Στις ευρωεκλογές εστιάζουν διεθνή ΜΜΕ

Στις ευρωεκλογές εστιάζουν διεθνή ΜΜΕ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στρέφουν την προσοχή τους τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης στα σχόλιά τους για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των ελληνικών περιφερειακών εκλογών. Η εκτίμηση γι’ αυτά είναι, σε γενικές γραμμές, ότι υπήρξαν ισορροπημένα, χωρίς όμως να λείπουν και οι αντιτιθέμενες απόψεις: από προβάδισμα της κυβέρνησης (Financial Times) έως «θρίαμβο της αριστερής συμμαχίας και των ακροδεξιών» (Der Spiegel).

«Μοιάζει να υπάρχει μια ευρεία συναίνεση –τόσο μεταξύ ψηφοφόρων όσο και στις αγορές– ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, ωστόσο υπάρχει μια χώρα όπου οι ευρωεκλογές έχουν πραγματικά βάρος, καθώς στην Ελλάδα, οι εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της ανήσυχης κυβέρνησης συνασπισμού της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς από τον Ιούνιο του 2012», αναφέρει η Wall Street Journal σε άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοσή της με τίτλο «Οι ευρωπαϊκές εκλογές θα δοκιμάσουν την κυβέρνηση συνεργασίας». Η εφημερίδα αναφέρει ότι «ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να αποφύγει τη διενέργεια νέων εκλογών. Σύμφωνα με κάποιον που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του Ελληνα πρωθυπουργού, ακόμη και εάν ο κ. Βενιζέλος παραιτηθεί, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο, την οποία αναμένεται να κερδίσει, απευθύνοντας έκκληση σε μικρότερα κόμματα, ακόμη και σε ορισμένους από τους συναδέλφους του κ. Βενιζέλου για τους οποίους οι πρόωρες εκλογές θα σήμαιναν πολιτική αυτοκτονία». Εκτίμηση της εφημερίδας είναι επίσης ότι η δικομματική κυβέρνηση εξήλθε «λαβωμένη από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών». Στη σχετική ανταπόκριση επισημαίνεται επίσης «η αναπάντεχη ισχυρή εκλογική παρουσία των υποψηφίων της Χρυσής Αυγής σε Αθήνα και Αττική», αλλά και το αποτέλεσμα στον Πειραιά, όπου «ο υποψήφιος δήμαρχος της Ν.Δ. ήρθε δεύτερος εξαιτίας ενός πρωτοεμφανιζόμενου τοπικού υποψηφίου χωρίς πολιτικές διασυνδέσεις, ο οποίος σχετίζεται με την ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης».

«Ο πρώτος γύρος των ελληνικών τοπικών εκλογών δεν ανέδειξε σαφή νικητή», είναι η εκτίμηση του Bloomberg. Αντιθέτως, οι Financial Times αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση αποσπά ένα προβάδισμα στις τοπικές εκλογές» και παρατηρεί πως «το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή κατέγραψε σημαντικά κέρδη στην Αθήνα και στη Δυτική Αττική».

«Μάχη στήθος με στήθος»

Η πλειονότητα των γερμανικών Μέσων περιγράφει ως μάχη «στήθος με στήθος» τον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει ότι αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε επιτυχίες εντός της Αθήνας, αλλά και γύρω από την ελληνική πρωτεύουσα, αφετέρου, τα κόμματα της συγκυβέρνησης κατάφεραν να διασφαλίσουν τη θέση τους στις περιφέρειες. Η Handelsblatt υπογραμμίζει πως «ο Σαμαράς κερδίζει τις περιφέρειες». Αντιθέτως, η επιθεώρηση Der Spiegel ερμηνεύει το αποτέλεσμα ως εξής: «Oι δημοτικές εκλογές πυροδοτούν πολιτική ένταση. Η αριστερή συμμαχία και οι ακροδεξιοί θριάμβευσαν στις δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα. Πλέον οξύνεται το πολιτικό κλίμα στην ευρωπαϊκή χώρα, ενώ αυξάνεται η πίεση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Σαμαρά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή