Υψηλοί τόνοι από τον κ. Σαμαρά για τη «Νέα Ελλάδα»

Υψηλοί τόνοι από τον κ. Σαμαρά για τη «Νέα Ελλάδα»

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Από εδώ και μπρος, μόνο επάνω έχουμε να πηγαίνουμε», είπε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός σε ομιλία του σε γυναίκες στη Λαμία, θέλοντας να εκπέμψει ένα ευρύτερο μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας, μετά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε δριμεία κριτική στον κ. Τσίπρα με αφορμή τη χρήση του όρου «Νέα Ελλάδα» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. «Νέα Ελλάδα δεν είναι εκείνοι που θέλουν να μας επιστρέψουν στο τέλμα από το οποίο μόλις ξεκολλήσαμε […] ούτε εκείνοι που διαιρούν και χωρίζουν τους Ελληνες. Νέα Ελλάδα είναι αυτοί που φέρνουν επενδύσεις για να δουλέψουν τα παιδιά μας και δημιουργούν εισόδημα, πλούτο και ευκαιρίες για τον καθένα».

Η στόχευση του κ. Σαμαρά να αναδείξει την εικόνα μιας Ελλάδας που προχωράει μπροστά, αφήνοντας οριστικά πίσω τις δύσκολες εποχές του Μνημονίου, είναι άλλωστε και ο κεντρικός στόχος της Ν.Δ. στην τελική ευθεία προς τις διπλές εκλογές. Η εκλογική στρατηγική του κ. Σαμαρά, που είναι και το κεντρικό πρόσωπο της γαλάζιας εκστρατείας, περιλαμβάνει στοιχεία αισιοδοξίας, προσπάθεια άμβλυνσης των προβλημάτων που προκάλεσε η οικονομική κρίση, αλλά και έντονη πόλωση, την οποία μοιάζει να επιδιώκουν και η Ν.Δ. εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ηδη από το Σάββατο, με την ομιλία του στην Τρίπολη, ο κ. Σαμαράς κινείται σε καθαρά εκλογικούς ρυθμούς, ενώ χθες μετείχε και σε εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής με αντικείμενο το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, όπου και δεσμεύθηκε ότι θα διατεθούν έως 350 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των αναξιοπαθούντων. Λίγο αργότερα, στον δρόμο για τη Λαμία επιθεώρησε τα έργα του οδικού άξονα στο τμήμα παράκαμψης της Στυλίδας, τα οποία μάλιστα χαρακτήρισε «έμπρακτη επανεκκίνηση».

Η επιλογή του κ. Σαμαρά να βάλει στην προεκλογική εικόνα τα έργα δεν είναι τυχαία. Σε αυτά εδράζεται το μήνυμα της επανεκκίνησης της οικονομίας και, άρα, της σταδιακής αποκλιμάκωσης της ανεργίας. Αντιστοίχως, η παρουσία του στην εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής δεν συνιστά μόνον αναγνώριση του σημαντικού έργου που επιτελεί η ελλαδική Εκκλησία σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά και επαναβεβαίωση της επιλογής του κ. Σαμαρά να προσεγγίσει το χριστεπώνυμο πλήθος, η ψήφος του οποίου είναι κρίσιμη στις εκλογές.

Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς παρουσίασε ένα πρόσθετο πρόγραμμα το οποίο προβλέπει ότι για την επταετία 2014-2020 θα δοθούν 281 εκατ. στην Ελλάδα ως «Πρόγραμμα Τροφίμων και Ειδικής Βοήθειας» στους ανήμπορους. «Και μπορεί το ποσό να ξεπεράσει και τα 350 εκατ. ευρώ. Το μισό απ’ αυτό το ποσό θα το δώσουμε να το διαχειριστεί η Εκκλησία της Ελλάδος», ανέφερε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «στις πιο κρίσιμες στιγμές της περασμένης τετραετίας, την κοινωνία μας την κράτησαν όρθια η ελληνική οικογένεια που παραμένει ισχυρή και η ελληνική Εκκλησία, που πιστή στις παραδόσεις της Ορθοδοξίας μας έκανε το καθήκον της στο ακέραιο». Ο πρωθυπουργός, όπως είχε πράξει και το 2011 στη ΔΕΘ, επέμεινε στην ισχύ της πίστης, εισάγοντας εκ νέου τα στοιχεία «χριστιανοδημοκρατίας» στον δημόσιο λόγο του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος εξέφρασε την πικρία του γιατί «η σημερινή εικόνα της Ευρώπης δυστυχώς δεν απηχεί όσα οραματίστηκαν ο Σουμάν, ο Αντενάουερ, ο Ντε Γκωλ και οι υπόλοιποι πρόδρομοι της Ενωμένης Ευρώπης, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος τόνισε ότι «οι κατά τόπους Εκκλησίες στην Ευρώπη έχουν την ευχέρεια να δείξουν μιαν ευρύτερη αλληλεγγύη μεταξύ τους, επιδρώντας στις κοινωνίες μέσα στις οποίες ζουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή