ΠΑΣΟΚ: Νέα εστία τριβών οι… Κάννες

ΠΑΣΟΚ: Νέα εστία τριβών οι… Κάννες

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υπόγεια σύγκρουση μεταξύ των κ. Ευ. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου αναζωπυρώνει το τελευταίο δημοσίευμα των Financial Times για όσα συνέβησαν στις Κάννες στις αρχές Νοεμβρίου του 2011, όταν ο τότε πρωθυπουργός είχε γνωστοποιήσει στους παρευρισκόμενους ηγέτες (Αγκελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί) ότι προτίθεται να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας από την τρόικα.

Η πρώτη αντίδραση ήλθε από την πλευρά του κ. Βενιζέλου, ο οποίος, μέσω ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά αρνήθηκε ότι οι πιέσεις οι οποίες ασκήθηκαν (σύμφωνα με το δημοσίευμα των F.T., ο κ. Ζοζέ Μπαρόζο βρήκε σύμφωνους τόσο τον κ. Σαμαρά όσο και τον κ. Βενιζέλο για την «ακύρωση» του δημοψηφίσματος) προς τον κ. Παπανδρέου ήταν η αφορμή για την πτώση της κυβέρνησής του. «Σημασία έχει», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «ότι μετά τις Κάννες, η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και οδήγησε με δική της πρωτοβουλία στην ευρύτερη συνεργασία της κυβέρνησης Παπαδήμου». Επισημαίνεται, ακόμη, πως «όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή κάποια στιγμή θα αναφερθούν με αυθεντικό τρόπο στα πραγματικά περιστατικά».

Αντίθετη ανάγνωση

Στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, η ανάγνωση του δημοσιεύματος έχει γίνει με τον απολύτως αντίθετο τρόπο. Σε μια σύντομη ανακοίνωση τονίζεται πως ο κ. Παπανδρέου επιβεβαιώνεται σε όσα έχει κατά καιρούς δηλώσει, «παρά τις όποιες ενστάσεις για την ακρίβεια ορισμένων σημείων του δημοσιεύματος των F.T.». Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Τώρα, είναι ώρα να μιλήσουν άλλοι». Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου τονίζουν ότι τα νέα στοιχεία τα οποία παραθέτει το δημοσίευμα επιβεβαιώνουν την αφήγηση του πρώην πρωθυπουργού και εντάσσουν και άλλα πρόσωπα στο «κάδρο» της συζήτησης για εκείνη την περίοδο. Δεδομένου ότι τα νέα πρόσωπα είναι ουσιαστικά οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, είναι σαφής η αιχμή προς τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Πέρα από το –σχεδόν μόνιμα– ανοιχτό μέτωπο με τον πρώην πρωθυπουργό, ο κ. Βενιζέλος αντιμετωπίζει πλέον και την αμφισβήτηση του διλήμματος που έθεσε περί ψήφισης της «Ελιάς» ή κατάρρευσης της κυβέρνησης σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος. Την Κυριακή ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, δήλωσε (9,84) ότι διαφωνεί με την τακτική αυτή και δη «με την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ, εκ των προτέρων, καθορίζει τη στάση του». Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε, επίσης, χθες (ΣΚΑΪ) ότι διαφωνεί και με το δίλημμα το οποίο αναμένεται να θέσει κ. Βενιζέλος μετά την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών προς τον ΣΥΡΙΖΑ, για επιλογή στον δεύτερο γύρο, σε όσους δήμους ή περιφέρειες έλθουν αντιμέτωποι, μεταξύ υποψηφίου της Ν.Δ. ή του ΠΑΣΟΚ.

Στη συζήτηση περί επόμενης ημέρας στο ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε και ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός Υποδομών δήλωσε (CreteTv) ότι την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών θα πρέπει να «θα ξανακάνουμε τη Δημοκρατική Παράταξη και το ΠΑΣΟΚ μια μεγάλη παράταξη, όπως ήταν».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή