Η γερμανική ερμηνεία του ελληνικού εκλογικού αποτελέσματος

Η γερμανική ερμηνεία του ελληνικού εκλογικού αποτελέσματος

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μάχη «στήθος με στήθος» περιγράφουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης την χθεσινή εκλογική αναμέτρηση στις δημοτικές και περιφερειακές κάλπες στην χώρα.

Τα γερμανικά μέσα κάνουν λόγο για αδυναμία ανακήρυξης «νικητή» σε βασικές περιφέρειες, ενώ σημειώνουν πως μεγάλο μέρος των πολιτών (50%) της Αθήνας φαίνεται να στηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, ορισμένα μέσα μιλούν για ξεκάθαρη νίκη των συνδυασμών που έχουν υποστηριχθεί από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, κάτι που φαίνεται παράδοξο βάσει των τελικών αποτελεσμάτων της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης, όπως το προβάδισμα του κ. Καμίνη με διαφορά της τάξεως του 1,06%  από τον κ. Σακελλαρίδη για τον Δήμο Αθηναίων, αλλά και εν αναμονή των αποτελεσμάτων του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Αντιθετικές εντυπώσεις αποτυπώνονται στην η αυστριακή Die Presse, όπου το εκλογικό αποτέλεσμα μεταφράζεται ως επιτυχία για την κυβέρνηση, όπως και για την γερμανική Handelsblatt, η οποία σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός «κερδίζει στις περιφέρειες».

Στο περιοδικό Spiegel γίνεται εξίσου αναφορά για τις κεντρικές περιφέρειες της χώρας, οι οποίες κατά το περιοδικό σημείωσαν «αρνητικά αποτελέσματα». Ασχολίαστη δεν αφήνουν τα μέσα της Γερμανίας την «σκληρή» μάχη ανάμεσα στους υποψήφιους περιφερειάρχες,  Ρένα Δούρου και  Γιάννη Σγουρό (προβάδισμα κ. Δούρου κατά 1%) για την Περιφέρεια Αττικής.

Ανησυχητικό χαρακτηρίζουν το ποσοστό που συγκέντρωσε η Ελληνική Αυγή, τόσο στην μάχη των δήμων όσο και των περιφερειών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο πρόσωπο του Ηλία Κασιδιάρη και το 16% των ψήφων που συγκέντρωσε  για τον Δήμο Αθηναίων. Τα μέσα σημειώνουν πως το ποσοστό του κ.  Κασιδιάρη επιβεβαιώνει την αυξημένη επιρροή της ακροδεξιάς παράταξης στην χώρα, γεγονός που ισχυροποιεί την θέση της στην πολιτική σκηνή παρά την προφυλάκιση της ηγεσίας της με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Ο μεγάλος αγώνας στις ευρωκάλπες

Η τελική εικόνα τόσο στις αυτοδιοικητικές  εκλογές, όσο και στις ευρωεκλογές θα σχηματιστεί την επόμενη Κυριακή, στις τριπλές κάλπες της 25ης Μαϊου. Ο α’ γύρος των περιφερειακών εκλογών που ολοκληρώθηκε χθες ήταν το πρώτο τεστ για την εκλογή στις ευρωεκλογές, αλλά και για το μέλλον της συγκυβέρνησης, όπως αναφέρουν τα γερμανικά μέσα. Ακόμη, επισημαίνεται η άποψη πολλών αναλυτών για την επόμενη Κυριακή πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, μια εκ νέου μάχη «στήθος με στήθος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή