Σε θέση άμυνας ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω Γλέζου

Σε θέση άμυνας ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω Γλέζου

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια συζήτηση που ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσε να μην είχε ανοίξει καθόλου συντηρείται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, με την Κουμουνδούρου να οχυρώνεται – προκειμένου να απαντήσει- πίσω από τις επίσημες θέσεις του κόμματος, μη θέλοντας να αποδοκιμάσει την «πέτρα του σκανδάλου», εν προκειμένω τον άτυπο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Μ. Γλέζο. Η αναφορά του ιστορικού στελέχους σε ενδεχόμενο «αναγκαστικού δανεισμού» προκάλεσε πολιτική θύελλα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δέχεται σφοδρή επίθεση από τη Ν.Δ. Η επιλογή της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν να δοθεί κάλυψη στον κ. Γλέζο, ενώ ταυτόχρονα δόθηκε «γραμμή» προς κορυφαία στελέχη να αποσαφηνίσουν ότι δεν τίθεται από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ τέτοιο ζήτημα, με την προσδοκία να πέσουν οι τόνοι και το θέμα να «ξεφουσκώσει».

Ετσι, χθες, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για δίκαιη φορολογία, δεν υπάρχει ο όρος “αναγκαστικός δανεισμός”». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Γ. Σταθάκης δήλωσε (ΒΗΜΑ FM) ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα εσωτερικού δανεισμού».

Ωστόσο, η υπενθύμιση, χθες, από τον ιστότοπο newsit.gr, αναφοράς του κ. Γλέζου σε «κόκκινη γραμμή» για αυξημένη φορολογία στο εισόδημα από τις 30.000 έως 40.000 ευρώ, όσον αφορά τη φορολόγηση, αναζωπύρωσε τη «φωτιά» που η Κουμουνδούρου θα ήθελε να δει σε ύφεση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου «είδε» σε αυτή την αναφορά το όριο για την επιβολή «εσωτερικού αναγκαστικού δανεισμού», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, και πρόσθεσε ότι «η θέση αυτή αποτελεί προφανώς κεντρική θέση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί εδώ και μέρες δεν έχει υπάρξει η παραμικρή αποδοκιμασία από τον (κατά τα άλλα λαλίστατο) κ. Τσίπρα. Η ένοχη σιωπή του κ. Τσίπρα επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει συνειδητά την αποσταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας».

Η απάντηση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε για άλλη μία φορά στις θέσεις του κόμματος, τονίζοντας ότι «σε κανένα από τα προγραμματικά κείμενα και τις επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει η θέση για αναγκαστικό “εσωτερικό δανεισμό”, αλλά για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα». Ο κ. Κεδίκογλου επανήλθε, καλώντας τον κ. Τσίπρα να απαντήσει ευθέως εάν αποδοκιμάζει ή όχι τις προτάσεις του κ. Γλέζου. Ο ίδιος ο κ. Γλέζος έκανε λόγο σε δήλωσή του για προσπάθεια της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού «να υπερασπιστεί τους μεγαλοεισοδηματίες, τρομοκρατώντας και παραπλανώντας τους πολίτες», η οποία, όπως πρόσθεσε, θα πέσει στο κενό.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή