Επιμένει στο δίλημμα της αποχώρησης ο Βενιζέλος

Επιμένει στο δίλημμα της αποχώρησης ο Βενιζέλος

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως απαραίτητη για τη συνέχιση της διαδικασίας εξόδου από την κρίση περιέγραψε και χθες ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος την ανάγκη για υπερψήφιση της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και της «Ελιάς», στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κακής επίδοσης της «Ελιάς» και του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι ο πρώτος αντίκτυπος θα είναι ψυχολογικός, καθώς «οι βουλευτές μας δεν θα μπορούν να στηρίξουν τα νομοσχέδια, δεν θα μπορεί να λειτουργήσει η κυβέρνηση, θα υπάρχει μια συνεχής αμφισβήτηση».

Ο κ. Βενιζέλος, μόλις προχθές, δήλωνε (Alpha) ότι σε περίπτωση κακού αποτελέσματος δεν πρόκειται να απευθυνθεί στον κ. Αντ. Σαμαρά, αλλά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλια, στον οποίο και θα γνωστοποιήσει ότι το ΠΑΣΟΚ αποχωρεί από την κυβέρνηση. Στην ίδια συνέντευξη τόνισε ότι, κατά τον νόμο, οι εκλογές μπορεί να είναι προγραμματισμένες για το 2016, ωστόσο «εκτός από τη νομιμότητα, υπάρχει και η νομιμοποίηση που είναι μια πολιτική έννοια. Πρέπει να σε στηρίζει ο κόσμος, πρέπει να έχεις ένα ηθικό δικαίωμα να κάνεις αυτά που κάνεις. Αν λοιπόν αυτό διαταραχθεί, δεν μπορείς να κυβερνήσεις».

Υπερασπίστηκε, ακόμη, τον σταυρό στα ψηφοδέλτια, λέγοντας ότι έτσι αποφεύγεται ο διορισμός «αλεξιπτωτιστών και τυχοδιωκτών» οι οποίοι, όπως είπε, «δεν τίμησαν τα κόμματα από τα οποία προήλθαν», αποστροφή που έγινε αντιληπτή ως αιχμή για πρόσωπα όπως οι κ.κ. Μαριλένα Κοππά και Κρίτων Αρσένης.

Σαφείς αιχμές

Σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε σε περιφερειακά μέσα, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης του κ. Γ. Παπανδρέου, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους τότε στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού περί υπερβολικών προεκλογικών υποσχέσεων, όπως η κατάργηση της σύμβασης της COSCO και η επανακρατικοποίηση του ΟΤΕ. Ωστόσο, υπερασπίστηκε την επιλογή του κ. Παπανδρέου να μην προχωρήσει σε εκλογές όταν αντιλήφθηκε το μέγεθος των προβλημάτων που είχε κληρονομήσει, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τη χώρα «σε μια κατάσταση ζούγκλας».

Ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να αναφερθεί προσωπικά στον κ. Γ. Παπανδρέου, ωστόσο σε συνέντευξη που παραχώρησε προχθές τη νύχτα (Alpha) προχώρησε σε εκτεταμένη αναφορά σε όσα διημείφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2011 μεταξύ του ιδίου και του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Εκεί, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, «μου είπε ο άνθρωπος (σ.σ. Σόιμπλε) με πολύ μεγάλη ευγένεια “μήπως πρέπει να μετατρέψουμε το πρόγραμμα σε ένα πρόγραμμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ”». Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο περιστατικό προκειμένου να τονίσει ότι τότε η χώρα παρέμεινε στο ευρώ λόγω της άρνησης του ιδίου να συμφωνήσει με την πρόταση του κ. Σόιμπλε. Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε λεπτομέρειες, οι οποίες είχαν γίνει γνωστές στην ελληνική αντιπροσωπεία από τον κ. Γεργκ Ασμουσεν, όπως η προσθήκη ορίου ανάληψης από τα τραπεζικά ΑΤΜ στα 50-100 ευρώ ημερησίως, για ένα χρονικό διάστημα.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ο κ. Βενιζέλος θα πυκνώσει, όπως είναι αναμενόμενο, τις δημόσιες εμφανίσεις του. Με την άποψη περί αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση σε περίπτωση αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος, διαφώνησε χθες η κ. Κατερίνα Μπατζελή, πρώην υπουργός και υποψήφια ευρωβουλευτής με την «Ελιά». Η κ. Μπατζελή επισήμανε (Alpha 9,89) πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποχωρήσει από την κυβέρνηση «όταν τελειώσει η σκληρή διαπραγμάτευση για το χρέος», ωστόσο αποσύνδεσε την κυβερνητική συνεργασία από πιθανές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. «Αν το ΠΑΣΟΚ είναι χαμηλά και εάν θα τεθεί θέμα ηγεσίας, είναι θέμα εσωτερικό και δεν αφορά τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μπατζελή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή