενδεχομένως και εθνικών εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή