Ευ. Βενιζέλος: Απέτυχε η στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ

Ευ. Βενιζέλος: Απέτυχε η στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως διπλό μήνυμα υπέρ της κυβερνητικής σταθερότητας, αλλά και υπέρ υποψηφίων οι οποίοι προέρχονται από την Κεντροαριστερά, αντιμετωπίζουν στο ΠΑΣΟΚ το αποτέλεσμα του χθεσινού πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο ίδιος ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε χθες αποτυχημένη την «τακτική δημοψηφίσματος» που επιχείρησε να προσδώσει στις χθεσινές αναμετρήσεις ο κ. Αλ. Τσίπρας, μιλώντας, επίσης, για «στενά κομματικά επιλογές που απέτυχαν σε πανελλαδικό επίπεδο». Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε το δίλημμά του, καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ της κυβερνητικής σταθερότητας στις ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής.

Στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα μπορεί να αναγνωσθεί σε τρία επίπεδα. Πρώτον, σε αυτό της κυβερνητικής σταθερότητας, η οποία αντιμετωπίζεται, όπως λένε, από τους πολίτες, ως συνθήκη για την έξοδο από την κρίση. Οι συνεργάτες του κ. Ευ. Βενιζέλου τονίζουν ότι οι πολίτες τάχθηκαν υπέρ της κυβερνητικής «σταθερότητας» και όχι «στασιμότητας», αποστροφή που ερμηνεύεται και ως αιχμή προς τη Ν.Δ. Δεύτερον, είναι ορατή η κοινωνική πλειοψηφία της Κεντροαριστεράς, οι υποψήφιοι της οποίας έχουν σημειώσει καλές επιδόσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Το τρίτο επίπεδο ανάγνωσης αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τα αποτελέσματα που -όπως λένε- δεν κατόρθωσε να επιτύχει. Σημειώνουν ότι σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν σημειώσει χαμηλότερες επιδόσεις από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του Ιουνίου 2013 και τούτο έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι από την Κουμουνδούρου περιγράφουν τις αναμετρήσεις αυτών των ημερών ως «δημοψήφισμα» για την κυβέρνηση.

Στη Χαρ. Τρικούπη επισημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να έχει στον β΄ γύρο παρουσία η οποία είναι σε πλήρη αναντιστοιχία προς τα ποσοστά που εμφανίζεται να εξασφαλίζει σε εθνικό επίπεδο.

Σημειώνουν, μάλιστα, ότι το ΠΑΣΟΚ κατορθώνει να έχει παρουσία μέσω υποψηφίων οι οποίοι προέρχονται ή στηρίζονται από το κόμμα (ως ανεξάρτητοι σε όλες τις περιπτώσεις) σε οκτώ από τις 13 περιφέρειες της χώρας και συγκεκριμένα: Αττική (Ι. Σγουρός), Κρήτη (Στ. Αρναουτάκης), Β. Αιγαίο (Ν. Γιακαλής), Νότιο Αιγαίο (Ι. Μαχαιρίδης), Ανατ. Μακεδονία-Θράκη (Α. Γιαννακίδης), Δυτ. Ελλάδα (Απ. Κατσιφάρας), Θεσσαλία (Ν. Τσιλιμίγκας), Πελοπόννησος (Π. Τατούλης).

Επίσης, οι υποψήφιοι τους οποίους εμμέσως στήριξε κατορθώνουν να περάσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας (Γ. Καμίνης στην Αθήνα, Γ. Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη και Ι. Μώραλης στον Πειραιά) και μάλιστα με αξιώσεις να κερδίσουν τις αντίστοιχες δημαρχίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή