Κατώτερη των προσδοκιών η επίσκεψη Τσίπρα

Κατώτερη των προσδοκιών η επίσκεψη Τσίπρα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «σημαντικός φίλος της Ρωσίας» έγινε δεκτός χθες στη Μόσχα από την πρόεδρο της Ανω Βουλής, Βαλεντίνα Μετβιένκο, ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη ρωσική πρωτεύουσα λαμβάνει, για την ηγετική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρα «ανοίγματος» στη Ρωσία, στο πλαίσιο ανάπτυξης μιας στρατηγικής οικοδόμησης διεθνών σχέσεων, με την προοπτική ανάληψης της εξουσίας στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα είναι σε επίπεδο υποδεέστερο από εκείνο που ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του προσδοκούσαν. Παρά τις προσπάθειες για συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης και πρόσωπα του στενού επιτελείου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό και είναι ενδεικτικό ότι, τελικά, δεν θα γίνει συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος απουσιάζει λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.

Το ζήτημα της Ουκρανίας κυριάρχησε στη χθεσινή συνάντηση με την κ. Ματβιένκο και ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να λειτουργήσει ως γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας και όχι διχασμού, ενώ πρόσθεσε ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να εργαστούν για τον διάλογο. Επισήμανε, επίσης, ότι μια ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθούσε διαφορετική πολιτική και δεν θα έσπευδε να αναγνωρίσει τη νέα ουκρανική κυβέρνηση, ενώ θα αξιοποιούσε διαφορετικά τις δυνατότητες από την άσκηση της προεδρίας της Ε.Ε. Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα με τον α΄ αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ρωσίας Βλαντιμίρ Τίτοφ, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας Αλεξέι Πούσκοφ και με τον α΄ αντιπρόεδρο της Δούμας Ιβάν Μέλνικοφ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται την Πέμπτη να μεταβεί στις Βρυξέλλες για το ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν, ενώ την Παρασκευή θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση για τις υποψηφιότητες της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής και του Γ. Σακελλαρίδη για τον Δήμο.

Εν τω μεταξύ, ως μια «επιθετική κίνηση που αποδόμησε την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης» αποτιμούν στην Κουμουνδούρου την υιοθέτηση του συνθήματος «Νέα Ελλάδα», εξέλιξη που προκάλεσε οξεία πολιτική αντιπαράθεση. Στον ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσαν να κατοχυρώσουν και τον ιστότοπο neaellada.gr, μέσω του οποίου παρουσιάζουν την προεκλογική κίνηση, υπεραμύνονται των ενεργειών τους. «Το “Νέα Ελλάδα” δεν είναι σύνθημα, είναι άποψη, σχέδιο, προτάσεις, που δεν μπορούν να υλοποιηθούν με παλιά υλικά», αναφέρουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή