Το κοστολόγιο του… προεκλογικού αγώνα

Το κοστολόγιο του… προεκλογικού αγώνα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τους υποψηφίους των αυτοδιοικητικών εκλογών, που έχουν επιστρατεύσει όλα τα προσφερόμενα μέσα επικοινωνίας με τους εν δυνάμει ψηφοφόρους τους.

Στο Facebook, όπου σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι δημιούργησαν έγκαιρα «σελίδα» με το βιογραφικό τους, φωτογραφίες των ιδίων και της έως τώρα δράσης τους, εκτυλίσσεται μεγάλο μέρος του προεκλογικού αγώνα. «Κάθε βδομάδα το Facebook σε ενημερώνει για το πόσοι επισκέπτονται τη σελίδα σου, πόσοι μοιράζονται τις αναρτήσεις σου ή επιβραβεύουν όσα λες», εξηγεί στην «Κ» υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. «Εγώ, αν και έχω 1.300 διαδικτυακούς φίλους, μόνον 300 ακολουθούν τη σελίδα μου», παρατηρεί με πικρία. Εξ ου και αποφάσισε να δημιουργήσει και χορηγούμενη σελίδα στο Facebook, η οποία εμφανίζεται εξίσου στο χρονολόγιο γνωστών και άγνωστων χρηστών, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις διαφημίσεις. «Το κόστος είναι ένα έως τρία ευρώ την ημέρα, οπότε συνολικά για την προεκλογική περίοδο έδωσα 45 ευρώ συν τον ΦΠΑ». Ορισμένοι για να «πιάσουν» το νεανικό κοινό έστησαν blog που είναι δωρεάν ή διαδικτυακό ιστότοπο. «Είκοσι πέντε ευρώ πληρώνουμε για την κατοχύρωση της διεύθυνσης, ενώ μια φιλική τιμή ξεκινά από 200 ευρώ και ανεβαίνει ανάλογα με τις απαιτήσεις».

Φυλλάδια, κάρτες

Μπορεί οι αφίσες να αποφεύγονται λόγω περιορισμένου νόμιμου χώρου, όμως φυλλάδια και κάρτες «κρατούν» ακόμα. «Στάθηκα τυχερός, αφού μου έκαναν μια καλή προσφορά», αναφέρει στην «Κ» έτερος υποψήφιος: «Πλήρωσα 220 ευρώ με επιπλέον τον ΦΠΑ για 5.000 φυλλάδια και 90 ευρώ για 3.000 κάρτες, ενώ επιπλέον 40 ευρώ πλήρωσα τον φωτογράφο». Για να μοιραστεί το παραπάνω πληροφοριακό υλικό, «η ταρίφα για τους διανομείς είναι 20 ευρώ την ημέρα, οπότε μαζευτήκαμε τρεις υποψήφιοι για να τα μοιραστούμε». Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης, βέβαια, δεν αποφεύγονται και ορισμένα παρατράγουδα. Οι φωτογραφίες τύπου «selfie» που πολλοί υποψήφιοι τράβηξαν μόνοι τους για οικονομία είχαν ως αποτέλεσμα ουκ ολίγοι να θυμίζουν… καταζητούμενους. Ταυτόχρονα, όσοι έχουν συμμετάσχει πάλι σε εκλογές αρκέστηκαν σε αναδημοσίευση του υλικού τους, αδιαφορώντας για τις αλλαγές που προέκυψαν στο πέρασμα της τετραετίας…

Προκειμένου να είναι σίγουροι ότι οι «φίλοι» του συνδυασμού θα τους εμπιστευτούν, οι υποψήφιοι προχωρούν ένα βήμα παρακάτω, προσφέροντάς τους «μασημένη» τροφή. Για να προμηθευτούν ψηφοδέλτια από τον συνδυασμό τους, τα οποία εν συνεχεία θα «σταυρώσουν» αφιλοκερδώς συγγενείς και φίλοι, πληρώνουν 12 ευρώ συν τον ΦΠΑ για 1.000 ψηφοδέλτια. «Στα ΕΛΤΑ έδωσα 100 ευρώ για αποστολή 1.000 φακέλων με παραλήπτες και άλλα 65 ευρώ για φακέλους χωρίς αναγραφόμενους παραλήπτες», διευκρινίζει η ίδια πηγή. Βέβαια, για να κερδίσει κανείς τους ψηφοφόρους δεν αρκούν τα φουσκωμένα βιογραφικά και τα λαμπερά χαμόγελα. Οι συναθροίσεις σε σπίτια υποστηρικτών, όπου οι φερέλπιδες πολιτικοί μιλούν σε «χαλαρή» ατμόσφαιρα με πολίτες, αναβιώνουν χάρη και στο χαμηλό κόστος. Δείπνα, απογευματινοί καφέδες, ακόμα και έξοδοι σε μπαρ, όπου συζητείται το μέλλον του τόπου, πραγματοποιούνται συστηματικά τις μέρες αυτές. Το αντίτιμο ποικίλλει, καθώς και οι τοπικές επιχειρήσεις εστίασης προχωρούν σε γενναίες εκπτώσεις σε όσους έχουν πιθανότητες εκλογής. Ενδεικτικά μας ανέφεραν τιμή 80 ευρώ για τριάντα καφέδες. Υπάρχουν, βέβαια, και πιο γαλαντόμοι. Στη Δυτική Αττική υποψήφιος ναύλωσε τρία (!) πούλμαν, όπου φόρτωσε θαμώνες ΚΑΠΗ και τους κέρασε στα… Βλάχικα της Βάρης.

Το κατώτατο πακέτο για μια αξιοπρεπή υποψηφιότητα υπολογίζεται στα 1.500 ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι η πολιτική είναι ακριβό… σπορ. Πολλοί για να αντεπεξέλθουν ακύρωσαν τις καλοκαιρινές διακοπές, ανέβαλαν το σέρβις του αυτοκινήτου ή ακόμα και ιατρικά τσεκάπ. Ως γνωστόν, ουδείς την δόξαν εμίσησεν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή