Ευ. Βενιζέλος: «Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας»

Ευ. Βενιζέλος: «Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αφήγηση της μόνης στρατηγικής που μπορεί να σώσει τη χώρα και στον κρίσιμο χαρακτήρα που έχουν οι ευρωεκλογές για τη συνέχιση της ασκούμενης πολιτικής ενέμεινε και χθες ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε (Alpha) στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, περιγράφοντάς τις ως μια αθροιστική νομιμοποίηση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Διότι, όπως είπε, μπορεί το ΠΑΣΟΚ να έλαβε μόλις 12,4%, ωστόσο τα ποσοστά των Ν.Δ. και ΔΗΜΑΡ ερμηνεύονται ως νομιμοποίηση της στρατηγικής την οποία εξαρχής χάραξε το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία που έχει για τη χώρα να παρακολουθούνται τα δημοσιονομικά της προκειμένου να μην εκτροχιασθούν ξανά. Σήμερα και αύριο ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος επέστρεψε από το εξωτερικό όπου βρέθηκε στο πλαίσιο των υπουργικών καθηκόντων του, θα συνεχίσει τις προεκλογικές ομιλίες του, σε επαγγελματικές ομάδες στην Αθήνα.

Ως προς την ενδοκομματική κατάσταση χθες, ο κ. Ν. Ανδρουλάκης υπερασπίστηκε τις επιλογές του κ. Γ. Παπανδρέου το 2010, λέγοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός «έπεσε σε πολύ δύσκολη συγκυρία, μπορεί να υπέγραψε τα Μνημόνια, αλλά ο Καραμανλής χρεοκόπησε τη χώρα». Ο κ. Ανδρουλάκης υπερασπίστηκε και τις επιλογές του Ανδρέα Παπανδρέου, τονίζοντας ότι «δεν ήταν ο μόνος που έκανε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη, την ίδια πολιτική ακολούθησε ο Γκονζάλες». Οι δηλώσεις του εκλαμβάνονται και ως μια προσπάθεια να αμβλυνθεί το συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ Βενιζέλου – Παπανδρέου, μετά τη σχετική συζήτηση που πυροδότησε δημοσίευμα των F.T. για τις Κάννες και το δημοψήφισμα (που ποτέ δεν έγινε) του Νοεμβρίου 2011. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι το μόνο στέλεχος το οποίο θεωρεί ότι μόλις λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές και με την «Ελιά» να εμφανίζει μια κάποια δημοσκοπική άνοδο, δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αναζωπύρωσης ενδοκομματικών τριβών.

Σε ανάλογο ύφος, με επίκεντρο την ανάγκη για ενότητα, αλλά και αιχμές προς αρκετούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, κινήθηκε χθες και η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία μίλησε για ανάγκη συνεννόησης όσων «δεν επενδύουμε στον κατακερματισμό βάζοντας εμπόδια στις πρωτοβουλίες διαλόγου για να διασώσουμε το προσωπικό μας κομματικό μαγαζάκι». Και εξαπέλυσε αιχμές εναντίον όσων, όπως είπε, παλεύουν για μια «επίπλαστη και ψηφοθηρική ενότητα», η οποία «αναβάλλεται πονηρά για την επαύριο των εκλογών».

Η επόμενη ημέρα

Στην επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών αναφέρθηκε και ο κ. Κυρ. Πιερρακάκης, τονίζοντας ότι «η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς πρέπει να γίνει με όρους βάσης και όχι με όρους κορυφής», ενώ υπενθύμισε την παλαιά φράση του κ. Θ. Πάγκαλου περί «οκτώ – εννέα πρωθυπουργήσιμων» που, όπως επισήμανε, «στοίχειωσαν τον χώρο και τις φιλοδοξίες πολλών προσώπων». Ο κ. Πιερρακάκης ουσιαστικά τάχθηκε και αυτός υπέρ της δρομολόγησης διαδικασιών την επόμενη ημέρα των ευρωκλογών, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπερβεί «εγωισμούς, ναρκισσισμούς και μικροσυμφέροντα» και να αποφασίσει «με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή